Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Skarbonkowy ogródek 14:13, 15 kwi 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Asiu tych paproci między kulki już bym nie dawała ,jak będze ciasno kulki będą łysieć,może jakieś niższe trawki,carexy.

Tak myslalam ze bedzie ciasno
Edit: nic to, zsunę kule za rada Toszki to będzie miejsce żeby coś przed posadzić. Carexy mam po drugiej stronie ścieżki. Powtórzyć je na tej rabacie?

anbu napisał(a)
Jakie paprocie tam chcesz?
Tam jest aż taki cień, że paprocie dadzą radę?

Aniu, mam paprocie w ogrodzie ale z tego co właśnie wyczytałam to to jest ta odmiana ekspansywna, ta najbardziej popularna na cmentarzach Wiec chyba się jej całkowicie pozbędę.
Tam jest cień bo magnolia przesłania. Cala duza bukszpanowa kula jest w cieniu praktycznie cały dzień.

Toszka napisał(a)
Znakomita część paproci jest zasadolubna. Niestety dla tej rabaty. Jesli masz dopiero kupować azalie to szukaj "Adonis" - nowość, kwitnie lipiec sierpień. Ma kiście drobnych białych kwiatków. Kwitnie stanowczo później niż inne azalie. U mnie tłoczyła kwiaty całe lato aż do września. Pomiędzy azalie (na wiosnę będą kwitły) wsadzaj niskie, cebulowe irysy, np. same białe. Adonisa możesz połączyć z innymi typowo kwitnącymi azaliami.
Gdybyś określiła/podzieliła rabatę na kwaśną i część niekwaśną to na tej niekwaśnej części posadź zawilce - wiosenne i jesienne. Białe. I na tej części moga być paprocie, cisy, może odętka, jezówki białe?

Jesli paprocie chcesz to z dala od kulek, bo kulki będą łysieć od dotyku.

Kule sadź rodzinnie, na styk. Trudno jest zapełnić czymś przestrzenie między kulami buksowymi. Od dotyku łysieją. Ale posadzenie grupami, tak by się stykały już daje pole do popisu. ,

Toszko, azalie będę musiała kupić. Wypatrzyłam na pinterescie coś takiego jak azalia Autumn Angel ale nie wiem czy u nas do dostania. Twoja propozycje wygooglalam i bardzo mi się podoba.

Rada dotycząca sadzenia kulek rodzinnie zarejestrowana. Zastanawiam się tylko jak inni na ogrodowisku sadza buksy, bo na zdjęciach to wszystkie zatopione w trawach

Na paprocie się nie upieram tylko zastanawiam czym to wszystko podsadzić.
Jeżówki mam nawet zapisane. Virgin mnie urzekły

Teoretycznie po lewej stronie, tam gdzie jeszcze nic nie zaplanowane, mogę zrobić cisowe stanowisko. Nie wiem tylko jak to zaaranżować bo ta rabata ma kontynuacje za przejściem.
Tutaj widok od drugiej strony

Ten kawałek żywopłotu buksowego jest nowo posadzony. Przed nim rośnie trzmielina oskrzydlona. Tez zrobić tam kulki? A może same trawy?
Bawarka 13:27, 15 kwi 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
magnolia bardzo piękna .....fotki śliczniutkie
przepraszam ,ale tylko obrazkowo przejrzałam poprawię się z czytaniem - jak deszcz będzie padał

Madzia, pszczoleczko pracusiu, wybaczam
Bawarka 13:22, 15 kwi 2018

Do góry
iwonadm napisał(a)
Mniam ta Magnolia rzeczywiście jak wata cukrowa

Pyszna i jaka pachnaca
Nasz przydomowy ogródek 12:03, 15 kwi 2018

Do góry
Magnolia Suzan za chwilę będzie cała w kwiatach

A Cleopatra była poturbowana (przesadzana w tamtym roku ). Ale może się zdecyduje wydać kwiaty.

Pierwsze tulipany.

Skarbonkowy ogródek 11:15, 15 kwi 2018

Do góry
Ponieważ pogoda iście barowa zaczęłam kombinować z ta rabata i wymyśliłam coś takiego :

Po prawej stronie trzy kulki na nóżkach, stopniowane od największej do najmniejszej w stronę tarasu. Miedzy nimi a duza kula paprocie. Mam wątpliwości czy mi się tam zmieszczą te paprocie bo tam nie wiele miejsca. Jakis metr.

Pod sama magnolia 3 białe azalie ( Mirella, miałaś super pomysł a ja jakoś tego wcześniej nie widziałam ). Za plecami paprocie.

Na przód i lewa stronę rabaty nie za bardzo mam pomysł. Kontynuować kulkowisko czy może stożek i kulki? A może coś innego?

Tej tui na końcu żywopłotu nie będzie a chciałabym zasłonić trochę to co jest w tle (tam gdzie białe krzesło stoi)

I czym to wszystko podsadzić?
Moja glebo terapia 10:48, 15 kwi 2018

Do góry
Magnolia

I mój żółto -różowy mix też zaczyna kwitnąć

Brzoskwina w tamtym roku nic a w tym cała różowiutka

I wspomniany rodek

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 10:38, 15 kwi 2018

Do góry
Mrau magnolia Piękności!
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 10:34, 15 kwi 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
pracuś z ciebie, żeby te maleństwa pikować to trzeba mieć cierpliwość. Co to za magnolia na zdjęciu?? Jak sztuczna wygląda. Te wierzbowe plecionki już w kilku ogrodniczych widziałam. Nawet zastanawiałam się nad kupnem...
Gdzieś na końcu świata... 10:28, 15 kwi 2018

Do góry
GosiaJoanna napisał(a)
Hello macham z końca świata.Pozdrawiam Wszystkich odwiedzających, obiecuję być częściej na forum.

W tym sezonie magnolia kwitnie obficie. Bardzo ładnie.

Czekamy na resztę fotek
Gdzieś na końcu świata... 10:23, 15 kwi 2018

Do góry
Gosiu, cieszę się, że się odezwałaś
Piękna magnolia
Ogrodu tak dawno nie pokazywałaś - nie poznamy go
Miłkowo - sezon 2016-2022 09:32, 15 kwi 2018

Do góry
Milka napisał(a)

Ależ piękna ta magnolia, w super miejscu ją posadziłaś Moja dopiero pąki nieco rozwija, ale daleko jej do twojej.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:49, 15 kwi 2018

Do góry

Magnolia dzisiaj prawie w połowie rozkwitnięta była.

Jestem oczarowana tą magnoliową pomyłką Jest piękna i w pięknym miejscu rośnie. U mnie ogród wolniej zbiera się do życia. Magnolia gwiaździsta dopiero otwiera pąki. Pobiegnę dziś z aparatem, bo mam duże zaleglości.
Żywopłotki cisowe. 07:58, 15 kwi 2018

Do góry
Przypomniałam sobie, ta Andrzeja to magnolia 'Randy'.
Dziękuję Haneczko za wczoraj
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 07:53, 15 kwi 2018

Do góry
Milka napisał(a)

Moje tne ico rok kwitna3.
Sliczna ta magnolia, ciekawa jestem nazwy, no ale wiem, ze nie wiesz

Moja sąsiadka też tnie. Ja też jej tnę za jej pozwoleniem, co wystaje za ogrodzenie.
Ale też pozwalam tej magnolii do mojego ogródka zaglądać. Częściowo zapożyczam jej widok do siebie

Działeczka Asi :) 07:40, 15 kwi 2018

Do góry
asiak napisał(a)
Irenko, piękna ta magnolia Chcę właśnie z ciemnymi kwiatami
Jak trafię na ładny okaz to kupię

Kupuj i sadź, ona pozniej kwitnie.
Przylaszczki boskie
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 07:36, 15 kwi 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)
Moja magnolia nie przeżyła przesadzenia, a Twoja cudna
Podobno magnolie b ciężko aklimatyzują się po przesadzeniu, masz szczęście

Przesadzaliśmy późną jesienią, z bardzo dużą bryłą korzeniową, chyba 60 cm. Ledwo przenieśliśmy. Magnolię okopujemy tak, jak pada rzut korony, a że ta chudziutka to się udało.
Bardzo ważne jest aby nie udeptywać ziemi tuż przy pniu magnolii, bo łatwo uszkodzić jej korzenie.
Później bardzo pilnowałam podlewania. Przez dwa sezony ciężko jej było, w pierwszym roku po przesadzeniu zawiązała w lecie bardzo mało pąków kwiatowych. Podsypałam jej kompostu, nawoziłam też dolistnie i chyba teraz się odwdzięcza.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 07:30, 15 kwi 2018

Do góry
Anitka napisał(a)

A ta chudziutka jak modelka. Może twoją da się skorygować poprzez cięcie korekcyjne. Można to zrobić po przekwitnięciu.

Moje tne ico rok kwitna3.
Sliczna ta magnolia, ciekawa jestem nazwy, no ale wiem, ze nie wiesz
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 07:14, 15 kwi 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Magnolia śliczna a forsycje czadowe

Nie mam u siebie forsycji, nie można mieć wszystkiego, więc te sobie uwieczniałam na zdjęciu, bo faktycznie są czadowe
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 05:41, 15 kwi 2018

Do góry
Moja magnolia nie przeżyła przesadzenia, a Twoja cudna
Podobno magnolie b ciężko aklimatyzują się po przesadzeniu, masz szczęście
Małymi kroczkami do celu... 21:10, 14 kwi 2018

Do góry
Prześliczna ta magnolia. Tak długo zimę miałaś a tulipany już masz. U mnie na razie tylko wczesne botaniczne kwitną. Reszta jeszcze daleko.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies