Spotkanie? Super . Czekam więc na fotorelację i nie mogę się doczekać aż ujawnisz kogo odwiedzisz . Miłego dnia więc Wam życzę, bo spotkanie, że będzie udane nie mam wątpliwości . Ależ pięknie te roślinki zapakowałaś . Aż żal wsadzać
Odpowiedz jedna na wszystkie pytania. Zakładam, że to ma być posadzone PRZED Pomponellą.
Zależy wszytko jaki półcień.
Z tej listy zdecydowanie najlepsze są bodziszki, jarzmianka.
Bodziszek himalajski kwitnie długo i kwitnie nawet w cieniu.. czerwony też sobie poradzi (ale kwitnienie mniej obfite niż na słoneczku).
O jarzmiance się nie wypowiadam, bo do tej pory ona u mnie nie zachwycała, ale może dlatego, że kupowałam malutkie kłącza.. i potrzebowały 3 lat by urosnąć. Nauczka.. jak się chce mieć efekt szybko to nie kupuje się kłączy tylko rośliny.
"bodziszki, kocimiętka czy szałwia" - jakie bodziszki, jaka kocimiętka i jaka szałwia?? W zależności od odmiany jest pora kwitnienia i długość.
Zwykła kocimiętka kwitnie wcześnie, ale teraz już kończy kwitnienie, po przycięciu jest brzydka.. róża jeszcze kwitnie..
Odmianowe kocimiętki są za wysokie przed różę, chyba, że z boku jako uzupełnienie rabaty. Kwitną teraz, razem z różą. Jak przekwitną przycinamy i są brzydkie póki nie odbiją.
Szałwie tylko te kompaktowe, bo inne na front za wysokie..
Najbardziej spektakularnie kwitną szałwie Kwitną razem z różami tworząc super duet. Dla mnie to połączenie jest boskie.
Przetaczników jest tak dużo, że kwestia jaki?
Ja ciągle mam niefortunnie posadzone przetaczniki i nie będę się wypowiadać. Dla przetaczników ma za ciężką też glebę i mi grymaszą. Bez problemów rośnie tylko przetacznik Christa, ale on jest bardzo wysoki, po 2 latach będzie wyższy niż Pomponella. Reszta się dusi w mojej glinie.. na skalniaku maja za sucho, a na rabatach za gliniasto. Ale chyba kwitną dłużej niż szałwia, ale mniej obficie.
Kasiu jak dla mnie to 'Aquilegia maxi'. Tylko on ma taaki kolor i tak długie ostrogi
Wysiewałam je w tym roku, a w zeszłym kupiłam sadzonkę, ale w tym sezonie prawie go coś zżarło..
Może były jakieś nasionka w sadzonce, którą kupiłaś i w tym roku masz niespodziankę.
Zaintrygował mnie ten liść hortki, poszukam informacji-może coś znajdę
Cała ja .
Ten portret zawiśnie w salonie - nie może być inaczej. Wygryzł z miejsca nawet stare zdjęcie pra dziadka . Uwielbiam jak synuś robi mi takie niespodzianki
Na dzisiejsze popołudnie jestem zaproszona na spotkanie Ogrodowiskowe do jednego z najładniejszych ogrodów na forum. Bardzo jestem podekscytowana i cieszę się, a właścicielka ogrodu dostanie takie CUŚ.
Zaraz przy wejsciu wita nas taki kwiatuch i chociaz nasadzenia kwiatowe na wyspie zmieniaja sie bardzo czesto, to ten kwiatuch stoi. I pewnie stac bedzie. Przy wyjsciu stoja kaczuchy i paw i jest to jedyna rzecz na wyspie, ktora mi osobiscie sie nie podoba ale...za kazdym razem wywoluje usmiech
Liscie magnoli wieksze od meskiej dloni.
Jest sporo roznych odmian magnoli, niektore jeszcze teraz kwitna
Wytarabaniłam wczoraj z piwnicy takie coś i zrobiłam z tego donicę. Tylko gdzie to postawić?
bodziszki chyba zakwitną
krzewuszka od Kasi ma taki obłędny kolor liści
Berberysy są raczej kuliste. To zdjęcie dorosłej rośliny
To wykreślone to też świerk. Nie pasuje tam. Nie chcę robić żywopłotu bo nie zależy mi żey się tak odgradzać. Tym bardziej, że za siatką osłoniły nas sosny i brzozy.
Chyba masz rację ze za bardzo iglakowo się zrobiło.