Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W cieniu - zacieniona 16:45, 22 cze 2015

Do góry
...tylko zielone nie zawodzą...
W cieniu - zacieniona 16:42, 22 cze 2015

Do góry
/uploads/p/88/889856/original.JPG[/img]

niedużo kwitnących roślin...większość w pączkach.
Ogród Bogusława 16:32, 22 cze 2015

Do góry
kos podczas obiadu.
W ogrodzie Lorki za zakrętem 16:27, 22 cze 2015

Do góry
lorka napisał(a)
moje pierwsze róże nieśmiało , nieśmiało rozkwitają.. oj będzie się działo na tej frontowej rabatce..

i w towarzystwie lavendy..

chyba dodam jeszcze jakąś biel do kompletu... może kaszka? tfuj gipsówka?

coraz bardziej przekonuję się do tego połączenia, śliczne jest
Ogród Bogusława 16:26, 22 cze 2015

Do góry
Sikorki
Ogród Bogusława 16:14, 22 cze 2015

Do góry
bardzo ruchliwa sójka.
Malutki pod lasem 16:08, 22 cze 2015

Do góry
No dobra, to zbliżenie pączka Vanillki To chyba pączek prawda?
Zielonym do góry... :) 16:06, 22 cze 2015

Do góry
Powiedzcie czemu u mnie drzewa nie chca rosnąć prosto

bambusowa podpora go ciągnie - ona jest oryginalna, probowałam ją wbić głębiej ale nie daję rady. A pod bukiem moje nasadzenia - stipa i bordowe goździki (o i mój corten widać - koparkowy rozwalił pokrywę i do dziś mam atrapę - blachę stalową a'la corten)
Moja codzienność - ogród Oli 15:43, 22 cze 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

o mamuniu .... jaki kancik ... no żyleta po prostu .... a w ogóle to pięknie masz w ogrodzie ... o donicach z cortenu nie wspominając... mam na takie ochotę i to ogromną....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:38, 22 cze 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

i graniszcze na przedpłociu

co za drzewka, czy można je formowac? Czy to czasem nie graby?
Jesli mogę spytac ile cm kamyka sypiesz na rabaty , a ile kory? Jestem początkująca, w tej chwili na obasdzonych rabatach mam szmatę, ale chce ją zlikwidować, nie chcę dać za mało kamienia lub kory, zeby chwasty nie hulały za bardzo.

Madzenka napisał(a)

Nie widze dokładnie, ale czy ten bukszpan obrasta szczelnie pień drzewka? Wiesz może czy to nie zaszkodzi drzewkom? Strasznie mi się to podoba. Zastanwiałam się nad czymś takim m.in przy drzewkach owocowych, ale nie chciałbym im zaszkodzić

P.S. piękny ogród, na pewno coś podpatrzę, jesli można
Co z tym ogródeczkiem począć 15:33, 22 cze 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Chodzi mi tez takie rozwiązanie po głowie

Żywopłocik z bukszpau przed trzmielinkami ,pomiedzy trzmielinkami trawka buchanani
Potem przed Rh dac kuleczki pod nimi rumiankę ...albo trawkę tę niższa brązową aby kolorem nawiazać do buchanani

Czy lepsza była pierwotna wersja czyli ala Marzenkowa

Chciała bym też nawiązać czymś na tej rabacie do rabat które są na przeciwko czyli Kopciuszkowa ,rózanka i psiowa .

możesz połączyć Marzenkowe trawki z obwódką z bukszpanu , skoro tam cień to rh, bukszpan, hosty , runianka jak najbardziej pasuje.
Co z tym ogródeczkiem począć 15:28, 22 cze 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
A druga strona mniej więcej cos takiego
Za limkami ,kulki podsadzone białymi hortkami ogrodowymi (moja donicowa kompozycja)
I tam bym widziała cos wyższego ,jakieś dwa drzewka (będzie tam 4 m miejsca )

I pytanie do was
Jakie drzeko ?
I co dac przed Limki ?

Przed limki carexy , ice dance , lubią cień i ładnie zasłonią nogi limek albo po całości obwódka z bukszpanu , pięknie wyglądają limki wychylające główki zza obwódkę
Drzewa , może graby ?

choć lubię takie jednorodne nasadzenia i przez cały pas pociągnęłabym limki …czy będzie za dużo ?
Ogród na glinie 15:21, 22 cze 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
Jesienią bawiłam się w małe projektowanie rabaty. Wyglądało to tak:

Witam, się zajrzałam do Twojego ogrodu bo tez mam ogród na glinie - dlatego skusił mnie tytuł. Pod każdą roślinę musze kopac duże dołki i dawać lepszą ziemię, jak jest susza to rodzima ziemia jak kamień prawie.
Mam pytanie, pamiętasz może w jakim programie wklejałaś te roślinki na tle swojego zdjęcia. Szukam czegoś darmowego w czym mogłabym się pobawić poprojektowac rabaty.
Chaos oswajany 15:12, 22 cze 2015

Do góry
Mini-zagajnik brzozowy wyobrażam sobie mniej więcej tak:

Z tyłu derenie aurea, brzozy rozrzucone w miarę nieregularnie, na dole hosty i może jakieś trawki. Pewnie świetnie wyglądał by Red Baron, ale czytałam, że może być ciężko z przetrwaniem zimy.

Po lekturze wątków o żywopłotach myślę, że optymalnym wyjściem będzie jednak Smaragd na ścianie graniczącej z bałaganem sąsiada, a dalej za zagajnikiem z kolei thuje Aureospicata, żeby nie otaczać się tym samym ze wszystkich stron.
Jak myślicie, ten żywopłot ze Smaragdów powinien być na całą długość boku, czy czymś go przemieszać w okolicach kasztanowca? Z jednej strony jednolita całość będzie łatwiejsza do dalszego komponowania rabat, z drugiej strony, no sama nie wiem

Ogólnie w planie na ten sezon jest zrobienie zagajnika, żywopłotu od sąsiada i, mam nadzieję, rabaty przy tarasie. Co do tej rabaty mam na razie duże wątpliwości, dlatego będę liczyła tutaj bardzo na Wasze sugestie. Później wrzucę zdjęcie.
Zielonym do góry... :) 14:53, 22 cze 2015

Do góry
"Historia pewnej brzozy"
Kilka lat temu a dokładnie w 2009 w czerwcu skusiłam się na ekologiczne sadzonki za recykling (oddalam zebrane baterie w pracy, odstałam pół dnia na Błoniach i otrzymałąm kilka sadzonek m.in.brzozę. Projektu ogrodu nie miałam jeszcze wtedy. Brzoze posadziłam przy wejściu do domu. Rosła. W zeszłym roku był już potężnym drzewem, sąsiedzi mieli fajnie prowadzoną w kulkę. I ja też nie wiedząc jak ręcami eM opitoliłam na łysiutko. Ile się od rodziny wysłuchałam że skleczyłam drzewo. No cóż - mi się tak tak chciało. Na wiosnę zero oznak życia - trochę żal bo to pierwsze drzewo u nas, ale stwierdziłam że bez liści tez pięknie wygląda. Teraz odpuściła i wygląda całkiem całkiem - wierzę że uda mi się ją trzymać w ryzach aby pasowała do moich umbrek. A oto ona
Chaos oswajany 14:53, 22 cze 2015

Do góry
Dziękuję za odwiedziny

Amelia starszy ma 20 miesięcy, młodszy urodzi się w październiku Czyli brzózki będą miały jeszcze chwilę, żeby podrosnąć (na razie są maksymalnie na wysokość płotu), to akurat będzie miejsce do zabawy.

U nas w weekend znowu trochę pracowicie. Mąż prześwietlił kasztanowiec i pousuwał trochę innych niepotrzebnych gałęzi. Od razu jaśniej, przyjemniej i porządniej
Ja natomiast trochę porysowałam i w zasadzie mam już prawie kompletną koncepcję linii rabat za domem:

Wydaje mi się, że do naszego ogrodu bardziej pasują jednak regularne linie niż fale, ale czy nie przesadziłam? Jak sądzicie? Starałam się, żeby nie było symetrycznie, ale też, żeby nie było za dużo tych występów rabat.

Ogród z łezką II 14:42, 22 cze 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Te są piękne, może pamiętasz jak się nazywają? Chcę posadzić takie pod domem, szukam i szukam, a u Ciebie takie zjawiska
Moja codzienność - ogród Oli 14:36, 22 cze 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
robi się przyjemnie

przyjemnie, to jest mało powiedziane - dla mnie bosko.

A przy okazji - czy za podłużnymi płytami są płyty prostokątne czy kwadratowe?
Na zdjęciu wygląda jakby one prostokątne były.
Makowo na Kociewiu 14:32, 22 cze 2015

Do góry
Piękne

Jak zachorowałam na róże to podobały mi się tylko bladawce, jedyną jaką różę kupiłam o ostrzejszym kolorze to pomponella, a w tym roku zachorowałam na Leosia i róże burgundowe .... oj człowiek się zmienia cały czas ....
W ogrodzie Lorki za zakrętem 14:31, 22 cze 2015

Do góry
moje pierwsze róże nieśmiało , nieśmiało rozkwitają.. oj będzie się działo na tej frontowej rabatce..

róża okrywowa Larissa

i w towarzystwie lavendy..

chyba dodam jeszcze jakąś biel do kompletu... może kaszka? tfuj gipsówka?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies