Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:35, 27 maj 2020

Do góry
joanna136 napisał(a)

Znalazłam w internecie dwie inspiracje jak mogłabym zagospodarować ten kawałek i proszę Was o rady, co o tym myślicie?

Moim zdaniem groch z kapustą czyli masakra, za dużo tego wszystkiego, każda roślina inna. Właśnie to jest przykład jak nie należy projektować rabaty.
Wyraziłam swoje zdanie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:23, 27 maj 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kotki (zdjęcia z tel).

Po urodzeniu

Wczoraj (otworzyły oczka).

Ale słodziaki, zawsze chciałam kotka w domu, a mam alergię i nie mogę
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:31, 27 maj 2020

Do góry
Dziękuję, mnie też zachwycają i aż nie wierzę, że udało się je zdobyć
Jedną to już miałam co najmniej 25 lat. Była jeszcze w Broku i Komorowie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:19, 27 maj 2020

Do góry
Kotki (zdjęcia z tel).

Po urodzeniu

Wczoraj (otworzyły oczka).

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:58, 27 maj 2020

Do góry
Wczoraj miałam niespodziankę, był Dzień Matki (a kto by to pamiętał?) i syn Michał nie zapomniał Wręczył mi ogromny bukiet No i była imprezka ciasteczkowa Cały dzień leniuchowałam... z rodzinką na trawniku i leżakach.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:51, 27 maj 2020

Do góry
Powodem takiego wyglądu trawnika jest nieumiejętność prawidłowego nawożenia, nierównomierne nawożenie. Nauczcie się to robić prawidłowo, wtedy problem zniknie.

Ćwiczenie czyni mistrza. PO jakimś czasie nauczycie się.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 06:45, 27 maj 2020

Do góry
Przy krawężnikach zapewne jest na górze dach, który zasłania deszcz i woda nie dociera. Gdy pada, nawadnianie nie podlewa i ta trawa ma mniej wilgoci.

Moim zdaniem postaw szklankę w tym miejscu i w innym (zieleńszym) i poczekaj aż nawadnianie będzie podlewało. Zobacz ile wody napadało do obu szklanek.

Moim zdaniem tutaj gdzie krawężnik jest sucho a że niby podlewa to uważam że nie podlewa.

Najpierw szybciutko sprawdź te ilości wody.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:29, 26 maj 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tyle dołowania, dźwigania, zakopywania, wykopywania, przewożenia, wywożenia. A niech mnie...ostatni raz...
Ogłaszam koniec wanien i balii u nas.

A ja dopiero planowałam pójść w tym kierunku. Bardzo mi się podobają wiosenne w baliach i wannach. Czy mają dziurki w dnie? Czy tylko drenaż?

Ten ogród nawet bez wiosennych jest już wspaniały. Pozdrawiam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:07, 26 maj 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moje ulubione zdjęcie tulipanowe tej wiosny

A cóże to za piękność na nóżce tak obficie kwitnie?
Na Bukowej 03:13, 26 maj 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak zabić różanecznika?

Położyć szmatę i nasypać białych !!! kamieni. Usuń te kamienie bo one zmieniają pH gleby na zasadowy, szmata powoduje opieńkową zgniliznę korzeni, od tego zacznij a nie od planowania rabaty. Naprawdę, zacznij kobieto myśleć o tym, co możesz zrobić dla poprawy warunków rozwoju roślin. A możesz wiele. Nie sadź a raczej naprawiaj to, co zepsułaś niewiedzą. Nie mamy o to pretensji, że zepsułaś, ale napraw i będzie dobrze. Pozdrawiamy mocno.

Czy wszystkie białe kamienie podwyższają pH? Ja mam pod tujami i hortensjami otoczaki rzeczne, nie biały popularny grysik dolomitowy, ale jasne kamienie. Zabieram się za usuwanie szmat, ale wywalenie tych kamieni zburzyłoby koncepcję ogrodu i dobry humor żony. Pod tujami zamiast szmaty chciałem posypać drobno mieloną korę, na to jakaś siatka np. na krety i na to otoczaki.
Donice drewniane 23:09, 25 maj 2020

Do góry
Można i tym i tym.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:49, 25 maj 2020

Do góry
Tyle dołowania, dźwigania, zakopywania, wykopywania, przewożenia, wywożenia. A niech mnie...ostatni raz...
Ogłaszam koniec wanien i balii u nas.
Trawnik znane wyzwania zamkn. 21:46, 25 maj 2020

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/10359-trawnik-w-pasy?page=1#post_8
Trawnik w pasy 21:46, 25 maj 2020

Do góry
Gregory71 napisał(a)
Witajcie,
Podobny temat był poruszany na forum jednak mam pewien niedosyt.
Trawnik siany ostatniej jesieni. W kwietniu tego roku pierwszy raz nałożony. Efekt genialny bo trawa rosła dość szybko. Niestety co się okazało po czasie posypanie nawozem było niedokładne i były pasy gdzie rosła znacznie wolniej.tam gdzie był nawóz uzyskała intensywnie zielony kolor. Po pierwszym koszeniu w tym roku i jednocześnie pierwszym od początku posypałam nawozem pasy wcześniej opuszczone. Efekt bardziej intensywny wzrost właśnie w tych miejscach i wolniejszy w poprzednich. Nie byłoby w tym nic złego bo pewnie stary nawóz się już wypłukali i za chwile wszystko się wyrówna, jednak niepokoi mnie fakt postrzępionych końcówek trawy co zmienia jej kolor na żółtawy. To zaobserwowałem po trzecim koszeniu. Koszone co 2 tydzień.
Trawnik jest nawadniany automatycznie, kosiarka jest nowa (1,5 miesiąca)
Koszenie na wysokość ok 5cm wysokości
Zdjęcie pokazuje pasy gdzie jeszcze nie wypłukali nawozu. Ok 3 ty temu cały był tego koloru a teraz niestety końcówki zmieniają jego kolor.
Jak temu zaradzić?
Dziękuje za wszelkie wsparcie
Grzegorz

Poczytaj ten wątek i wklej zdjęcia, bo nie ma
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 21:42, 25 maj 2020

Do góry
Gregory71 napisał(a)
Witajcie
Ten temat dotyczy miejscowego wysychania trawy ( wzdłuż budynku choć nie po całości). Okap dachu zachodzi dalej na trawnik niż ciemne miejsca
Trawnik zeszłoroczny, w tym roku siany nawóz. Wzrost intensywny. Są jednak miejsca gdzie po pięknym wzroście i kolorze nie ma już śladu. To miejsca o ciemnym kolorze na zdjęciu.
Nawadnianie automatyczne dociera do tych miejsc czego efektem był wzrost o którym pisałem wyżej.
Trawa wysycha i zmienia kolor na bardzo ciemny a następnie jest sucha. Całość trawnika siana i nawożona tak samo. Koszenie w tym samym czasie
Co może być powodem?
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Grzegorz

No mógłbyś się choć troszkę wysilić i dać kilka zdjęć. Brak odpowiedzi spowodowana właśnie tym.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:22, 25 maj 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Budowa węzłowego przy donicy: super instrukcja! W dodatku same cisy! Ale będzie widok jak okrzepną na rabacie!
Tulipanów współczuję. U mnie często się zdarzały takie sytuacje, że wymarzały z nadmiaru wody w gruncie jesienią, i braku śniegowej okrywy zimą. Nawet jak sadziłam w listopadzie albo grudniu.

W tym roku posadzę wszystko w gruncie, a te nieudane też pójdą na łączkę w trawniku gdzieś.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:22, 25 maj 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

Nie no - czemu? I gdzzie foty kociaków? Toż takie małe to najpiękniejsze obiekty do focenia

Jeszcze nie mam, żeby nie zapeszyć, dopiero oczka otwierają. Jutro zrobię Aparat mi zamókł, ale już działa.
Problemy techniczne 20:19, 25 maj 2020

Do góry
Masz wątek tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/10442-ogrod-bez-fioletow-blekitow-i-zolcieni
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:18, 25 maj 2020

Do góry
A_gawa napisał(a)
Jestem jedną z tych cichych wielbicielek Twojego talentu, jedną z tych, które uczysz i uświadamiasz, poszerzasz horyzonty, każesz patrzeć dalej i głębiej, każesz nie przestawać w staraniach, cierpliwości i pracy.

Zostawiam dla Ciebie wiersz Katarzyny Łatki, żebyś na nowo sobie przypomniała, że dla wielu z nas Jesteś jedyna w swoim rodzaju.

Dziękuję bzami

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies