Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:46, 28 lis 2012

Do góry
Pierwszy to biały amarylis, a drugi peonia drzewiasta.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:45, 28 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wynalazłam takie kwiaty, mus je wykorzystać

Przepiękne, co to za kwiaty?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:43, 28 lis 2012

Do góry
Za duże są, moim zdaniem - muszę przymierzyć mniejsze i nie kulki tylko krótkie świeczki, wtedy zdecyduję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:03, 28 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Raczej świece nie będą czerwone, ale przymiarke zrobiłam

Donice pasują zarówno do cyklamenów, jak i do domu oraz całego ogrodu Trafiony wybór
I widzę, że przymiarkę robisz do wieńca adwentowego Jak będzie gotowy, to pokaż proszę
Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 19:47, 28 lis 2012

Do góry
Kupiłam kubki i talerzyki i miseczki i widelczyki, żeby nie zmywać
Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 19:46, 28 lis 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Też wezmę swój pistolet do klejenia - zapas kleju też

Bombki i inne ozdoby też biorę ze sobą - wezmę też jakieś inne stare ozdoby co mi się nie przydadzą, a Wam może tak

Sebciu to doskonały pomysł, jak mamy zamiar zrobić inny kolor, to zeszłoroczny może przydać się komuś innemu...podzielimy się, wyłożymy wszystko na stół i będziemy robić.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 19:43, 28 lis 2012

Do góry
Zobacz tutaj, kliknij na projekt

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-nie-tylko-bukszpanowy
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 19:39, 28 lis 2012

Do góry
Mnie się podobają ogrody podzielone na pokoje (arts&crafts), zamieniłabym się na działki ale puste Masz ładny podział.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 19:36, 28 lis 2012

Do góry
Stanowisko słoneczne wcale nie znaczy - suche. To też zależy od gleby, czy piaszczysta czy gliniasta.

Poza tym sadząc żywopłot trzeba mu podsypać dobrej ziemi i podlewać. Sam w pierwszym roku nie da rady.

Czy zielony czy bordowy - rośnie tak samo. Rośnie lepiej w dobrej ziemi i podlewany.
Trzeba go posadzić i od razu przyciąć wiosną, potem pod koniec czerwca. Tniemy minimum dwa razy w roku.

Buk (Fagus sylvatica) - doskonały na żywopłoty i konstrukcje, ponieważ tworzy gęstą masę zielonych lub purpurowych liści, które jesienią zmieniają kolor na miedziany i utrzymują się zimą. Doskonała alternatywa dla żywopłotów iglastych. Ma stosunkowo szybki wzrost, na poziomie około 30-60cm rocznie. Buk lubi słońce lub półcień i rośnie dobrze prawie na każdej glebie dobrze zdrenowanej (kwaśnej lub zasadowej), nie nadaje się jedynie na ciężką glinę lub w miejscach wilgotnych, gdzie bardziej polecam grab. Mimo, że nadaje się do wietrznych miejsc, to jednak zimą może stracić liście w okolicach narażonych na bardzo silne, mroźne wiatry. Z buka tworzy się formalne żywopłoty, gdyż dobrze się zagęszcza po cięciu.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele
Ogród ogrodniczki 19:31, 28 lis 2012

Do góry
jeśli magnolia różowa, to Rh białe lub inny odcień.
Ogród ogrodniczki 19:30, 28 lis 2012

Do góry
Nie mam sprzeciwu.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:24, 28 lis 2012

Do góry
Przeniesione z wizytówki

EdytaW2 napisał(a)
Witaj, jakże podoba mi się bujność i niesztampowość Twojego azylu

Yen napisał(a)
pięknie! Szczególnie spodobały mi się Twoje tamaryszki, świetnie wyprowadzone. Ja kupiłam w ubiegłym roku taki malutki, wiotkie gałązeczki. zaplotłam je i sróbuję poprowadzić tak jak Tym, żeby były drzewka a nie takie rozłożyste krzewy. Gratuluję!

Ogród niby nowoczesny ale... 19:20, 28 lis 2012

Do góry
No to fajnie, lepiej przesuń w rośliny.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 19:19, 28 lis 2012

Do góry
Mam identyczny kształt działki, tylko w miniaturze.
Ogród niby nowoczesny ale... 19:19, 28 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Co do reflektorków, ku którym się skłaniasz - usytuowanie kabli dla nich konkretnie jest nieprawidłowe, reflektorki montuje się pod roslinami, między głazami i trawami, pod drzewami. Reflektorki poustawiane w trawniku w różne strony nie będą profesjonalnie wyglądały.

Oświetlenie w ogrodzie ma za zadanie wydobyć urodę roślin a nie w samo w sobie być ozdobą. Dyskretnie podkreślać kontury, kształty. W zasadzie lampy nie powinny być widoczne.

Druga funkcja oświetlenia to względy bezpieczeństwa - podkreślać murki, schody, uskoki terenu, oświetlać przejścia i altany. Wtedy mogą być widoczne.

Poczytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/123-oswietlenie-ogrodu/photos

Zgadzam się z Tobą Danusiu,dlatego też już wcześniej pisałam, ze mam możliwość przesunięcia kabli jesli sie wlasnie na cos takiego zdecyduję...tym bardziej, ze będę tę część rabaty prostować wiosną.
Ogród ogrodniczki 19:18, 28 lis 2012

Do góry
Zabierz głazy bo to nie ogród skalny ani japoński, one do niczego nie pasują. Zamiast głazów - 3 krzewy, rózaneczniki.
Ogród ogrodniczki 19:17, 28 lis 2012

Do góry
Może być i tak po całości, ale między oknami chyba wyżej ten cis, czyli "zęby" No bo skrzynkę dalej widać

A zrób tylko między oknami.
A miało być tak pięknie.... 19:12, 28 lis 2012

Do góry
Rench napisał(a)
Jesli link nie działa po kliknięciu, to skopiuj go i wklej do paska adresowego,mi tez czasem nie otwierają sie linki na ogrodowisku i tak robię
Ale dodam jeszcze raz możliwe,że żle skopiowałam

http://www.futuregardens.pl/kratka-beta.html

Link nie działa bo dodałaś w ramkach [b] czyli pogrubiających. Po prostu normalnie wklejaj link w tekst bez nawiasów i innych takich. Zdjęłam ramki i działa.
Ogród ogrodniczki 19:07, 28 lis 2012

Do góry
Ekran z cisa między oknami, żeby zasłonić skrzynkę a nie okna.

Magnolię zabrać bo nieporządnie wygląda przez większość roku, chyba się połamała. taka porozkładana.
Ogród niby nowoczesny ale... 19:06, 28 lis 2012

Do góry
Co do reflektorków, ku którym się skłaniasz - usytuowanie kabli dla nich konkretnie jest nieprawidłowe, reflektorki montuje się pod roslinami, między głazami i trawami, pod drzewami. Reflektorki poustawiane w trawniku w różne strony nie będą profesjonalnie wyglądały.

Oświetlenie w ogrodzie ma za zadanie wydobyć urodę roślin a nie w samo w sobie być ozdobą. Dyskretnie podkreślać kontury, kształty. W zasadzie lampy nie powinny być widoczne.

Druga funkcja oświetlenia to względy bezpieczeństwa - podkreślać murki, schody, uskoki terenu, oświetlać przejścia i altany. Wtedy mogą być widoczne.

Poczytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/123-oswietlenie-ogrodu/photos
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies