Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 12:37, 04 maj 2017

Toszka napisał(a)
Burgundy jeszcze cię zaskoczą bardzo je lubię.

To mnie bardzo cieszy!
A rozmnażają się w kolejnych latach?
Sadziłam je zeszłej jesieni, a obok dużych wyrosło też kilka mniejszych, tak miałam w ubiegłym roku z odmianą Spring Green, która się bardzo ładnie rozmnożyła, więc idąc tym tropem znaczy, że za rok powinno ich być więcej
lindsay80 12:39, 04 maj 2017

Agi2006 napisał(a)

Pięknie! A trawki z bordowymi tulipkami mega! To sesleria? jakiej odmiany?

Dziękuję, tak jest tam sesleria Heufleriana - polecam wszystkie odmiany seslerii, przede wszystkim dlatego, że już od wczesnej wiosny są dobrze widoczne na rabatach i rosną bardzo intensywnie.
lindsay80 12:43, 04 maj 2017

ren133 napisał(a)

O już jesteś
Śliczne masz te tulipany i jak gęsto rosną

Jestem, dochodzę do siebie bo pobyt był bardzo intensywny, mnóstwo kilometrów w nogach

Na tej rabacie posadziłam tylko 25 cebulek poprzedniej jesieni, teraz jest tam około 100 tulipanów, a i tak dużo wyłamał ostatni śnieg.
lindsay80 12:46, 04 maj 2017

iwka napisał(a)
kurcze !!! gdzie ja posadziłam Dolls Minuet, przecież kilka paczek kupiłam na próbę. Edyta, one w pączku od razu są czerwonawe czy nie?

Burgundy śliczne

Znajdą się na pewno

Ten kolor jest taki malinowy, nie czerwony.
Mam ich tam sporo posadzonych, ale są niziutkie, nie wiem czy w tej mojej kompozycji będą dobrze widoczne, bo pozostałe odmiany mogą je niestety przysłonić - a szkoda by było bo są piękne.
iwka 12:50, 04 maj 2017

lindsay80 napisał(a)

Znajdą się na pewno

Ten kolor jest taki malinowy, nie czerwony.
Mam ich tam sporo posadzonych, ale są niziutkie, nie wiem czy w tej mojej kompozycji będą dobrze widoczne, bo pozostałe odmiany mogą je niestety przysłonić - a szkoda by było bo są piękne.
a już myślałam że zielone pączki mam jakieś w pączkach właśnie i myślałam że to one może
lindsay80 12:54, 04 maj 2017

Do kwitnienia szykują się tulipany bukietowe - mam je na niewielkiej rabatce, ciekawe jak to będzie wyglądać.

A kupowałam taki zestaw

lindsay80 12:55, 04 maj 2017

iwka napisał(a)
a już myślałam że zielone pączki mam jakieś w pączkach właśnie i myślałam że to one może.

A to się nie zrozumiałyśmy - kształt pączków podobny, to mogą być one.
A są niskie?
iwka 12:59, 04 maj 2017

lindsay80 napisał(a)

A to się nie zrozumiałyśmy - kształt pączków podobny, to mogą być one.
A są niskie?
raczej niskie, stoją w doniczkach i wysokością sięgają do purple pion
Toszka 13:01, 04 maj 2017

lindsay80 napisał(a)

To mnie bardzo cieszy!
A rozmnażają się w kolejnych latach?
Sadziłam je zeszłej jesieni, a obok dużych wyrosło też kilka mniejszych, tak miałam w ubiegłym roku z odmianą Spring Green, która się bardzo ładnie rozmnożyła, więc idąc tym tropem znaczy, że za rok powinno ich być więcej

sporo cebulek produkują, a nawet po dwóch latach z tych cebulek zakwitają miniaturowe tulipki.
Kwiaty Burgundów mają piękne środki i kilka dni są w pełni otwarte jak lilie (sam Burgund jest liliokształtny).

No niestety, ja mam przymusową karencję w ogrodzie, po tym jak moje tulipany wykazały oznaki pstrokatości (to ta sama virusowa choroba, która doprowadziła swego czasu do bankructw). najbliższe kilka lat pozostaje mi oglądanie waszych tulipków. Na szczęście botaniczne są zdrowe i więcej ich będę sadzić.
lindsay80 13:02, 04 maj 2017

Jaka ta wiosna dziwna - u mnie nawet jeszcze sasanki kwitną i pojedyncze iryski

Rojniki fajnie się zadomowiły w doniczce

Świdośliwy może uraczą nas owocami - wydaje się, że mimo mrozu dały radę