Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia

Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia

jalos 08:52, 10 cze 2015

Ensata napisał(a)
A magnolia rosnie w kwasnym? Dla mnie to wygląda jakby miała złe podłoże. Brak żelaza i zapadła na bakteryjne choróbsko. Miałam tak ze swoją Marzena polecała Amistar. Z tym, ze jak nie zakwasisz, to sytuacja bedzie na okrągło. A pierwszy oprysk, mozesz zrobic miedzianem, u mnie pomogło

niestety rośnie w ziemi rodzimej (w tym miejscu piaszczystej - coś pozostało po budowie) wymieszanej z ziemią uniwersalną - posłuchałam rad pani w szkółce - głupia ja...

Co teraz robić?
jalos 08:54, 10 cze 2015

siakowa napisał(a)
taras wyszedł świetnie, ta konstrukcja nad jest zupełnie nietuzinkowa czekam na dalszy ciąg metamorfoz

dzięki Kasia

kupiłam wczoraj grafitowy żagiel, a własciwie 2 żagle -eM duma nad mocowaniem.

Mam wrazenie ostatnio, że mój wątek to powinien się nazywać Taras w ogrodzie, którego nie ma
Ensata 09:09, 10 cze 2015

jalos napisał(a)

niestety rośnie w ziemi rodzimej (w tym miejscu piaszczystej - coś pozostało po budowie) wymieszanej z ziemią uniwersalną - posłuchałam rad pani w szkółce - głupia ja...

Co teraz robić?
No to du...Dlatego biedna choruje. Pozostałosci po budowie, to wapno, masz odczyn zasadowy. Najgorsze co jej mogłaś zrobić. Ja bym jednak wykopała, wymieniła ziemię na dobrą, z dodatkiem torfu i posadziła na nowo. Termin średni, ale opryski są bez sensu jak przyczyna gdzie indziej jest.
Magda70 09:12, 10 cze 2015

Pokaż ten żagiel.
A z magnolią to jak Ensata pisze....wykopać wsypać dobrej ziemi i wkopać i już...
Malgosik 10:35, 10 cze 2015

jalos napisał(a)
ja nie podejrzewam, że u mnie rośliny będą miały jak w SPA, bo u mnie to tylko zdeterminowane egzemplarze mają szansę na przetrwanie, nie mam więc złudzeń, że będą rosły jak u Ciebie, Asia

Mad, mówisz, że Danusia dała co 80 cm...? Hmmmm
Mi na moje niewprawione oko się wydaje, że będzie za mało.
Rozsunę je na co 1 m i zobaczę jak wygląda.

Rabata ma chyba szerokość 1,1 m.Pewnie powinnam ją poszerzyć?

Dziewczyny, mam pytanie:
1. czy 55 cm od płotu wystarczy?
2. jesli chciałabym dać pomiędzi nimi miskanta - to którego - Morning Light czy Garcillimusa? czy sadzić miskanta pomiedzy hortensjami, ale przesuniętego w kierunku płotu? w takim układzie:

Hortensji mam 5 sztuk.

A może iść precz z rozplenicami????

I tak sobie myślę, że lepiej ten płot odświeżyć niż inwestować w cisy, które hortensje "zjedzą", skoro rosną takie wielkie - zakładając, że będę je łagodnie traktować.

Witaj
Widzę podobne klimaty jak u mnie:
Ciemne panele i długa wąska rabata.

Moim zdaniem ML rozjaśni, ale nie wiadomo czy urośnie taki duży, bo u Marty to mają jakieś super warunki. Standardowo tak wysoko nie rosną.
A gracek jak zakwitnie będzie jeszcze wyższy niż na zdjęciu u Danusi.
Może zastanów się czy chcesz kołyszące się kwiatostany czy tylko liście miskanta.
Coś zimozielonego by się zdało, bo łyso będzie zimą.
Bergenie, kulki bukszpanowe....
jalos 11:21, 10 cze 2015

Małgosik muszę zatem zobaczyć ja Ty sobie poradziłaś ze swoją rabatą.

Magda, Ensata wapna tam nie ma, bo to miejsce gdzie był zrzucany piach (żwir) do wypełniania fundamentów. Chemii tam więc nie ma.

Muszę podjechac do centrum ogrodniczego i obejrzeć ich Genie.

Że też posłuchałam rad tej pani....
Magda70 11:41, 10 cze 2015

Aga...nie załamuj się tylko szybko zmien ziemię i luzik
jalos 11:44, 10 cze 2015

ściąga skopiowana od Małej Mi
Mala_Mi napisał(a)

lista się odnalazła. Wklejam jeszcze raz

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,
Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie, omieg wschodni, kukliki
Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia
Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie
lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia
sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.
wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe
październik - to co zaczęło we wrześniu

Ensata 12:13, 10 cze 2015

Ja mam Genie ma śliczne, zielone liście. W piachu to ja sobie seslerię posadziłam i też mam obawy, ze przegięłam Ona lubi dobrze zjesc. Po posadzeniu, po jakims czasie oprysk żelazem po lisciach, ale jak nie zmienisz ph, to nic nie da
jalos 12:13, 10 cze 2015

Żagiel na specjalne życzenie Magdy - kolor ciężko na zdjęciach uchwycyć, ale wyszedł całkiem realnie

eM duma jak te dwa żagle umocować - na stałe, czy zwijać? Nie odfrunie mi pergola jak rozepnę 2 żagle każdy o wymiarach 3x4 m?
Żagle są 2 własnie z uwagi na wymiary - jednego tak dużego nie znalazłam.