Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 12:29, 23 kwi 2018

mikina34 napisał(a)
Bogdziu, mój genialny małż zainstalował na domku gospodarczym na wys. ok 2,30m budkę (swojego autorstwa - udało mi się tylko wymóc zmniejszenie otworu wlotowego, bo był loch jak dla orłów ), zauważyłam wielkie zainteresowanie budką przez parę kosów. Martwi mnie to, że otwór jest na tyle mały, że Pani Kosica wchodzi w miarę spokojnie, natomiast Pan Kos wciska się przez otwór do środka (czasem tak się śmiesznie przeciska, że w ostatniej fazie wystają mu tylko łapki, ale ostatecznie wchodzi cały ) Ponieważ my tam jesteśmy głownie w weekendy i codziennie po 16-tej, zastawiam się czy to je nie zniechęci, nie wystraszy, zawłaszcza, że mamy małe psy... Czy niepotrzebnie się przejmuję?

Nie martw się Moniko , jak juz wybrały sobie tą budke to pogodziły się z tymi warunkami jakie są.Dadza sobie radę . Zastanawiam się tylko czy to kosy , moim zdaniem to raczej szpaki.Przyjrzyj sie szczególnie samcowi czy jest jednolicie czarny czy ma kropki lub kolory tęczy na piersi.U mnie szpaki miały gniazda pod dachówkami , musiały bokiem się wciskac i przetrwały tak kilka lat, ale poniewaz nikt im tam nie czyścił w końcu musiały się wyniesc.
Krys 12:29, 23 kwi 2018

Bożenko pokaż Laurę
Bogdzia 12:31, 23 kwi 2018

danuta_szwajcer napisał(a)

A co to za cudo? Bylina czy z nasion? Piękny jeden i drugi
Pozdrawiam

Bylina ,oczywiscie jak to groszek z nasion też sie wysiewa , juz widzę u siebie dwie maleńkie siewki a mam go dopiero drugi rok.
Bogdzia 12:32, 23 kwi 2018

Kamila , Renia dzieki że zajrzalyscie, buziaki przesyłam.
Bogdzia 12:36, 23 kwi 2018

Krys napisał(a)
Bożenko pokaż Laurę

Krysiu Laura w tamtym roku najpierw zmarzła bo jak pewnie pamiętasz były mrozy a potem u mnie był grad i wszystkie liscie miała jak pokrojone nożem , bałam sie ze nie przeżyje ale przeżyła choc widac że odbiło się to na niej bo straciła przewodnik i w tym roku ma tylko trzy paki kwiatowe, jeden juz przekwitł , drugi sie jeszcze nie rozwinał i moge pokazac tylko trzeci który akurat kwitnie.W tamtym roku było 11 pąków ale kwiaty pomarzły.
barbara_kraj... 12:48, 23 kwi 2018

Bogdziu, zajrzałam do Sylwii, ale to są różne nory i różnym zwierzakom służą. U mnie zapewne łasicowate jakieś mieszkają.

Podziwiam ciemierniki, piękne kępy!
Kasya 13:58, 23 kwi 2018

Bogdzia napisał(a)

Krysiu Laura w tamtym roku najpierw zmarzła bo jak pewnie pamiętasz były mrozy a potem u mnie był grad i wszystkie liscie miała jak pokrojone nożem , bałam sie ze nie przeżyje ale przeżyła choc widac że odbiło się to na niej bo straciła przewodnik i w tym roku ma tylko trzy paki kwiatowe, jeden juz przekwitł , drugi sie jeszcze nie rozwinał i moge pokazac tylko trzeci który akurat kwitnie.W tamtym roku było 11 pąków ale kwiaty pomarzły.

Ale kwiatki bardzo urokliwe
mikina34 14:52, 23 kwi 2018

Bogdzia napisał(a)

Nie martw się Moniko , jak juz wybrały sobie tą budke to pogodziły się z tymi warunkami jakie są.Dadza sobie radę . Zastanawiam się tylko czy to kosy , moim zdaniem to raczej szpaki.Przyjrzyj sie szczególnie samcowi czy jest jednolicie czarny czy ma kropki lub kolory tęczy na piersi.U mnie szpaki miały gniazda pod dachówkami , musiały bokiem się wciskac i przetrwały tak kilka lat, ale poniewaz nikt im tam nie czyścił w końcu musiały się wyniesc.

Popatrzyłam na ptaki w necie i jestem głupia , bo nasz samczyk jest raczej jednolicie ciemny bez kropek ani tęczowych przebarwień, a samiczka jakby nakrapiana, ale nie chce tez podchodzić za blisko, zresztą uciekają tak czy tak, tyle co popatrzę przez okno ...czasem siadają we dwójkę na siatce i się przyglądają co robimy ale z tego co czytałam to z zachowania bardziej szpaki
Uspokoiłaś mnie, bałam się, że się bidulki nadłubią, nawiją gniazdka, bo znoszą tam długaśkie kłosy po kukurydzy z pól, a potem zrezygnują .
Pszczelarnia 15:47, 23 kwi 2018

Bogdziu, nie wiem czy najpóźniej na całym O.?

Mam wrażenie, że u mnie wszystko w tyle.
Waclaw 17:42, 23 kwi 2018

Bogdzia napisał(a)

piękna ta magnolia