Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 09:58, 15 lip 2015

Do góry
Haniu,

o seji zdjęciowaj pamiętam choć poniższe fotki to nie są jeszcze te które Ci obiecałem wykonać

pozdrawiam gorąco.
Jan
Droga do spełnienia 09:58, 15 lip 2015

Do góry
Posadzona trawka i żurawki
zostawiłam berberyska żeby odsapnął trochę bo choruje, może później znajdę dla niego jakieś miejsce
Moja działka na Dębowym Lesie 09:56, 15 lip 2015

Do góry
Augusta Luisa

tylko cosik ogrodowe

Coraz więcej lili też rozkwita
Red Dutch

Kleoso

Moja działka na Dębowym Lesie 09:55, 15 lip 2015

Do góry

liliowce

Cara Mia

NN
Jeże w naszych ogrodach 09:51, 15 lip 2015

Do góry
Ciekawy wątek..u mnie bytują na co dzień; oto on

przychodzi na kocią karmę.Nie wiem,jak to jest do końca,bo zwrócił mi ktoś uwagę w wątku o jeżach(na jakimś forum)że jeże nie powinny jeśc kociej karmy bo umierają w cierpieniu;zaczęliśmy karmę przykrywać na noc talerzykiem i co wieczór mamy "talerzowy" koncert..za wszelką cenę chce talerz zrzucić..zabawnie to wyglądai po karmie ma się dobrze...
U BusyBee w ogródku... 09:43, 15 lip 2015

Do góry
JulkAd napisał(a)

Flicznie
....a nad różami też ciut powzdychałam...jak Ci się sprawują? Pomponella i Pastella, nie chorują?, pryskasz czymś? Buziolki Kochana

Julcia się pojawiła super, że jesteś

Edit- Larissa ( pomyliłam nazwę ) bez zarzutu- to róża dla wszystkich początkujących- czyli dla mnie - mszyc praktycznie nie miała, chociaż inne róże łapały, rośnie jak szalona... zrzucała trochę pąki, ale prawdopodobnie sobie regulowała ilość, bo miała naprawdę dużo. Nawet jej nie dokarmiam....muszę zacząć

Pomponella gorzej- wypuściła długie na 1 metr baty- póki nie kwitła było ok. Później podparłam, bo leżała pod ciężarem kwiatów. Wczorajsza wichura i silny deszcz połamały ją niestety trafi na bardziej osłonięte miejsce- przy tujach na nowej rabacie. Tyle, że teraz kwitnie- przesadzę jesienią, albo wiosną.

Cały pęd złamany

Tu też widać połamane pędy...

Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 09:40, 15 lip 2015

Do góry
babka napisał(a)

Na tej połowie domu bedzie donica i tarasik ,a co na drugiej połowie ?
Ogród tworzony z pasją 09:38, 15 lip 2015

Do góry
Już kulka podrosła, lubię ja taką poczochraną.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 09:34, 15 lip 2015

Do góry
viva napisał(a)
Aniu, żadne dobra, mam tę różę to ją znam

Czy taka mała goryczka nie zginie u Ciebie w tłumie?

Jest na brzegu rabaty z inną goryczką tez taką malusią

Madzenka napisał(a)
Ja za chwilę bedę pływać..... Mam dosć deszczu.... Oddam go w dobre ręce , chcesz?

Deszcz nie przeszkadza, jest potrzebny, ale takie chwilowe intensywne opady robią tylko szkodę.. U nas nawet pogoda nie może być umiarkowana..

Peppermint napisał(a)

A co to jest za cudo? Kolor i kwiat piękny! Czekam aż róże znowu pojawią się u nas w szkółkach

To Pomponella. Fajna róża I nie śmieci płatkami, tylko spadają całe paki.

Bogdzia napisał(a)
Ta róza powyżej to jakbys ją na drucikach upięła. Pięknie wygląda. Goryczka biała też śliczna.

Rozwary zaczynają u mnie.
Jestem w polu 09:28, 15 lip 2015

Do góry
Witam Wszystkich w piękny słoneczny dzionek

W Kruklandii 09:26, 15 lip 2015

Do góry
Joaska napisał(a)
Justyś i tak zrobisz po swojemu ale może dorzucę moje 2 grosze , może cisy za ławeczką nadawałaby już kształt rabacie?

Fajne.
Tylko nie wiem czy nie będę musiała za bardzo rabaty okroić żeby huśtawka weszła przed ścieżką z garażu...
Spróbuję później tak ustawić.

Dzięki!
Ogrodowy spektakl trwa ... 09:26, 15 lip 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

No, tom się uśmiała z tej 'tabaki'.
Mirk, masz kapitalne poczucie humoru.

a co tytoń? a mi się zdaje że podpisane miałam tabaka muszę sprawdzić, tym razem chciałam zabłysnąć a tu patrz dałam popalić i to nie świadomie.

Za to jutro to już humoru będzie co niemiara i śmiechu.

Zmykam, nocą chyba dobrze podlało ale nie wiem jak mocno.

Zostawiam zapachy i kolory

ten floks po prawej kupiony w woreczku wcześnie - pięknie rósł i ja z nadzieją na biały bo taki kupowałam no cóż..

pierwszy kosmos z wysianych angieeeelskich nasion / słabo poszło ale o wysokośc mi chodzilo i chyba ok/

liliowce w tym roku fatalne zastosuję Wilczycy metodę na jesień dam kompostu a od wiosny podlewanie - choć podlewałam

Nasz przydomowy ogródek 09:22, 15 lip 2015

Do góry
Róże też się dzielnie trzymają na deszczu.

Nasz przydomowy ogródek 09:17, 15 lip 2015

Do góry
Hortensje opóźnione w tym roku (Limelight)

Nie narzekam na trawkę siną.
U BusyBee w ogródku... 09:16, 15 lip 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Jestem bardzo ciekawa tego phantoma Dziś oglądałam takie na kiju w moim ogrodniczym i nie były zbyt wysokie. Zastanawiam się, czy moja hortensja nn nie jest phantomem. Musimy porównać kwiaty
Kupiłam dziś 2 jeżówki i wydawało mi się, że pamiętam nazwę, ale gdy dojechałam do domu, to już mi umknęła

Takie zdjęcie phantoma mam z kawałkiem nowej rzbaty. Kwiaty zrobię później...Jest naprawdę wysoko wyprowadzony- ma pewnie z 1.70 Podsadziłam go miskantami adagio i pzrekwitającą już szałwią.

W Kruklandii 09:11, 15 lip 2015

Do góry
Justyś i tak zrobisz po swojemu ale może dorzucę moje 2 grosze , może cisy za ławeczką nadawałaby już kształt rabacie?

Nasz przydomowy ogródek 09:10, 15 lip 2015

Do góry
Irenko przesadzanym roślinom nie daje długo nawozu, aż się przyjmą.

Gosia, Bożenka macie rację. Córka prędzej się dogada z ojcem a wnuczka z dziadkiem. Dawniej jak się dziewczynka urodziła, to było to porównywalne z powodzią albo pożarem - same straty ha ha ha.

U nas pięknie pada wczoraj i dziś. Podłoże nawodnione.

Ogród na skraju miasta 09:02, 15 lip 2015

Do góry
dzięki za odwiedziny i cenne uwagi. Jesli chodzi o lawendę to jednak w ogóle zrezygnowałam z tamtego miejsca, bo jak ostatnio kosiliśmy trawę to zuważyłam, ze latamy z taczkami nie po chodnikach tylko właśnie tamtędy. Nic tam więcej więc nie może już rosnąć. Lawendę posadziłam póki co w doniczkach, żeby się nie męczyła - przesadzę najwyżej jesienią, gdyż na razie nie mam innego pomysłu na nią.

Co do rabaty przy wykuszu faktycznie mam tam już teraz za cisano. Jak sadziłam to było bardzo luźno. Nietsety nie jest to tylko mój błąd, ale także dezinformacja sprzedawców. Jak np. kupowałam hebe to mi powiedziano że rozrasta się maksymalnie na 40cm szerokości - dziwne bo u mnie po dwóch latach niektóre okazy mają już trochę ponad 40cm średnicy. Docelowo więc hebe zostanie przeniesione być może już w przyszłym roku- bo już mi niektre krzaczki stykają się z RH, a RH jeszcze w tym roku podrośnie.

Co do przedniej rabaty to myślisz, że faktycznie za gęsto? Mi się wydaje ze mam tam luźno, wydawało mi się, że tylko drzewa posadziłąm za ciasno, bo co jakieś 2,2m. Ta rabata jest dosyć spora bo ma długość 12m i szerokość w najszerszym miejscu około 5m. Na RH i hortensje założyłam średnicę około 1m do 1,2mm, myslicie że to za mało? RH nie chcę dopuscić wyżej niż 1,4m wysokosci, więc będą w pźniejszych latach obrywane nowe przyrosty, czytałam ze tak mozna ograniczyć jego wzrost. Część roslin pewnie będzie rozsadzona później. Podobają mi się takie geste nasadzenia jak patrze po "ogrodowiskowych" ogrodach. Przy domu chciałam miec już szybciej ładnie. Na pozostałych rabatach chcę już sadzić rzadziej. Jesli chodzi np o obwódkę z hebe + kostrzewa sina, to zakładam, że hebe którejś tam zimy nie przetrzyma, bo lubi przemarzać, wiec tu problem rozwiąże się sam. Kupiłam bo nie maiałam pomysło na nic innego, a hebe jest akurat tanie i bardzo szybko rośnie. Teraz na tej rabacie dosadziałam jeszcze stipy , które tez ponoć przemarzają, wiec efekt zagęszczenia też tymczasowy. I może tego nie widac na zdjęciach ale tam naprawdę ( oprócz drzew) nie jest gęsto. Dla zobrazowania skali dodam ,że stożek bukszpanowy ma jakieś 40 - 45cm średnicy i 60cm wysokości. Myślicie że faktycznie za gęsto? bo chciałam jeszcze dosadzić dwa RH na lewo od tego jednego i nie wiem teraz czy posadzić dwa czy 1 ( mowa o RH kuningham white) To RH które tam obecnie jest ma już śednice około 70cm i jest całkiem spore. Jesli posadzę 3 to mogę je rozstawić co 1,3m maksymalnie

]
Ogrodowe skarby 09:00, 15 lip 2015

Do góry
Betka napisał(a)
Obsadziłam zrębki rozsypałam i wyszło tak

Beatko, dawno mnie u Ciebie nie było z tu taaaaakie zmiany. Pięknie wyszło!
Zdradzisz mi, proszę, dokładnie co to za płyty lub kamień użyliście do budowy tego koła?
Pomysł z indeksem roślin- super. I proszę o więcej
Pozdrawiam

Ps. Wiesz, że również planuję ławeczkę, a po bokach kulki bukszpanowe?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies