Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zimozielony ogród przy białym domu

Zimozielony ogród przy białym domu

Gardenarium 09:35, 21 lis 2012

Wieloszka napisał(a)
Dziękuję Danusiu - tak nieporządnie te moje rabaty wyglądają przykryte liśćmi, ale zebrać teraz to wszystko - niepodobna, ledwo trawniki ogarniamy. Byle do wiosny
Dzięki Tobie przekonałam się do bluszczu Kupiłam wiosną dwie duże doniczki, każdą sadzonkę podzieliłam na pół, a zdobiły - cały sezon. Kwiaty się zmieniały - a z każdą zmianą bluszcz tylko przesadzałam z miejsca na miejsce

Rabaty przykryte liśćmi? Jest na to sposób, krótki "wachlarzyk" - takie "przedłużenie ręki", którym leciutko na rabatkach się je zagrabia nie niszcząc roślin. Mamy takie w firmie i używamy w konserwacjach.

A u mnie z kolei bluszcz siedzi niezmiennie po bokach, a w środku donicy tylko dekoracja się wymienia wraz ze zmianą pory roku.
Hortensje ogrodowe w kwietniu-maju, potem petunie i coś jeszcze (wilczomlecz) i tojeść Aurea, potem hortensje bukietowe jak kwitną, a na końcu hortensje do gruntu a w donicach kule z bukszpanu, albo wrzosy.

Instagram Ogrodowiska
Wieloszka 10:00, 21 lis 2012

Mam tylko duże grabie wachlarzowe do liści. Mus zakupić te krótkie, skoro takie skuteczne
Moje "ulubienie" bluszczu zaczęło się właśnie od Twoich hortensji wiosną Podglądam na bieżąco co tam zmieniasz w donicach w poszukiwaniu inspiracji
Gardenarium 10:02, 21 lis 2012

Teraz jeszcze siedzą beżowe hortensje.

Ale dziś znalazłam cudne inspiracje pionowych warzywników, jak nic będę taki miała na ścianie na tyłach. Mam tam słoneczną ścianę

Oglądajcie - niesamowite pomysły tutaj http://pinterest.com/kosie/vertical-gardens/

a poniżej zbiór linków u nas

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1390-ogrod-warzywny-warzywnik-kolezenskie-porady?page=72#post_8

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:17, 21 lis 2012

Wieloszka napisał(a)

Mam tylko duże grabie wachlarzowe do liści. Mus zakupić te krótkie, skoro takie skuteczne
Moje "ulubienie" bluszczu zaczęło się właśnie od Twoich hortensji wiosną Podglądam na bieżąco co tam zmieniasz w donicach w poszukiwaniu inspiracji

One wyglądają tak, albo mają nieco dłuższą rączkę a inny wachlarzyk.

Instagram Ogrodowiska
noemi 11:27, 21 lis 2012

Danusiu, jesteś niesamowita od razu fotka i już wiemy ,czego szukać WOW

.... a bluszcz robi robotę ... jest pięknie

buziaki
Enya73 11:34, 21 lis 2012

Gardenarium napisał(a)

Agnieszko, zbieramy liście z rabat, bo jest grubo kory, a mogłoby je porozwiewać po trawniku czy kostce. To zależy jak ktoś chce można zostawić na rabatach, ale na wiosnę i tak trzeba zbierać, żeby korą ładnie wyglądała.

Ogrody bardziej w stylu naturalnym dobrze wyglądają z pozostawionymi liśćmi. Z trawnika koniecznie trzeba zgrabić przed zimą.

Na wrzosy położymy stroisz jak będzie zimno.

Danusiu czy zbieracie liście ręcznie czy odkurzaczem do liści? Ja mam dużo grysu i muszę zbierać ręcznie. A może masz jakiś własny patent na zbieranie liści na żwirze i grysie?

Jak liście są suche to sprawa jest prostsza, można je wydmuchnąć na kostkę, trawnik i potem zamieść. Mokre liście trzeba zbierać ręcznie, grabienie po grysie powoduje rozkruszanie, rozrywanie liści na małe kawałki i wtedy to już całkiem porażka.

Ja w swoim ogrodzie zbieram ręcznie, czasem codziennie. Teraz lecą z wielkiego buka i czuję, że do świąt nie spadną. Mróz je w tym roku wcześnie zniszczył, zanim się przebarwiły na miedziano-złoto.

No to ja nie mam wyjścia, bo liście są mokre. U mnie dość wilgotno przez te 3 stawy Trudno, trzeba będzie zamienić się w kopciuszka i zbierać ręcznie. Najgorsze są te drobne z wierzby sąsiadki, która przerasta na moją stronę. Takie duże z klonów np. szybko się zbiera. Raz dwa i po robocie.
Wieloszka 11:41, 21 lis 2012

Gardenarium napisał(a)
One wyglądają tak, albo mają nieco dłuższą rączkę a inny wachlarzyk.

Tak jak napisała Madzia - jesteś niesamowita Masz zdjęcie na każdą "okazję"
Utknęłam na pintereście - równie niesamowity czasopochłaniacz jak gap i houzz
baraga1904 18:04, 21 lis 2012

Gardenarium napisał(a)
Zobaczcie, co może zdziałać bluszcz

czy to Hedera pedata?
Gardenarium 23:20, 03 gru 2012

Nie wiem. Ale to możliwe, znalazłam takie zdjęcie Hedera helix 'Pedata' Zdjęcie

Przypomina też Hedera helix 'Tres Coupe' taki bluszcz

ale to nie jest ta odmiana. Bardziej ta wymieniona wyżej.

Instagram Ogrodowiska
anieszka 23:42, 03 gru 2012

Link do ścian warzywnych super Ale najbardziej urzekły mnie obrazy z rojnikami - to mój cel