Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bawaria. 10:10, 27 cze 2015

Do góry
Aleja idziemy w glab wyspy...juz na poczatku uderza nas niesamowity klimat, wilgotnosc i zapach...

Ta wyspa jest po prostu niesamowita, zaskakuje i uderza cudowna przyroda, kazda pora roku jest pelna niespodzianek i wzruszen...

Przy tamaryszku myslalam o naszej Irence, Edytce i Basi

za grosze mozna kupic owoce rosnace na wyspie, sa pyszne
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:09, 27 cze 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Na dzisiejsze popołudnie jestem zaproszona na spotkanie Ogrodowiskowe do jednego z najładniejszych ogrodów na forum. Bardzo jestem podekscytowana i cieszę się, a właścicielka ogrodu dostanie takie CUŚ.

Spotkanie? Super . Czekam więc na fotorelację i nie mogę się doczekać aż ujawnisz kogo odwiedzisz . Miłego dnia więc Wam życzę, bo spotkanie, że będzie udane nie mam wątpliwości . Ależ pięknie te roślinki zapakowałaś . Aż żal wsadzać
Ogród Małej Mi - sezon 2015 10:09, 27 cze 2015

Do góry
ZielonaAnia75 napisał(a)
Aniu piszesz, że do Pomponelli bodziszki pasują, a czy one nadają się do półcienia? I co dłużej kwitnie bodziszki, kocimiętka czy szałwia? Potrzebuję czegoś do podsadzenia Pomponelli tylko do półcienia i co by kwitło dłuuuuuuuugo, doradź.

UlaB napisał(a)

ja tez do półcienia bodziszek powinien udzwignąć
na razie rozważam jarzmianke, rutewke i orliki oczywiscie, ale to długo nie kwitnie

ZielonaAnia75 napisał(a)
Aniu co dłużej kwitnie przetaczniki czy szałwie? I co ładniejsze?

Odpowiedz jedna na wszystkie pytania. Zakładam, że to ma być posadzone PRZED Pomponellą.

Zależy wszytko jaki półcień.
Z tej listy zdecydowanie najlepsze są bodziszki, jarzmianka.
Bodziszek himalajski kwitnie długo i kwitnie nawet w cieniu.. czerwony też sobie poradzi (ale kwitnienie mniej obfite niż na słoneczku).

O jarzmiance się nie wypowiadam, bo do tej pory ona u mnie nie zachwycała, ale może dlatego, że kupowałam malutkie kłącza.. i potrzebowały 3 lat by urosnąć. Nauczka.. jak się chce mieć efekt szybko to nie kupuje się kłączy tylko rośliny.

"bodziszki, kocimiętka czy szałwia" - jakie bodziszki, jaka kocimiętka i jaka szałwia?? W zależności od odmiany jest pora kwitnienia i długość.

Zwykła kocimiętka kwitnie wcześnie, ale teraz już kończy kwitnienie, po przycięciu jest brzydka.. róża jeszcze kwitnie..
Odmianowe kocimiętki są za wysokie przed różę, chyba, że z boku jako uzupełnienie rabaty. Kwitną teraz, razem z różą. Jak przekwitną przycinamy i są brzydkie póki nie odbiją.

Szałwie tylko te kompaktowe, bo inne na front za wysokie..
Najbardziej spektakularnie kwitną szałwie Kwitną razem z różami tworząc super duet. Dla mnie to połączenie jest boskie.

Przetaczników jest tak dużo, że kwestia jaki?
Ja ciągle mam niefortunnie posadzone przetaczniki i nie będę się wypowiadać. Dla przetaczników ma za ciężką też glebę i mi grymaszą. Bez problemów rośnie tylko przetacznik Christa, ale on jest bardzo wysoki, po 2 latach będzie wyższy niż Pomponella. Reszta się dusi w mojej glinie.. na skalniaku maja za sucho, a na rabatach za gliniasto. Ale chyba kwitną dłużej niż szałwia, ale mniej obficie.

Bodziszek z tych fajnych, ale niestety NN

Moja bajka 10:08, 27 cze 2015

Do góry
Katkak napisał(a)

Kasiu jak dla mnie to 'Aquilegia maxi'. Tylko on ma taaki kolor i tak długie ostrogi
Wysiewałam je w tym roku, a w zeszłym kupiłam sadzonkę, ale w tym sezonie prawie go coś zżarło..
Może były jakieś nasionka w sadzonce, którą kupiłaś i w tym roku masz niespodziankę.

Zaintrygował mnie ten liść hortki, poszukam informacji-może coś znajdę

Moja bajka 10:05, 27 cze 2015

Do góry
Cała ja .

Ten portret zawiśnie w salonie - nie może być inaczej. Wygryzł z miejsca nawet stare zdjęcie pra dziadka . Uwielbiam jak synuś robi mi takie niespodzianki
Ogródek Niny 10:03, 27 cze 2015

Do góry
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:00, 27 cze 2015

Do góry
Na dzisiejsze popołudnie jestem zaproszona na spotkanie Ogrodowiskowe do jednego z najładniejszych ogrodów na forum. Bardzo jestem podekscytowana i cieszę się, a właścicielka ogrodu dostanie takie CUŚ.
Bawaria. 09:58, 27 cze 2015

Do góry
Zaraz przy wejsciu wita nas taki kwiatuch i chociaz nasadzenia kwiatowe na wyspie zmieniaja sie bardzo czesto, to ten kwiatuch stoi. I pewnie stac bedzie. Przy wyjsciu stoja kaczuchy i paw i jest to jedyna rzecz na wyspie, ktora mi osobiscie sie nie podoba ale...za kazdym razem wywoluje usmiech

Liscie magnoli wieksze od meskiej dloni.

Jest sporo roznych odmian magnoli, niektore jeszcze teraz kwitna

Lawendowy zawrót głowy 09:56, 27 cze 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Piękny lawendowy widok!
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 09:43, 27 cze 2015

Do góry
Pomponella, Astrid G., Pastella

Moja bajka 09:41, 27 cze 2015

Do góry
Wytarabaniłam wczoraj z piwnicy takie coś i zrobiłam z tego donicę. Tylko gdzie to postawić?

bodziszki chyba zakwitną

krzewuszka od Kasi ma taki obłędny kolor liści
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 09:40, 27 cze 2015

Do góry
Zakupy

Ogród Leny. 09:34, 27 cze 2015

Do góry

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:32, 27 cze 2015

Do góry

Nieprzyzwoicie pięknie - jedno z moich ulubionych aranży
Pozdrawiam
Moja bajka 09:27, 27 cze 2015

Do góry
Widziałam wczoraj takie cudeńko. Kto mi powie co to za roślinka?

Nasz przydomowy ogródek 09:26, 27 cze 2015

Do góry

a to żółte z prawej...co to??
Nasz przydomowy ogródek 09:22, 27 cze 2015

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Aniu pomalutku Chippendale kończy pierwszy etap kwitnienia. Ale już wypuszcza nowe pędy. Muszę w jesieni trochę pogrupować róże co do wysokości. Pozdrawiamy.

Gosia dziękujemy.

Ewa - eee tam znam się. To jest ogólna zasada cięcia i to się sprawdza. Teraz to nie wiem co Ci powiedzieć bo nie wiem czy te nowe pędy wyrosły w tym roku czy są z tamtego. Jeżeli krzew jest duży jak piszesz, to wytnij przy ziemi te najstarsze pędy i pozostaw młode np 5-7 szt. Skróć je do wysokości 1m i obetnij boczne gałązki na 2-3 oczka. Za chwilę wypuszczą nowe przyrosty i one zakwitną na przyszłą wiosnę. Powodzenia. O zobacz u mnie.

Forsycję za chwilę opitolę na okrągło (mimo że są to przyrosty tegoroczne) niech do jesieni wypuści jeszcze raz. Nie chcę aby wielka urosła.

Natomiast krzewuszka jeszcze kwitnie. Po kwitnieniu przytnę boczne pędy niech wypuszcza nowe.

Zbyszku ,dzięki.Zobrazowane dokładnie i biorę się za "pitolenie")
Ogród Proximki 09:21, 27 cze 2015

Do góry
Berberysy są raczej kuliste. To zdjęcie dorosłej rośliny

To wykreślone to też świerk. Nie pasuje tam. Nie chcę robić żywopłotu bo nie zależy mi żey się tak odgradzać. Tym bardziej, że za siatką osłoniły nas sosny i brzozy.

Chyba masz rację ze za bardzo iglakowo się zrobiło.
Nasz przydomowy ogródek 08:34, 27 cze 2015

Do góry

Nasz przydomowy ogródek 08:24, 27 cze 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

O jak pięknie.

Bogdzia dzięki.

New Dawn się rozkręciła i zasługuje na foty.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies