A tak wygląda Rosarium Uetersen- też pierwszy rok u mnie- ma energetyczny kolor i kwiaty w dużych gkiściach- zamysł był taki, aby widoczna była z tarasu
No właśnie sama nie wiem ile to podlewać...sucho, że hej! a jeszcze upały takie się szykują....mus podlewać dwa razy dziennie...i moje pierwsze koszenie trzeba odroczyć niestety....
Trawnik, a w zasadzie chwastowisko wygląda tak...chwasty z grubsza wydarte...małych na fotce nie widać
Pełniki też bardzo lubię, trawka to carex Frosted Curls-jej posadzenie w tym miejscu wraz z klonem to pomysł Danusi, ile razy patrzę na ten kąt, dziękuję jej w myślach za to
Bardzo lubię połączenie róż z firletką kwiecistą, ostatnio we Francji podpatrzyliśmy firletki białe i firletki białe z jasno niebieskim środkiem. Białe udało się nam kupić, ale tych biało-niebieskich wciąż nie udało się nam znaleźć. W altanie wreszcie winobluszcz daje cień i można siedzieć tam nawet w upały.
Bylinówka w tym roku była prostowana, więc niektóre nasadzenia jeszcze nie są gotowe. Planujemy zmianę niektórych nasadzeń, bo nie wszystkie byliny sprawdziły się wysokościami.
Bardzo bardzo dziękuję
Oprócz przekwitających krzysztofów, szałwi mam jeszcze takie kolorki:
Uwielbiam te strzępiaste kwiatki białej hortki oraz tą zielonkowatość kwiatów. Róż jest dużo ładniejszy na żywo, bo jest taki różowo-bordowy.
Mam jeszcze 3cią horktę, ale mi tamta nie konweniuje i pojedzie do rodziców przy najbliżej okazji.
Mam wrażenie, iż szałwia różowa kwitnie mocniej niż ta niebieska. Krzaczki kupowane w tym roku, były tej samej wielkości, ale wg mnie różowa ma dużo bogatsze kwitnienie [niebieska już prawie przekwitła]. Czy też tak macie, jeśli macie porównanie?
Mam nadzieję, że FrancoPolo, nasz expert klonowy, tutaj niebawem zajrzy! Mam pytanie o przycięcie klona. Chodzi mi o te górne przyrosty, one są tegoroczne tylko że takie pojedyncze antenki. Wysokość mi odpowiada, choć chciałabym żeby i na szerokość się rozrastał i stąd pytanie - przycinać, nieprzycinać, jeśli przycinać to kiedy jest na to dobry czas?
Odszukałam wpisy FrancoPolo o przycinaniu klonów ale wtedy mówiliśmy o wczesnowiosennym, a teraz jest pełnia lata i nie wiem kiedy ciąć.