Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Początki mojego ogródka. 11:02, 10 cze 2015

Do góry
Tutaj namistka stylu który próbuje stworzyc czyli styl śródziemnomorski ale jest mi cięzko i niebardzo mi się podoba ale może jak wszystkie rośliny sie ukorzenia bedzie lepiej teraz jest wszystko jeszcze małe

Sa tu budleje ,hibiskus,róża,lawenda,szałwie lekarska i ozdobna i zioła w doniczkach oraz dwie kule bukszpanowe i winogron
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 11:00, 10 cze 2015

Do góry
Róża Gartenträume
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 10:58, 10 cze 2015

Do góry

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 10:57, 10 cze 2015

Do góry

To tu... 10:56, 10 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A masz kompostownik zbudowany, czy też pryzma?
Przyspieszasz proces jego powstawania, przez dodawanie jakichś preparatów, które można kupić, albo robiąc miksturę z wody, drożdży i cukru?
Jak często go przerzucasz i zraszasz i jak dużo czasu czekasz aż będzie gotowy?
Główną składową jest skoszona trawa u Ciebie?
Dopytuję bo mi to jakoś nie wychodzi, a skoro masz w tym wprawę to może mnie podszkolisz trochę

Elaborat napisałam i mi zeżarło.

W telegraficznym skrócie.

1. Przeczytaj sobie wątek o kompostowaniu na O. Źródło bezcennych informacji:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/459-kompost-kompostowanie-i-kompostowniki

2. Mam zakątek kompostowy. O taki:

Trzy drewniane skrzynie (ze zdejmowanymi frontami) na kompost w produkcji i 3 na gotowy, przesiany (lub nie).

3. Tak, czasami dodaję przyspieszacza kupnego. Przesypuję co jakiś czas i dokładnie zlewam wodą żeby nie przesychał - to ważne.

4. Jak zapełni się pierwsza kompora to jej zawartość przerzucam do drugiej. Jak jest za suchy to podlewam. Zostawiam w spokoju i nowe odpadki pakuje do nowej komory. Jak ta się zapełni to znów wszystko przerzucam. Ten przerzucony wcześniej ląduje w kolejnej komorze, a ten ostatnio produkowany walę do środka itd. Po jednym sezonie mam gotowy kompost.
Zdjęcia z jesieni z ostatniej, tej "najstarszej" komory:

5. Z samej trawy to wyjdzie Ci filc, a nie kompost. Ona musi być mieszana z suchymi odpadkami (liśćmi, papierem), z odpadkami z kuchni (obierki, skorupki od jajek, fusy kawy, herbaty itd.). Im bardziej zróżnicowany kompost tym lepiej. Zawsze mam dużo trawy po koszeniu ale nigdy nie wrzucam jej całej na raz. Wrzucam cienkimi warstwami, mieszam z liśćmi, z chwastami z pielenia. Czasami jak mam wenę i czas to potrafię przerzucić cały kompostownik mieszając jego zawartość z trawą ale to cały dzień roboty. Albo rozrzucam trawę po ziemi i czekam aż przeschnie dodając ją stopniowo co kilka dni i mieszając z innymi odpadkami. Nie wrzucaj liści dębu i orzecha, chwastów z zawiązanymi nasionami, nie dorzucaj skoszonej trawy jeśli kosiłaś kwitnącą bo zasiejesz sobie trawnik na rabacie. Tu różności kompostowe u mnie:

To telegraficzny skrót mojego wczesniejszego elaboratu.

Powodzenia!
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 10:56, 10 cze 2015

Do góry
Nora Barlow, chyba najładniejsza z 2 orlików które mam

Krzysztofy, a w tle powojnik. Nadal się dziwie że to tylko z 1 krzaka.
A i klona muszę pochwalić, bo dopiero od 2013 u mnie jest, a jest mega duży w porównaniu do tego co kupiłam
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 10:56, 10 cze 2015

Do góry
Dzisiejsze fotki
sesja niezawodnej "angielki", największe kwiaty wielkości dłoni, no i zapach cudny

Początki mojego ogródka. 10:55, 10 cze 2015

Do góry
To mój nowy nabytek bez czarny jeszcze mały i kiepsko go widac ale podobno szybko rośnie
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 10:53, 10 cze 2015

Do góry
A dla wszystkich odwiedzających: edenka!! ma wielkie kwiaty - ten najbardziej rozwinięty jest większy niż mój palec wskazujący, czyli po zmierzeniu mojego placa wskazującego stwirdzam że kwiat ma średnicę ok 10cm
Szkoda, że nie pachnie

A moja druga panna, Jubilee Celebration się ociąga. No i ma tylko 6 pączków, ale za to będzie pachniała cudnie

Mały ogród Kasi 10:53, 10 cze 2015

Do góry
Kolejna zachcianka pod wpływem ogrodu Agaty
Gwiazda- róża Pomponella- cały samochód mi zapachniła
Szałwia omszona - Salvia nemorosa Amathyst
szałwia blaukonigin
caradonny nie mieli,
2 jeżówki green eye - prawdę mówiąc moje sadzoneczki co po 3 zeta w bied kupiłam są już 3 razy większe. Ale wzięłam, bo mam za mało
2 werbeny patagońskie, za mało mam

Acha - i do szkółek zawsze jeżdżę sama, w ten sposób oszczędzam stresu mężowi
Początki mojego ogródka. 10:52, 10 cze 2015

Do góry
Trawnik szału nie robi ale przyjdzie i czas na niego po zakończeniu budowy.Teraz zajmuje sie rabatami czyli tym co mogę .Tu jest rabata która zrobilam ostatnio jeszcze nie skonczona ale pomału cos do niej dosadzam

Są tu posadzone rozplenice,żurawki,lewkonie różowe,stokrotka afrykańska a za trawami berberysy
Początki mojego ogródka. 10:48, 10 cze 2015

Do góry
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 10:48, 10 cze 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Skusze się chyba na tego powojnika. U mnie Rubens juz dawno przekwitł

O rubensie to i ja już dawno zapomniałam, jedynie co to czasem nowe pędy wplatam nisko w siatkę żeby ją zasłonić.

Specjalnie dla Ciebie - Marjorie z dzisiejszego ranka nadal bossssski! i ile już się trzyma!
Jak mi płatki opadną to zima w lecie będzie
Widać że te wyżej mają ciemniejszy kolor, a te ciut bardziej w cieniu są ciut jaśniejsze. Ostatnie zdjęcie tegoż klematisa, który większość dnia jest w cieniu, tam kwiaty są jaśniejsze, mniej bujne ale i tak świetne.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:44, 10 cze 2015

Do góry
Kasiu stoi wyprostowany jak lala Będzie miał dobrze u mnie ha ha
Rozpoznawanie chorób i szkodników 10:40, 10 cze 2015

Do góry
Witam na mojej borówce pojawiły sie takie plamy co to moze być ?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:37, 10 cze 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Moja angielska rabatka teraz

a prócz irysów co masz tu posadzone
te niebieskie kwiatuszki to co to ?
listę poproszę
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 10:35, 10 cze 2015

Do góry
jalos napisał(a)
ja nie podejrzewam, że u mnie rośliny będą miały jak w SPA, bo u mnie to tylko zdeterminowane egzemplarze mają szansę na przetrwanie, nie mam więc złudzeń, że będą rosły jak u Ciebie, Asia

Mad, mówisz, że Danusia dała co 80 cm...? Hmmmm
Mi na moje niewprawione oko się wydaje, że będzie za mało.
Rozsunę je na co 1 m i zobaczę jak wygląda.

Rabata ma chyba szerokość 1,1 m.Pewnie powinnam ją poszerzyć?

Dziewczyny, mam pytanie:
1. czy 55 cm od płotu wystarczy?
2. jesli chciałabym dać pomiędzi nimi miskanta - to którego - Morning Light czy Garcillimusa? czy sadzić miskanta pomiedzy hortensjami, ale przesuniętego w kierunku płotu? w takim układzie:

Hortensji mam 5 sztuk.

A może iść precz z rozplenicami????

I tak sobie myślę, że lepiej ten płot odświeżyć niż inwestować w cisy, które hortensje "zjedzą", skoro rosną takie wielkie - zakładając, że będę je łagodnie traktować.

Witaj
Widzę podobne klimaty jak u mnie:
Ciemne panele i długa wąska rabata.

Moim zdaniem ML rozjaśni, ale nie wiadomo czy urośnie taki duży, bo u Marty to mają jakieś super warunki. Standardowo tak wysoko nie rosną.
A gracek jak zakwitnie będzie jeszcze wyższy niż na zdjęciu u Danusi.
Może zastanów się czy chcesz kołyszące się kwiatostany czy tylko liście miskanta.
Coś zimozielonego by się zdało, bo łyso będzie zimą.
Bergenie, kulki bukszpanowe....
Ogród na glinie 10:26, 10 cze 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
i dalej w lewo ustawiłam miskanty variegatus, by rozjaśnić tą zieloną ścianę
słońce jest od rana do około 14
myślę by dołożyć czwartego miskanta

między miskantami tawuły Golden Princess, nieco z przodu
3 kulki berberysa Admiration, potem z przodu bergenia (ukorzenia się)

co myślicie o takim zestawieniu?

tutaj tego 4go albo i nawet 5go trawiaszcza wsadź. Co do tawułki to może potem namnożysz [dobra w tym jesteś!] i zrobisz taki szpalerek cały zamiast pojedynczych kulasów. Gdzieś widziałam, przycinany był w półkole, a nie po kancie i świetnie wyglądał, plus bardzo rozswietli całość. Choć zimą... no ale co tam zima.

Te czerwone kulki będą nawiązywać kolorem do wrzosowatych obok? fiolety i bordo tam będzie?

w sumie wyżej tam też pod śliwo-gruszą czy śliwo wiśnią dałaś trawki, może warto wsadzić trawki w podobnym kolorze do tawułki i będize powtórzenie fajne?

Kapusta coraz bardziej mi się podoba więc będzie gites.

a czy ewent podsadzenie berberysów żurawkami wchodzi w grę? w sensie - zimą bęzie tam kolor
Mój mały ogródeczek :) 10:26, 10 cze 2015

Do góry
już niedługo zakwitnie juka

Jukki ogrodowe - nie tylko te popularne 10:24, 10 cze 2015

Do góry
U mnie sezon w pełni zaczęty a jak u Was....?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies