Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszystkiego po trochu 20:43, 24 mar 2023

Do góry
Pięknie pokazana wiosna, sama radość. Te siewki z kryzką wspaniałe, selekcjonowałaś je jakoś?

mirkaka napisał(a)
a to siewki

A cesarska w takiej fazie rozwoju to dla mnie duże zaskoczenie.
Cieszę się, że roślinki ode mnie zadomowiają się

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:39, 24 mar 2023

Do góry
galgAsia napisał(a)
Nie trać wiary, będą kiełkować, obiecuję

Wiara umiera ostatnia.

Zakwitły forsycje. Sąsiadowe tuje mocno je cieniują, nie kwitną więc "na bogato". Zostawiłam je dla jesiennych przebarwień.

Mahonia tuż, tuż. Owady sprawdzają na bieżąco, czy aby już zdatna do konsumpcji.

Tawuła szara (wczesna) zazieleniona, też wkrótce pokryje się białym kwieciem.

Taki fajny czas jest teraz. bardzo dynamiczny. Wczoraj nie było, a dzisiaj jest. Mocno ruszyły róże. Na zdjęciu rosa rugosa.

Bardzo lubię puszkinie za ich misterne wzorki.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:27, 24 mar 2023

Do góry
Ogród leży odłogiem, choć pewnie dałoby się coś podłubać, ale uparłam się czyszczenie balustrad na tarasie. Mam nerwa z tym związanego, bo cała ta ciężka praca wynika z partactwa wykonawcy i naszego nadmiernego zaufania.
Balustrady robione były w warsztacie wykonawcy. Tam je łączono i malowano. I tego błędu już nigdy nie powtórzę. Pod warstwą farby nie było widać z jakiego drewna ową balustradę zrobiono i w jaki sposób zabezpieczono drewno przed pomalowaniem. Po paru latach wyszło na to, że drewno było z tych najtańszych, mokre i niczym nie zabezpieczone. Po roku elementy balustrady zaczęły się rozchodzić. Złożyliśmy reklamację, którą uznano i rozwarstwienia ponownie sklejono. A później wykonawca zniknął z przestrzeni, a z każdym kolejnym rokiem wychodziły kolejne zonki. Zamalowywanie ich kolejną warstwą farby mija się z celem. Trzeba zdjąć nałożoną farbę, oczyścić drewno, porządnie je zaimpregnować środkiem p/grzybicznym, uzupełnić ubytki i pomalować na nowo. Robota głupiego i niepotrzebne koszty. A wydawałoby się, że belki 10x10 cm będą służyć długie lata.

Dłubię tak sobie na tym tarasie, a w tym czasie do ogrodu pełną parą przybyła wiosna.
Niektóre kępki przebiśniegów nieco odchudziłam, bo teraz jest dobry moment na ich rozsadzenie w nowe miejsca.

Na garażowej usunęłam dwie turzyce Silver Sceptre, aby posadzić nowy nabytek. Od jakiegoś czasu zamarzył mi się ciemiernik cuchnący. Jako jedyny z nowych nabytków jest już w ziemi.

Reszta zakupów czeka w pudełeczku (weekend ma być z przymrozkami) aż znajdę na nie czas.

Wzrok i dotyk podpowiedział mi, że w doniczkach tli się życie, choć do okresu bujności jeszcze daleko. Póki co, trzeba się zadowolić tym, co już jest.

Ruszyły berberysy i bezłodygowe pierwiosnki.

Tarasowe stokrotki czekają na zakończenie prac przy balustradzie. Zdobią schodki do czerwca. Trzeba tylko pamiętać, żeby im co miesiąc włożyć nowe pałeczki nawozowe. ta metoda sprawdza się też przy bratkach.

Grzebiuszka ziemna 20:20, 24 mar 2023

Do góry
Kordina napisał(a)

Fajna ta taca. W jakimś markecie kupiłaś? Takie małe szpadelki miałam kiedyś, przeznaczone do domowych doniczek. Wyrzuciłam, sierota jedna. Teraz wzdycham do nich od czasu do czasu bo do takiej dłubaniny są w sam raz.

Kiełkującym kallom też bym się przyglądała .
Migawki z Rodos 20:04, 24 mar 2023

Do góry
Dziś fotek nie ma. Jak przyjechałam, to kropiło. Zabrałam się za porządki w domku.

Na sam koniec tylko wylizałam prawie ścieżkę, od furtki było nieźle już, ale przed domkiem tak sobie, a do szopki nieruszone wcale. Teraz jest wszędzie dobrze. Jeszcze trochę obrzeża zarośnięte miejscami, ale na kanciki przyjdzie jeszcze czas . A potem wzięłam grabie i trochę zgrabiłam tę trawę dookoła róż. Ona nie była ruszana kilka lat... pod trawą sporo mchu też. A potem się rozpadało i nie latałam już za zdjęciami.

Aaa, jedna fotka jest . Wilgoci w domku i chłodniej, jak na zewnątrz, to sobie klimat zmieniłam.
Dębowe zakątki 20:00, 24 mar 2023

Do góry
Kwitną ciemierniki. Z siewek. Pierwszy raz zakwitły w 2 roku.
Jeszcze kępy małe. powinny w tym roku przybrać trochę.
Może jakiegoś nawozu im dać aby zubożały kępy większe ?

A ten kwitnie od listopada. I już w sumie przekwita.
Dębowe zakątki 19:49, 24 mar 2023

Do góry
A to drugie to nie szczawik krwisty?? W tym roku wysiałam z nasionek

anabuko1 napisał(a)

Chyba rumianka ?

Tak, ale nie od rumianku a nazwa od runa - runianka japońska, mam taką również
Dębowe zakątki 19:46, 24 mar 2023

Do góry
eda napisał(a)
Aniu dobrze że już ci lepiej cieszę się nie ma co się szarpać poczekajmy zdążymy ze wszystkim zdrowie jedno wiem wiem wszystkie nas szarpie haaa
czytam że już coś siałaś ? ja jeszcze nie czekam na ziemię to wtedy pomyślę , pomidory to na pewno ...też śnieg pada sobie i ciapa ogólna
buziaki zostawiam

Lepiej dziękuję.
ale pomału coś ogrodowo działam jeżeli pogoda dopisuje.
W domu papryczki i pomidorki już rosną. Ładnie kobea też rośnie.
A w ogrodzie tylko pietruszkę wysiałam.
Ale szpinak wysiany jesienią. Już mam taki

Berberysy stratują

Obrazki włoskie mam kilka lat ale nigdy mi jeszcze nie zakwitły.

Dębowe zakątki 19:33, 24 mar 2023

Do góry
Napia napisał(a)

Zimno jest, nigdzie się nie wyrywaj Wiosna według najnowszych prognoz dopiero po 15 marca, więc jest czas ja tez mam zaległości, trudno Zdążymy

A ciemiernik naprawdę prześliczny

Jak było zimno to nic nie robiła.
Ale jak ciepełko wyszło to i ja coś tam w ogrodzie podziałałam.
Jeszcze nie wszystko zrobiłam. Ty już Pewnie Aguś wszystko zrobiłaś ?
Ja po troszkę przy kamieniach robię. Ale z tym strasznie dużo pracy. To po rabatce i po kawałeczku.
Karczoch ładnie mi przezimował. I nawet go przesadziłam.
Burak naciowy też przezimował ładnie

Chyba rumianka ?

Liliowce

Czosnek niedżwiedzi

Dębowe zakątki 19:26, 24 mar 2023

Do góry
Alija napisał(a)

Aniu, świetny jest ten ciemiernik, bardzo mi się podoba. Ja też powoli coś zaczynam działać w ogrodzie, pościnałam hortensje i hibiskusy, trochę zaczęłam porządkować, ale znowu sypnęło śniegiem, nie ma warunków do pracy.
Zdrówka życzę.

O tak to bardzo ładny ciemiernik i ma dużo zimozielonych liści.
Pogoda w kratkę.
ale ostatnio sporo w miarę ciepłych dni to pewnie już masz wszystko wyporządkowane ?
My ze 3 dni dni przycinaliśmy tuje. Ale już porządek jest. Trochę roślin poprzesadzała takich jak kilka hortensji, czarny bez, budleje a nawet makleje, liliowce i kilka powojników podzieliłam i posadziłam w nowe miejsca.

Narcyzki w różnym stadium. Miniaturowe już kwitną

Kwitnie dereń jadalny. Może jak za parę dni będą minusowe temperatury nie uszkodzą wszystkich kwiatów ?

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 19:21, 24 mar 2023

Do góry

Ogród Basi i Romka 19:02, 24 mar 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)

Przefajne te fotki
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 18:38, 24 mar 2023

Do góry
W zeszły weekend udało się trochę podziałać na działce dzięki drzemkom na dworze.

Stanął stelaż foliaka z rurek PCV 32 mm.

Wysłałam pomidory - poniższych 15 odmian
• Perun
• Moneymaker
• San Marzanno 3
• Costoluto Fiorentino
• Dwarf Beauty King
• Kardynal
• Aussie
• Michael's Portuguese Monster+Delicious
• Rozovye Schechky
• Super Nova
• Alice’s Dream
• Sibirskiy Skorospelyi
• Megagroniasty Kozula 14
• Brad's Atomic Grape
• Malinowy Kapturek

Razem z paprykami posiałam jakiś czas temu na próbę kilka pomidorów. Wymagały już pikowania.
Ogród w malinówkach 18:31, 24 mar 2023

Do góry
Teraz dołączyła kolejna odmiana krokusa. Jasny to Blue Pearl, ciemny to Ruby Giant.
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 18:28, 24 mar 2023

Do góry
antracyt napisał(a)
Ania, wystarczy?

Dżizas, no pewnie
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:42, 24 mar 2023

Do góry
Jestem zaskoczona jak bardzo Tiny Tim się rożni od reszty pomidorów Taki przypakowany, a krótki

Pomidorki trochę pochylone, ale to chyba normalka? Są przy najjaśniejszym oknie, uchylam im jedną kwaterę
Zaraz mi braknie miejsca na regałach
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 16:52, 24 mar 2023

Do góry
Ania, wystarczy?
Ogród prawie wymarzony … 16:20, 24 mar 2023

Do góry
Posadzone

Jak będą miały zbyt wąsko usunę trawę- do tarasu mam jakieś 9 metrow

Mój ogród pod lasem 16:13, 24 mar 2023

Do góry
A w ogrodzie aktywnosc wykazuja tylko krokusy, czosnki i liliowce. Reszta spi

8
Mój ogród pod lasem 16:09, 24 mar 2023

Do góry
No wiec oto jez

Znowu go przykryłam bo ruszał zaniepokojony kolcami Nie wiem jak on się tak szczelnie i warstwowo nakrywa od środka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies