powolutku rozmnażam
niewiem czy to możliwe ale posiałam łubin w tamtym roku jesienią prosto do gruntu nieposchodził, nasionka przeleżały w ziemi i na wiosnę wyrósł czy to możliwe że będzie jeszcze kwitł bo wypuszcza takie grube pędy że na listki to chyba zagrube
Tutaj popieram, wszystko zależy jaki duży masz ogród, na jaką odległość od tui możesz sobie pozwolić. A już chojna kanadyjska czy świerki mają płytki system korzeniowy i wyciągną ci wodę w odległości 2-3 m. Jeśli stać cię na system nawadniający to owszem ale jeśli nie to zastanów się zanim posadzisz takie duże drzewa. Ja mam świerki i aby mogło pod nimi coś rosnąc musiałabym tam podlewać non stop. Sama zastanawiam się jakie rośliny mogą stworzyć ładne tło nie zabierając zbyt dużo wody i pożywienia innym? Ja po 20 latach wycinam niektóre tuje albo skracam je drastycznie właśnie z tych względów. Swierki niestety są już dużymi drzewami i na ich wycięcie trzeba mieć pozwolenie, gdyż kary za samowolkę we własnym ogrodzie są kolosalne
Tuje są ładne gdy są młode, potem trzeba je ciąć z góry i na całej wysokości bo rozrastają się na szerokość, tracą wtedy na urodzie, a wymaga to wszystko ogromu prac, a stajesz się coraz starsza i sił ci ubywa. Piszę to z własnego doświadczenia. No chyba że masz pomoc w ogrodzie w postaci chętnego faceta lub kilku, lub zatrudniasz firmę ogrodniczą do pielęgnacji