Witam. Czy na ostatnim zdjęciu to śś lamarcka czy jakaś odmianowa? Kupiłam ostatnio3 świdośliwy lamarckie. Była na nich etykieta z taką właśnie nazwą oraz z podaną wysokością docelową 6m. I własnie o takie mi chodziło. Jednak już po zakupie zorientowałam się, że jest na nich dodatkowa mała zawieszka z nazwą Prince williams. I tu się zdenerwowałam bo te prince rosną zaledwie do dwóch metrów. Te moje wymarzone docelowo miały być przy wjeździe jako wielopniowe alejowe. Posadziłam je i zrobiłam zdjęcie. Może pomożesz mi je rozszyfrować... Jak zechcesz usunę potem te zdjęcia
Agnieszko, chyba rozszyfrowanie będzie niemożliwe, a już tym bardziej na tym etapie.
Przeczytałam sobie teraz, że ta PW przebarwia się jesienią w kolorach borda i fioletów, a lamarcka czerwieni i pomarańczu.
Ostatnio w szkółkach dużo jest odmian świdośliwy, szczególnie takich nastawionych na owocowanie.
Jeśli rzeczywiście masz pomylone, to przeniesiesz je do części owocowej, ale oby były takie jak chciałaś.
Ja kupowałam w tej słynnej podszczecińskiej szkółce, z której ma Nawigatorka i Ren133 swoje dorodne okazy - moje mają ponad 2 m.