cieszę się z odwiedzin
Czy u nas inny mikroklimat?? nie wiem. Na drugiej mojej działce, tej ze stawem rzeczywiście jest specyficzny, bardzo korzystny mikroklimat, sąsiad zlecił jakieś badania i relacjonował ale szczegółów nie pamiętam.
Jednak potwierdzam to co powiedziałaś o szybkim kwitnieniu. czytając watki koleżanek i kolegów z O. zauważyłem, że u mnie było już pełne kwitnienie np. krokusów a u innych jeszcze śnieg leżał i zmrożona ziemia.
Oglądałem dzisiaj magnolie nad stawem; pąki już się rozchylają. Tu gdzie mieszkam magnolie już kwitną.
Wacław, często zaglądam ale nie zostawiam śladu. Dzisiaj piszę, gdyż nie mogę uwierzyć, że u Ciebie już taka wiosna. Moje tulipany dopiero pokazują pąki, magnolia też się nie śpieszy, a przecież jesteśmy od siebie oddaleni o 40 km. Widocznie u Ciebie jest jakiś specyficzny mikroklimat.
Małgosiu poidełko bardzo mi się podoba, domek dla owadów stoi schowany w rabacie w końcu doczekałam się obfitego kwitnienia białej magnolii, dzisiaj jak wróciłam do domu dużo więcej kwiatów zakwitło a Twój zakup bardzo mi się podoba, marzy mi się żółta magnolia, w tamtym roku nawet zakupiłam, niestety kupiłam wczesną wiosną i po pewnym czasie okazało się,że nie daje w ogóle oznak życia, tak więc wydałam 55 zł za uschnięty patyk a pomocnica rośnie, rośnie w sierpniu skończy 2 latka
W tym roku moja Kamelia poraz pierwszy bedzie miala kwiaty. W zeszlym roku zastanawialam sie nawet czy jej nie wykopac. Jednak moja sasiadka przekonala mnie zeby jej dac szanse, bo one podobno lubia sie powoli przystosowywac do miejsca.
Gdy ja kupowalam sprzedawczyni powiedziala, ze jest czerwona Moze ja jestem daltonistka.
Magnolia tez juz kwitnie.
To drzewko za magnolia to Cryptomeria. Niestety troche przymarzla tej zimy i wyschla w niektorych miejscach. Przywiozlam ja z Portugalii i szkoda mi jej wyrzucac, wiec postanowilam ja troche uformowac w niwaka. Chociaz powiem szczerze,ze nie wiem czy cos z tego na dluzsza mete bedzie.
widzę że i domek dla owadów i poidełko mamy takie samo
stellata (magnolia) pięknie Ci kwitnie, moja też, dlatego wczoraj skusiłam się na Elizabeth (mocno przecenioną), z kwiatem wielkości mojej dłoni, ale mam dylemat, bo na kartce jest napisane, że max 2.5m wysoka rośnie, a w necie straszą, że i 4m może mieć
ależ masz cudowną pomocnicę! jak ten czas leci...
Małgosiu pewnie to Aleksandrina Juz mam wertykulacje za soba nawóz tez rozsypałam czekam na deszcze moze dzisiaj spadnie.
Dzisiaj więcej tulipanów zakwitło pedza jak na drozdzach takie białe pewnie Exotic i Pirouette juz piekna w kwiatach
Od elektrycznego, czy akumulatorowego też ręka boli...eMuś ciął akumulatorowymi nożycami żywopłoty i potem na szpalerowe nożyce zmienił, bo już mu ręka wysiadała...Ja tnę tylko ręcznie, nie są poszarpane listki, poza tym kuli bym chyba nie umiała ciąć inaczej niż ręcznie.
To masz blisko piękne miejsce
U naszego Kapiasa też praktycznie cały ogrodniczy sezon jest co oglądać, warto zobaczyć
Aaa już mi się chciało Wiesz, że jak mam pomysł, to nie lubię czekać Śś poszła na miejsce strzępka, a on na środkową. Jedna magnolia też na środkową, na miejsce morwy, która poszła w miejsce wyciętej sosny. Obok, na miejscu małego buka, jest druga magnolia. Na środkowej, na miejscu kolejnej wyciętej sosny jest dereń kwiecisty. Hahahaha no i tak to właśnie jest, chyba lepiej przyjedź i zobacz
No Lennei mieli akurat młodziutką, ale powiem Ci, że jakoś akurat tej odmiany nie widuję. Pomyśl o tej droższej, będę tam w poniedziałek, mogę Ci fotkę strzelić.
Ty wiesz, że wczoraj wywaliłam tego marnego rh? Całe korzenie miał suche Na wszelki wypadek wybrałam całe podłoże i wsadziłam nowego w świeżą mieszankę.
Dokupiłam dwie, dobrze u mnie rosną Teraz trzeba trzymać kciuki, żeby kwiatów przymrozek nie załatwił, jak w zeszłym roku.
Nad fotką pomyślę
uhh ale magnolia! moja przezimowała i nawet dwa kwiatki będę mieć
Iza podczytuję cały czas i skoro teraz tyle słońca na Ciebie buchnie to może zniknie grymas i czapka