Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Edy 15:06, 04 kwi 2023

Do góry
Roślinki pozbierają się. To terminatorki.
Całe szczęście, że swoich nie widzę. Mniej smutku. Dziś przesadzałam pomidorki.
Buziaczki

Ogród hortensjowo różanecznikowy 14:29, 04 kwi 2023

Do góry
Monika83 napisał(a)
Dziękuje uwielbiam je tak jak i ciemierniki dlatego też przybywa ich u mnie z każdym rokiem coraz to więcej. Te cudo to ciemiernik palmowy cuchnący bardzo ciekawe on ma liście podobne do palmy i bardzo w szybkim tempie się rozrasta i rozsiewa.

Świetny, nigdy o takim nie słyszałam. Zawsze masz jakieś ciekawostki
Ogrodowe wariacje 14:25, 04 kwi 2023

Do góry
Angelika95 napisał(a)
No i czekam na te odległości

Zmierzę bo nie wiwm gdzie mam zapisane Nie pozbyłam się ML, miałam tylko dwa i one kończą rabatę z hortensjami. Za ostatnią rozplenicą jak urośnie dosadzana hortka to będzie lepiej to wyglądać, nie będzie "dziury".

Tu po lewej

Mam plan aby nie było tak od czapy, zrobić tą rabatę w stylu jak na ostatnim zdjęciu Muszę jednak dozować moje zmiany bo mnie z domu wyrzucą

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:15, 04 kwi 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Aura w dalszym ciągu nie współpracuje. Co prawda nie pada, czasem wychodzi słońce, ale zero stopni i silny wiatr skutecznie zniechęcają do dłuższego przebywania na zewnątrz.

Szybkim kłusem przebiegłam ogród, aby zrobić dokumentację fotograficzną początku kwietnia.

Mój jedyny ciemnokwiatowy ciemiernik w tym sezonie wreszcie jest widoczny.

Zakwitły śliwy wiśniowe. Skromnie.

Pierwiosnki masz piękne, znasz nazwę tego pierwszego? W moim ogrodzie ładnie rosną i sieją się tylko pierwiosnki lekarskie.
Podziwiam Cię, Haniu, za tą obszerną dokumentację fotograficzną, ja mam lenia fotograficznego, który trwa mniej więcej od listopada do maja
A i śliwy wiśniowe na Mazowszu jeszcze w pąkach, może zdążą na Święta?
Ogród Basi i Romka 13:09, 04 kwi 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)
Podczytuję na innych wątkach, że pogodowo ogólnie słabo dziś, u nas mocno wietrznie, ale bez deszczu i nawet słońce świeciło, tam gdzie trochę osłonięte od wiatru udało mi się trochę podziałać zrobiłam obwódkę z nowych i starych plastrów drewna, pod świerkiem aż do końca kolejnej rabaty
Tak zaczynalam

Jak skończyłam wygląda to tak, już w cieniu

Dosadziłam tam golterię, jakąś hostę, budnerę, żurawkę i bodziszka
Pod samym świerkiem mam posadzone fiołki, czekam aż się rozrosną, sadziłam je w zeszłym roku udało się weekend trochę wykorzystać

to się napracowałaś jeju fajnie to wygląda naturalne dodatki do ogrodu najlepsze u mnie lekko mrozi i słońce ale zimmmno macham Basiu
Ranczo Edy 13:05, 04 kwi 2023

Do góry
Dziś przymroziło sobie .... słoneczko rozgrzeje

Sezon 2017 u Hanusi 12:59, 04 kwi 2023

Do góry
Haaa no
dziś u mnie tak ....

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:53, 04 kwi 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Kasia jakie masz zdanie o kalamincie? Bo zamówiłam sobie do nowej donicy

Mam dwie odmiany - Marvelette Blue (niższa, ciemniejsza) i Blue Cloud (wyższa, jaśniejsza). Obie sadzone w zeszłym roku. Marvelette kwitła wcześniej ale mała była i mało ją było widać - może w tym roku będzie lepiej. Ale Cloud dała popis i jestem nią zachwycona .
Na szybko znalazłam fotki Cloud z września:
Ogród Muszelki 12:45, 04 kwi 2023

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Widoki ze spaceru urocze. Pogoda u mnie identyczna. Czekam ciągle na cieplejsze dni.

Dziś podobnie jak wczoraj - słonecznie, wietrznie, a na termometrze 1° niżej.

Pierwiosnki.
Co roku mile mnie zaskakują. Kwitną dwa razy - w listopadzie i wiosną
Różaneczniki - choroby i szkodniki 12:44, 04 kwi 2023
Do góry
Witam! Bardzo proszę o pomoc... Liście mojego różanecznika zaczęły zasychać od szczytu i lekko żółkną. Dotyczy to tylko młodych liści(zeszłorocznych). Czy to choroba grzybowa? Nadgryzienia to najprawdopodobniej opuchlaki - zastosowałam już Oprysk na cały ogródek w zeszłym roku.
Ogrodowe wariacje 11:48, 04 kwi 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)

Wątek się faktycznie rozrósł Ostatecznie pissardi się tutaj nie znalazły, posadziłam graby.
Plan był taki:

Gdzieś pisałam o tych odległościach, poszukam, rabata tak wyglądała w ubiegłym roku z rożnych stron, graby to ledwie widoczne latem wśrod hortek Teraz doszły jescze rozchodniki.

Jak dluga jest ta rabata? Nie widzę na zdjęciach ML. Zrezygnowałaś z nich? Wygląda pięknie
Ogród hortensjowo różanecznikowy 11:36, 04 kwi 2023

Do góry
Monika83 napisał(a)
Większość ciemierników powoli już przekwita i przybierają dosyć ciekawe barwy.

Monia ten ciemiernik na 3 i 4 fotce to odmiana Picotee?
Cebulica śliczna ,uwielbiam niebieskości
Ogrodowe wariacje 11:16, 04 kwi 2023

Do góry
Angelika95 napisał(a)
Przeglądam Twój wątek, ale niestety nie sposób wszystko przeczytać w związku z tym mam pytanie: jakie tu stosowałaś odległości między miskantami i jakie między hortensjami?

Wątek się faktycznie rozrósł Ostatecznie pissardi się tutaj nie znalazły, posadziłam graby.
Plan był taki:

Gdzieś pisałam o tych odległościach, poszukam, rabata tak wyglądała w ubiegłym roku z rożnych stron, graby to ledwie widoczne latem wśrod hortek Teraz doszły jescze rozchodniki.

Ogród prawie wymarzony … 10:35, 04 kwi 2023

Do góry
edi75 napisał(a)
Justynka pokaż grabową ..zobaczę jak LM z hortensjami si prezentuje

Bardzo słabo go widać bo to młode sadzonki. Ale może coś dojrzysz

(Zaraz pod grzbami i tujami)

A tu przy tarasie juz dorosłe z silver dollarami Zdjęcie sprzed dwóch sezonów-w dali widać pissardi

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 10:17, 04 kwi 2023

Do góry

Wisienka japońska Koju-no-mai już kwitnie .Tylko kwiatki opuszczone po mrozku. Za to klonik juz idzie do góry jeszcze trochę i pójdzie na słoneczko.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 09:55, 04 kwi 2023

Do góry
Monika83 napisał(a)
Cebulica uwielbiam niebieskości ale ona rozsiewa się już wszędzie, nawet w trawniku.

No właśnie, ja też sobie ją kupiłam ze dwa trzy lata temu i widzę ile już siewek się nasiało, trochę mi to nie pasuje, myślę o przesadzeniu jej do lasku, tam niech się sieje do woli.
Bardzo ładny ten palmowy, u mnie mnóstwo siewek zwykłego cuchnącego, ale jeszcze nie kwitną, roślina mateczna wygniła, na szczęście zdążyła się rozsiać
Moje miejsce na ziemi -początek 09:03, 04 kwi 2023

Do góry
Edi, z rysunku wyglada na to, że hortensje sa zbyt blisko siebie. Pytanie dodatkowe: czy chcesz, by każda z nich była osobnym bytem, czy maja tworzyć jednolita ścianę?
No i pamiętaj, że Pissardi trzeba posadzić w odległości kilku metrów od siebie - pomiędzy nimi zostaje sporo miejsca .
Zachowując Twoje chciejstwa proponuje nieco inny układ: hortensje rozrzucone pomiędzy drzewkami oraz pomiędzy drzewkami i dużymi trawami. Dla zwiewności - zwiewne trawki przewieszające się.

Jesteś zdecydowana miskanta ML w pleckach? Może Silber Spinne? - dobrze sobie radzi przed thujami.
Ogród zacząć czas. 08:10, 04 kwi 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Hej. Czy mogłabyś pokazać jak wygląda u Ciebie ta kocimiętka i napisać ile sezonów rośnie?

Przepraszam Patrycja, że dopiero dzisiaj odpisuję.
W tym roku ta kocimiętka mnie rozczarowuje. Wygląda tak marnie na razie, jak na zdjęciu poniżej. Dwie inne kępki podzieliłam jesienią na nową rabatę i tam w ogóle zanikły. Widzę teraz, że jest to zła dla nich miejscówka, bo jest tam po zimie bardzo mokro i pewnie wygniły.

Dla zrównoważenia złego wrażenia moje bratki z donic przed domem. Niesamowity kolor mają
Moje miejsce na ziemi -początek 08:05, 04 kwi 2023

Do góry
Nawiązują do wersji Wiaan.U mnie wyglądało by to tak...
Sałatka pokrzywowa 06:55, 04 kwi 2023

Do góry
Mgduska napisał(a)
Fotki

Towarzystwo zimujące w szklarni wystawiłam na zewnątrz.

Ciemiernikami zachwycam się po raz kolejny, pracowitość chwalę - taką porcję "korzonków" wyciągnęłam kiedyś z ziemi przy okazji tworzenia nowej cienistej, wiem co to znaczy. Jednak szybsze bicie serca wywołała u mnie po raz kolejny kamienna ścieżka Chyba z tej perspektywy jeszcze jej nie widziałam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies