Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Perukowiec - Cotinus coggygria 'Royal Purple' 10:13, 21 lis 2012

Do góry
No i warto podlać jakimś florovitem żeby dostał zastrzyk wiosną.
Pszczelarnia 10:07, 21 lis 2012

Do góry
Wpadłam szukając, jak układasz kamyczki, szukam dalej

Znalazłam powstawanie rabaty za ulami i niechęć do sadzenia krokusów, wiem - zmęczenie robi swoje.

Ale powiem, że muszisz zajrzeć na warzywniki bo moc tam inspiracji wkleiłam, a nóż w głowie coś się narodzi?

Obejrzyj wszystkie linki Ja już pomysła mam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1390-ogrod-warzywny-warzywnik-kolezenskie-porady?page=72#post_8
Zimozielony ogród przy białym domu 10:02, 21 lis 2012

Do góry
Teraz jeszcze siedzą beżowe hortensje.

Ale dziś znalazłam cudne inspiracje pionowych warzywników, jak nic będę taki miała na ścianie na tyłach. Mam tam słoneczną ścianę

Oglądajcie - niesamowite pomysły tutaj http://pinterest.com/kosie/vertical-gardens/

a poniżej zbiór linków u nas

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1390-ogrod-warzywny-warzywnik-kolezenskie-porady?page=72#post_8
Kondziowy Ogród :) 09:40, 21 lis 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)
A ja szukam pomysłu na warzywnik wertykalny, bo już miejsca na tradycyjny nie mam niestety

No to zielona ściana, widziałam coś w pionowej palecie zaadaptowane. zobacz pod linkiem

http://lifeonthebalcony.com/how-to-turn-a-pallet-into-a-garden/

Musze taką paletę sobie pomalować na szaro i posadzić np. żurawki pod ścianą

i tutaj popatrz na moją galerię zdjęciową

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/246-ogrodnictwo-w-pionie-czyli-ogrody-wertykalne

Na i oczywiście mnóstwo inspiracji pionowych ogródków warzywnych jest tutaj- koniecznie obejrzyj
Zimozielony ogród przy białym domu 09:35, 21 lis 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Dziękuję Danusiu - tak nieporządnie te moje rabaty wyglądają przykryte liśćmi, ale zebrać teraz to wszystko - niepodobna, ledwo trawniki ogarniamy. Byle do wiosny
Dzięki Tobie przekonałam się do bluszczu Kupiłam wiosną dwie duże doniczki, każdą sadzonkę podzieliłam na pół, a zdobiły - cały sezon. Kwiaty się zmieniały - a z każdą zmianą bluszcz tylko przesadzałam z miejsca na miejsce

Rabaty przykryte liśćmi? Jest na to sposób, krótki "wachlarzyk" - takie "przedłużenie ręki", którym leciutko na rabatkach się je zagrabia nie niszcząc roślin. Mamy takie w firmie i używamy w konserwacjach.

A u mnie z kolei bluszcz siedzi niezmiennie po bokach, a w środku donicy tylko dekoracja się wymienia wraz ze zmianą pory roku.
Hortensje ogrodowe w kwietniu-maju, potem petunie i coś jeszcze (wilczomlecz) i tojeść Aurea, potem hortensje bukietowe jak kwitną, a na końcu hortensje do gruntu a w donicach kule z bukszpanu, albo wrzosy.
Zimozielony ogród przy białym domu 09:33, 21 lis 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

Agnieszko, zbieramy liście z rabat, bo jest grubo kory, a mogłoby je porozwiewać po trawniku czy kostce. To zależy jak ktoś chce można zostawić na rabatach, ale na wiosnę i tak trzeba zbierać, żeby korą ładnie wyglądała.

Ogrody bardziej w stylu naturalnym dobrze wyglądają z pozostawionymi liśćmi. Z trawnika koniecznie trzeba zgrabić przed zimą.

Na wrzosy położymy stroisz jak będzie zimno.

Danusiu czy zbieracie liście ręcznie czy odkurzaczem do liści? Ja mam dużo grysu i muszę zbierać ręcznie. A może masz jakiś własny patent na zbieranie liści na żwirze i grysie?

Jak liście są suche to sprawa jest prostsza, można je wydmuchnąć na kostkę, trawnik i potem zamieść. Mokre liście trzeba zbierać ręcznie, grabienie po grysie powoduje rozkruszanie, rozrywanie liści na małe kawałki i wtedy to już całkiem porażka.

Ja w swoim ogrodzie zbieram ręcznie, czasem codziennie. Teraz lecą z wielkiego buka i czuję, że do świąt nie spadną. Mróz je w tym roku wcześnie zniszczył, zanim się przebarwiły na miedziano-złoto.
Perukowiec - Cotinus coggygria 'Royal Purple' 09:02, 21 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Uciąć, przesadzić, najwyżej w danym roku nie będzie kwitł, ale za to będzie miał wielkie liście. Niektórzy nie pozwalają kwitnąć a uprawiają dla dużych liści.

Dziekuję Danuś...na kwiatach nie za bardzo mi zależy...też wolę liście... zrobię jak radzisz..
Zimozielony ogród przy białym domu 08:51, 21 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Agnieszko, zbieramy liście z rabat, bo jest grubo kory, a mogłoby je porozwiewać po trawniku czy kostce. To zależy jak ktoś chce można zostawić na rabatach, ale na wiosnę i tak trzeba zbierać, żeby korą ładnie wyglądała.

Ogrody bardziej w stylu naturalnym dobrze wyglądają z pozostawionymi liśćmi. Z trawnika koniecznie trzeba zgrabić przed zimą.

Danusiu czy zbieracie liście ręcznie czy odkurzaczem do liści? Ja mam dużo grysu i muszę zbierać ręcznie. A może masz jakiś własny patent na zbieranie liści na żwirze i grysie?
Zimozielony ogród przy białym domu 08:38, 21 lis 2012

Do góry
Zobaczcie, co może zdziałać bluszcz

Przed

I po: dodatkowo zamieniliśmy bukszpan na cis, może wytrzyma zimę?

Zimozielony ogród przy białym domu 08:27, 21 lis 2012

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:03, 21 lis 2012

Do góry
Dziękuję za tak huczne świętowanie wczorajszych jubileuszy, (było ich kilka ) a u mnie niedługo okrągła cyferka. Gdy zaglądam na Ogrodowisko nigdy nie jestem sama. Miło, że mi towarzyszycie dobrym słowem i swoją obecnością i pomocą w doradzaniu
Perukowiec - Cotinus coggygria 'Royal Purple' 07:58, 21 lis 2012

Do góry
Uciąć, przesadzić, najwyżej w danym roku nie będzie kwitł, ale za to będzie miał wielkie liście. Niektórzy nie pozwalają kwitnąć a uprawiają dla dużych liści.
Ogrodowe love story 07:54, 21 lis 2012

Do góry
Ja także ten fragmencik z siatki przy śmietniku radziłabym obsadzić, będziesz bardziej zadowolona z tego miejsca. Cisy są dość drogie, jakby co to posadź thuje Smaragd i tnij je górą żeby stworzyły równy ekran, Wtedy tło dla roślin niższych będzie śliczne i kosze znikną To świetny pomysł.

Aha, dosadż tam żurawek np. Berry Smoothie, będzie cudnie,
Ogrodowe love story 07:51, 21 lis 2012

Do góry
W tym drugim rudym kocie to się zakochałam. Też mam rudego, a wcześnie miałam 3 rude Pokaż kotki w tym wątku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/281-cztery-lapki-zwierzeta-domowe
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies