Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Malutki pod lasem 14:04, 09 sie 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
prosze bardzo.

Podoba mi sie taki klon

AnnaCh napisał(a)

Ja się bardzo cieszę, że mam taras od wschodu i teraz jest już praktycznie cały zacieniony Zimą i tak nie korzysta się z tarasu, a latem taras od południa nie zdaje egzaminu przy takim słońcu, no chyba, że jest zadaszony.

Bardzo dobrze, że obserwujesz, bo będziesz wiedziała jakie roślinki posadzić

Z owocowych mam tylko jedną jabłonkę. A oprócz tego 3 brzozy, no i zapomniałam, że mam modrzew i sosnę himalajska, ale one rosną przy północnej granicy, więc cień będą dawać ale sąsiadowi Zapomniałam znowu, że mam jeszcze dąbka, takiego co to się sam wysiał chyba z żołędzia upuszczonego przez ptaszka. Dąbek ma tyle co nasz Jaś, licząc z życiem płodowym

ja nie miałam wpływu na to od której strony bedzie taras ani jak bedzie dom wygladał bo projekt był znacznie wcześniej. Zimą, okno tarasowe sprawia,że ogrzewanie częsciej sie wyłącza bo sie w domu nagrzewa od słonka- i to jest fajne. Póki co mam tak prowizorycznie zasłonięty taras,ale marzy mi się takie zadaszenie jak u Magda70 czy u czeresniowapomadka- o ile czegos nie pomyliłam. Nie wiem czy uda się nasz taras tak zadaszyc takim płótnem. Chciałabym białe lub szare belki , do tego taras drewniany też w jasnym kolorze pomalowany,ale nie wiem czy będzie to pasowało do naszego zielonego dachu (dom w przyszłości tez chcemy biały lub /z szary(m). eh eh, rozmarzyłam sie,a zycie zweryfikuje marzenia

AAA, i schodów tez póki co na tars nie ma, wiec sie tam właściwie wogóle nie przebywa.

Tez mam brzózkę,ale ona cienia nie daje na taras.

Na przyszła rabate pada już jakieś 30 cm cienia
Ogród Anety 14:00, 09 sie 2015

Do góry
Przepięknie u Ciebie! I suszy wogóle nie widać po roślinach.
Powiedz mi Anetko, co to za drzewo u Ciebie rośnie, to na środku pod płotem. Jakiś buk? Potrzebny mi właśnie taki akcent kolorystyczny.
anetta napisał(a)

Różaneczniki - choroby i szkodniki 13:55, 09 sie 2015

Do góry
Witam
Chciałbym zapytać forumowiczów co dolega mojemu rododendronowi? ma takie oklapłe liście i ogólnie troszkę słabo rośnie, dodam, że na początku sezonu był nawożony nawozem osmocote dla rododendronów. Poniżej kilka zdjęć:

Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:53, 09 sie 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

Co to jest, to niebieskie z tylu ?

Agastache.... ale pomocnicy już napisali A ja potwierdzam

A to werbenkowo. Z braku miejsca to mam głównie siewki tegoroczne.. na macie przy basenie i przy ognisku.. nie potrzebuję wtedy dodatkowej rabaty dla werbeny

Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:51, 09 sie 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Ania, jak to dobrze, że masz tak często gości, bo możemy podziwiać Twój ogród z kilku perspektyw

Karol99 napisał(a)

Katalpa jak się już ładnie odbudowała.

ana_art napisał(a)
to prawda
edit.
katalpa jest piękna... ciągle siedzi w mojej głowie

Lubię ją A przyrosty od odłupanego pnia maja 2,5 metra.. nadgania straty...

Katkak napisał(a)
Ania zadzwoniłam do Rosarium w kwestii tych odległości i wyszło na Twoje - Pomponellę trzeba było posadzić z drugiej strony drzewka . Więc chyba nie ma co tam więcej róż upychać. Ale w przyszłym roku muszę zrobić jeszcze miejsce dla Elmshorn, bo odkąd zobaczyłam ją u Ciebie to "łazi za mną" .

To trochę swój honor uratowałam, chociaż fachowiec ze mnie do niczego w różach. Róże z przewiewem są zdrowsze.. i to też powód by nie upychać na siłę.

Nasz przydomowy ogródek 13:47, 09 sie 2015

Do góry

Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:47, 09 sie 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Nie wiem, jak to robisz, u mnie normalnie pada wszystko, u ciebie soczyste!

Podlewam trawnik, a resztę jak więdnie.. Trawnik daje wrażenie zieloności.. i trawnik ratuje ogród, bo zawsze dzięki niemu jakoś wygląda.. i zaleta gliny.. dłużej trzyma wilgoć.. rabaty z korą też trzymają wilgoć. Tam gdzie nie mam kory to masakra, a tam gdzie kora to spoko. Ogólnie o tydzień dłużej rabata wytrzymuj bez podlewania. I gęsto obsadzone rabaty też zachowują się jak zakorowane.

Nasz przydomowy ogródek 13:43, 09 sie 2015

Do góry

Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:43, 09 sie 2015

Do góry
Agania napisał(a)

Całuję Cię mocno za to zdjęcie....cudowne, jakby zakwitł przy naszej obecności z pewnością bym nie usnęła

3 dni za wcześnie byłyście ... trzeba powtórzyć w lepszym okresie.

I Momo BOtan

Ogród Anety 13:41, 09 sie 2015

Do góry
Katalpa po zeszłorocznym wyłamaniu o dziwo ładnie odbiła, a była spisana na straty.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:41, 09 sie 2015

Do góry
Gabriela napisał(a)

Jakiego koloru kwiaty mają te strzępiaste dalie? Ładne są?
Z angielskich mają pączki, ale nic jeszcze nie zakwitło, dalie w ogóle w tym roku marnie, nawet te stare.

Nie wiem o których strzępiastych piszesz..

A to pozostałe dwie angielki

Purple Flame. Po prostu cudna dalia, zakwitł pierwszy kwiat... ale kocham od pierwszego wejrzenia.. Jakbym jeszcze raz miała kupować to tylko Swan Lake i Purple Flame

I całość..

Dahlia Downham Royal Też ładna, ale przy tamtych to już nie ta bajka
Nasz przydomowy ogródek 13:37, 09 sie 2015

Do góry
Mirello mam 2 ketmie : liliowa ma ponad 20 lat a dostałem ją od Marysi Kalinowskiej(wątek Moje krzewy) i biała i ma pewnie 5-6 lat. Praktycznie to są małe drzewa i rosną do 4 m. Mają przyrosty roczne ok. 30 cm. Liliowa już była zdecydowanie przycinana bo zarastała okno. Warunkiem jest aby miała trochę słońca i była schowana przed mroźnymi zimowymi wiatrami. Co roku czekamy na ich kwitnienie. Ma tyle kwiatów (niezliczona ilość ) - a kwiat żyje tylko dobę, to i tak ten spektakl trwa min 3 tygodnie.
Jak Ci się podobają to wstawiam dzisiejsze zdjęcia - biała dołączyła z kwitnieniem.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:37, 09 sie 2015

Do góry
A_gawa napisał(a)

Czy mogłabym się dowiedzieć czy one rosną w pełnym słońcu? Czy to LimeLighty?
Cudowny ogród...
Pozdrawiam!

Tak rosną od południa, na oknie mam termometr i zazwyczaj pokazuje on temperaturę powyżej 40 a ostatnio powyżej 50 a nawet bliżej 60
Od drugiej strony wyglądają tak

Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:35, 09 sie 2015

Do góry
Gabriela napisał(a)
Zaglądam a tu życie towarzyskie kwitnie, ogród kipi. Krokosmie masz jak w Anglii, takie olbrzymie. Moje się nie zapowiadają na dorodne, coś tam z ziemi wyrosło i tyle.
Jakiego koloru kwiaty mają te strzępiaste dalie? Ładne są?
Z angielskich mają pączki, ale nic jeszcze nie zakwitło, dalie w ogóle w tym roku marnie, nawet te stare.

Moje dalie zżarły ślimaki
Angielki pilnuję przed ślimakami... ale przeżyły tylko 4 i jak na takie kłącza to nawet nawet ..
Przeżyła najlepiej i najszybciej zakwitła Classic Swan Lake, smukła, wysoka i piękne kwiaty. Metr wysokości ma na pewno.

To Bishop of Auckland lub Scura.. muszę iść poczytać co to.. bo nie pasuje mi ani do jednej ani do drugiej z obrazka..

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:34, 09 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
Reszta poza wspomnianymi jest w świetnej kondycji

Czy mogłabym się dowiedzieć czy one rosną w pełnym słońcu? Czy to LimeLighty?
Cudowny ogród...
Pozdrawiam!
Małymi kroczkami do celu... 13:32, 09 sie 2015

Do góry
A o to przycieta lawenda, czy ona tak powoli rośnie? Ja ta kupiłam na wiosnę i nie wiele podrosla.

Ogrodowy spektakl trwa ... 13:29, 09 sie 2015

Do góry
Czas do innych zajęć więc życzę wiele radości z ogrodu jaki by nie był suchy czy nie
i odpoczynku.
Jak się uda wstawię jeszcze zdjęcia bo pięknie w ogrodach świata Margaret opisała Poczdam to się dołożę.

A na razie mój raj

a jeszcze plony przecież mam i ja hehe

pozdrawiam

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:28, 09 sie 2015

Do góry
Pierwsze rośliny w naszym ogrodzie zostały posadzone pare dni przed narodzeniem tego jegomościa
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 13:27, 09 sie 2015

Do góry
Nallar napisał(a)

Pozostaje mi czekać i wierzyć w to co napisałaś.
Czy muszę ją jakoś specjalnie zabezpieczać na zimę? czy wystarczy jej kopczyk z kory?

Zobacz jaka moja była w pełni rozkwitu

Wystarczy 20cm kopczyk.
Moja rosła na przeciągu i w ostatnim roku nie była okopczyykowana odpowiednio
Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:27, 09 sie 2015

Do góry
Margarete napisał(a)

Super fotki, zrobione przez kolejnych gości...jakoś mnie to nie dziwi ze twój ogród i ty z Kazem przyciągacie do siebie ludzi

Aniu czy ta szczepiona na pniu to vanilka jest, jakie mas o niej opinie.
Kusiły mnie w ub roku w Wojsławicah na Swiecie Traw podopbne okazy ale sie wstrzymałam i nie kupiłam, ale nadal mam chrapke....

Tak to wanilka. Wanilka jak wanilka, kwiat duży i po deszczu się kładzie.. ta szczepiona też. U mnie podwiązana do 3 patyków.. liczę, że jak nabierze starości to się usztywni.. Jest piękna..

Melduję, że trawy wydarte spod brzozy i posadzone pod magnolią rosną rewelacyjnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies