Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Martaka88 17:50, 19 kwi 2018

Moi Drodzy, co radzicie posadzić na tym nasypie ziemi pod domem obok rynny- obok mamy bukszpan OrÄ sosnę. Poprzedni łasi ciele wy wykopali stamtąd conice. Chciałabym tam cos właśnie troszkę wyższego jakiś krzew iglak inny? Cos zeby wypełniło pustkę i zakryli rynnę

brzydula 10:20, 20 kwi 2018

Rejzi napisał(a)
Jaka trzemielnine pnaca polecacie, zeby weszla na plot i stanowila tlo dla innych roslin? Jest tego tyle, ze juz nie ogarniam ktore pnace, ktore plozace..

ja mam Fortunea Coloratus - początkowo były problemy z przyczepności ale teraz jestem zadowolona . jak potrzeba więcej info to daj znać
asiulka 14:18, 20 kwi 2018

podpowie mi ktoś czym nasadzic granice działki przy domu bardzo podoba mi się catalpa ale gdzie ja wdadzic czy jedna i inne jakieś tuje czy moze caly rzad kolo orzecha
madeczkam 14:28, 20 kwi 2018

asiulka napisał(a)
podpowie mi ktoś czym nasadzic granice działki przy domu bardzo podoba mi się catalpa ale gdzie ja wdadzic czy jedna i inne jakieś tuje czy moze caly rzad kolo orzecha

tuja najmniej kłopotliwa u nas tuja plicata świetna na żywopłot szybko rozrasta sie na boki po ścieciu wierzchołka
sylwik69 19:28, 20 kwi 2018

Martaka88 napisał(a)
Moi Drodzy, co radzicie posadzić na tym nasypie ziemi pod domem obok rynny- obok mamy bukszpan OrÄ sosnę. Poprzedni łasi ciele wy wykopali stamtąd conice. Chciałabym tam cos właśnie troszkę wyższego jakiś krzew iglak inny? Cos zeby wypełniło pustkę i zakryli rynnę

Rynnę może przesłonić drzewo o kolumnowym pokroju,one zwykle nie maja zbyt inwazyjnych korzeni np.Amanogawa,a pod nią możesz dosadzić coś o innym zabarwieniu np.trzmielina lub iglaki o żółtych igłach aby ten zakątek rozświetlić można dać dużo białych cebulowych kwiatów.Wariantów jest dużo
Niski żywopłocik z trzmieliny też by fajnie wyglądał
Rejzi 22:45, 20 kwi 2018

brzydula napisał(a)

ja mam Fortunea Coloratus - początkowo były problemy z przyczepności ale teraz jestem zadowolona . jak potrzeba więcej info to daj znać

Dziękuję bardzo. A na czym się u Ciebie wspina?
october 20:44, 21 kwi 2018

Hej. Poradźcie proszę, jak gęsto posadzić bukszpan na żywopłot strxyzonu, który docelowo ma być wysoki i stosunkowo wąski? I w jakiej odległości ogtodzenia posadzić? Mam małe sadzonki, około 15-20 cm wysokości.
JoannaDe 15:55, 23 kwi 2018

I ja przychodzę z prośbą o poradę dotycząca umieszczenia kul bukszpanowych na rabacie. Sprawa jest dość pilna bo bukszpany kopane z gruntu, od ponad tygodnia czekają na wkopanie a ja nie bardzo umiem je rozmieścić. Kul jest 15 sztuk różnej wielkości.

Jak je rozrzucić na tej rabacie?

Cala rabata ma 8 metrów długości i 4 metry szerokości. Duże kolko to bukszpan, male to pieniek magnolii. 4 małe kwadraty to 1 metr. Zaokrąglona, przerywana linia to moja mysl aby rabatę zaokrąglić.

Aktualne zdjecie:

Tu z zeszłego roku

Za namową Toszki rabata jak i cały ogród mam być w tonacji żółto-białej z przewaga białego.

Pod sama magnolia maja być hortensje kwitnące na biało, przed nimi azalie białe. Reszta nasadzeń nie jest ustalona.

Pomóżcie kochani poustawiać mi te kulki bo jeszcze trochę i zamiast posadzić to będę musiała je wyrzucić

Pszczelarnia 16:47, 23 kwi 2018

JoannaDe napisał(a)
I ja przychodzę z prośbą o poradę dotycząca umieszczenia kul bukszpanowych na rabacie. Sprawa jest dość pilna bo bukszpany kopane z gruntu, od ponad tygodnia czekają na wkopanie a ja nie bardzo umiem je rozmieścić. Kul jest 15 sztuk różnej wielkości.

Jak je rozrzucić na tej rabacie?

Cala rabata ma 8 metrów długości i 4 metry szerokości. Duże kolko to bukszpan, male to pieniek magnolii. 4 małe kwadraty to 1 metr. Zaokrąglona, przerywana linia to moja mysl aby rabatę zaokrąglić.

Aktualne zdjecie:

Tu z zeszłego roku

Za namową Toszki rabata jak i cały ogród mam być w tonacji żółto-białej z przewaga białego.

Pod sama magnolia maja być hortensje kwitnące na biało, przed nimi azalie białe. Reszta nasadzeń nie jest ustalona.

Pomóżcie kochani poustawiać mi te kulki bo jeszcze trochę i zamiast posadzić to będę musiała je wyrzucić

Asia, ja bym z bukszpanów zrobiła taką pierzynkę luźno porozrzucaną pod magnolią jeden mniejszy i większy (taka piana po latach) a hortensje i azalie dała w szeregach (jak ten żywopłocik) po drugiej stronie a 1 hortensję zostawiła tam, gdzie piana na stronie bukszpanów (tam gdzie te 2 teraz są).

Madlenn 18:51, 23 kwi 2018

Witam Was serdecznie, potrzebuje porady w sprawie rabaty wokół tarasu. Jest to taras poludniowy nasłonecznienie bardzo duze. Żeby zniwelować wysokość tarasu postanowiliśmy ustawić obrzeża stworzyć taka podwyższona rabate . W planie mamy szerokość 60 cm. Taras chcialabym obsadzić miskantami i hortensjami limelight chce zapytać czy taka szerokość rabaty bedzie wystarczająca dla tych rislin? Palisady sa wysokie na 26 cm i spod rabaty nie będzie mial dna betonowego tylko bedzie laczyl sie z ziemia.
Chce zeby rosły jeszcze przy tarasie trzy trzmieliny na pniu i w ich nogach lawenda. To wszystkie rośliny ktore tam zaplaniwalam. Wydaje mi sie ze dobralam takie które lubia słonko.proszę o poradę do szerokości opaski oraz doboru roślin.
Tak to wygląda jeszcze w powijakach czyli bez palisady.

Trzmieliny i lawenda beda w oknie na ogród a miskanty i hortensje przy balaskach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies