Witam wszystkich serdecznie.stoję przed wielkim wyzwaniem obsadzenia ogrodu. Ponieważ nie ma zadnego doświadczenia i zbytniej wiedzy w tej dziedzinie chciałabym prosić o podpowiedzi co gdzie i jak posadzic. przejrzałam juz tyle postów z pięknymi ogrodami,ale sama nic nie mogę zaprojektować.
Na zdjeciu zaznaczyłam kolorem pomarańczowym planowane rabaty, przy siatce będą tuje(cięty i gęsty) przy kostce planuję tujki kulki lub bukszpany i jakieś roślinki do przełamania koloru(tam wysypi żwirek) i to koniec pomysłow.
zakupiłam już jakieś krzewy tylko nie mam na nie miejscówki:
2 szt forsycji
4 irgi błyszczące
4 berberysy
20 tuj szmaragd
1 rododendron
1 swierk srebrny
Jeżówka Eccentric ma głęboką purpurową barwę,na zdjęciu wyszła blado
piwonia majowa
ubiegłoroczny prezent z ogródka Hani
mam też warzywniak 13m długość i 3m szerokość
rosną na nim :selery, pory,pietruszka naciowa,czosnek,sałaty,marchewka, buraczki, ogórki koperek,rzodkiewki,bazylia,kolendra,tymianek,rukola, a przy brzegu od strony trawnika rząd poziomek. Pomidorki koktailowe i rozmaryn rosną w donicach.
Toszko, za życzenia dziękuję i wzajemnie życzę, bo tego samego dnia mamy imieniny
Jest jeszcze jedna metamorfoza, ale jeszcze nie w pełni roślinki pokazały, co mogą zdziałać, czekam. Na razie mogę pokazać tyle: Przed: Po:
Jako ze zielnik mam w tym roku zaraz pod tarasem (w miejsce dawnej lawendy) musi "jakoś" wyglądać. Podsypalam wiec go korą i jestem w trakcie produkcji etykietek z nazwami. Pierwsza przymiarka juz była. Reszta jeszcze nie skończona - skręcam stojaczki. Muszę jeszcze przetestować je w deszczu.
Pierwsze ciecie ziół juz było. Używane sa tez na bieżąco.
Masz idealne miejsce dla host.Sporo cienia.Czyli zakładasz hostowisko??
WTak w tamtym roku i w tym , dużo podzieliłam je . Sprzedałam (ciut dałam)100 hostTakże juz w różnych miejscach Polski moje hosty już są
W tym roku już nie.Ja też chcę mieć ładnie.Na drugi rok.Tak,znowu na pewno odsprzedam sporo.
Ja chyba przez 3 czy 4 lata je skupywałam do siebie w różnych miejscach.Ale sporo pomyłek miałam.A nie które małe padły I były zaraz następne
Żurawka Delta Dawn i zielona - Green Spice
Hosta "Stiletto
Hosta Blue Mouse Ears - taki maluszek
Podałam wymiary od punku zawężonej części łezki do ogrodzenia nie do żywopłotu w liniach prostych ... Takie mam wymiary , nie wiem co Ci się nie zgadza ...
Witam Pańswa ponownie!
Przedwczoraj zwróciłam się do Was z prośbą o pomoc z moimi iglakami. Jeszcze nie otrzymałam odpowiedzi a już dzisiaj pojawił się nowy problem.
Wchodząc na ścieżkę prowadzącą do domu zauważyłam na jednym z iglaków, że coś się dzieje niepokojącego.
Na jednym znich pożółkły gałązki, ale nie całe tylko kilka centymetrów od czubka na długości około 15 cm. Te bardziej pożółkłe przy poruszeniu odpadają. Ten proces nie mógł trwać długo. Jestem dość czujna jeśli chodzi o moje rośliny.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Marzena
Poniżej zamieszczam zdjęcia mojego "problemu"
My kawałek od miasta mieszkamy i wieje tu strasznie. W zeszłym roku dereń miał kilka pąków ale je zrzucił, w tym kilkanaście i wreszcie zakwitł. Po 7 latach przed 2012 rósł w miejskim zacisznym ogrodzie. Obecnie ma ok 2 metrów: