U nas to sie nazywa "makiełki" a nie makówki i zamiast namoczonej chałki jest makaron- łazanki, ale reszta taka sama jak w śląskich czy wielkopolskich "makówkach" czyli mak, miód, bakalie, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa itd ......Sebastian jak można tego nie lubić gdy to taka pycha..zawsze robię duuuzo bo każdy lubi i dojadamy jeszcze resztę w święta
Witam w Nowym Roku. Przez ostatnie miesiące czytałam i przeglądałam forum namiętnie. Trafiłam na super wątki gdzie ogrody urządzone są w moim stylu. Siakowa i Malkul - mistrzostwo świata. Tyle rzeczy mi się podoba że sama teraz nie wiem co gdzie jak i ile. Na pierwszy ogień idzie miejsce przy fioletowej ścianie - dokładne miejsce na zdjęciu z 16/09 godz 12:50. Plan taki - 3 brzozy doorenbos pod ścianą grecki a w nogach brzoz kilka kulek bukszpaniwych a pomiędzy stipa.
Gosiu Radość mnie ogarnęła po Twoich słowach Moja babcia a później mama bardzo dbały aby przy łamaniu sie opłatkiem mówić zawsze właśnie to, co Ty napisałaś. Przypomniałaś mi o tym
Tradycja to piękna rzecz, warto wiedzieć skąd pochodzi, co oznacza. Sama staram się przekazywać mlodzieży tę wiedzę, mam nadzieję, że "coś" zapamietają