Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Skąpana w słońcu 22:33, 02 lip 2015

Do góry
Cardinal Hume i Stockholm Castle

Bonika z pysznogłówką

Róża Charles austin i powojnik Generał Sikorski

Druga róża Charles austin ma do towarzystwa takiego biedronkowego powojnika

Miał byc fioletowy. Ten też jest śliczny, nie wiem co to za odmiana

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 22:33, 02 lip 2015

Do góry
Anabelka i Inkrediball(po prawej)

Ogród tworzony z pasją 22:32, 02 lip 2015

Do góry
Ogródek Iwony 22:29, 02 lip 2015

Do góry
Mam dwie jodły koreańskie. Jedna na pamiątkę po moim tacie, rośnie już u mnie 16 lat. Zagląda nam do sypialni na piętrze.
Druga młodsza - pamiątka po mojej mamie rośnie przy tarasie.

Zachwyciła mnie w tym roku niesamowitą liczbą szyszek. Takie świeczki stojące do góry - cudo

Rododendronowy ogród II. 22:29, 02 lip 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Dzis znów wody w kranie brakowało , ledwie ciekła i jak tu podlewac?

No właśnie ... z tymi trawnikami to tak jest ... świeżo zakladany taki soczyście zieloniutki potrafi być ... a potem takie psikusy robi I jak na początku jest się całym w skowronkach tak potem rozczarowuje i smuci.
Przykro mi Bożenko
Tak straszą tą suszą, że aż strach się bać ...
Ale w końcu i popadać musi ... a taki trawnik (jesli tylko susza mu dokucza) szybko się regeneruje ... Także głowa do góry ... Będzie dobrze
W Gąszczu u Tess 22:28, 02 lip 2015

Do góry
Hortensje tuż, tuż. Magical Candle.

Ciemierniki z hostami.

Główkowate. Wybujały jak głupie.

Kolorowy ogród na piasku 22:26, 02 lip 2015

Do góry
Od spotkania minęło już kilka dni a ja w dalszym ciągu próbuję sobie poradzić z ogromem pozytywnych emocji. Przekonałam się, że i z takimi też nie jest łatwo.
Przeglądam zdjęcia, czytam wpisy i mam wrażenie, że moi Goście musieli być upojeni zapachem róż (bo niczym innym pisząc te wszystkie pochwały
Nie wiem czy o moim ogrodzie można mówić mistrzowski, boski, cudowny, raj, jedno jest pewne jest kolorowy (a może pstrokaty ) i jest na piasku

Wiadomo nie od dziś, że maniacy ogrodowi, bo takimi jesteśmy, są najlepszą gałęzią społeczeństwa Jak z takimi wspaniałymi ludźmi może się coś nie udać. Każde spotkanie jest wspaniałe i zawsze świetnie się bawimy.
Przygotowanie uczy (jak to zostało nazwane )nie może być mnie przypisane, bo wszyscy uczestnicy mieli udział. Nawet w tym zamieszaniu nie wszystkie słodkości zostały podane i pozbawiłam też wszystkich posmakowania pysznej kiełbaski z dzika jaką przywiozła Mariola.
Ogród (i nie tylko) wzbogacił się o kolejne roślinki. Przyjechały w doniczkach, donicach, wiaderkach, workach i woreczkach i też pięknie zapakowane
Dziękuję Wam bardzo Prawie wszystko zostało już posadzone a roślinki będą mi Was przypominać

-

-

-

-

Kondziowy ogrod cz II 22:24, 02 lip 2015

Do góry
Kondzio napisał(a)

Musiałam zacytować Nie wierzę Pod stołem w altanie też rosną u Ciebie roślinki? Kondzio jesteś niemożliwy Wielkie brawa za nietuzinkowy pomysł..Pięknie to wygląda,cały ogród jest niesamowity..musiałabym wszystkie zdjęcia cytować..
Miłego wieczoru
Tysiąc radości i utrapień 22:24, 02 lip 2015

Do góry
mirkaka napisał(a)
zaintrygowało mnie że robisz sama kremy z nagietka, możesz zdradzić w jaki sposób to robisz?
No i ja muszę przyłączyć się do wszystkich chwalących Twoje zdjęcia owadów, fajne historie o nich piszesz

Prosty krem dziś robiłam . Przy okazji odbyłam wycieczkę rowerową i nazbierałam ostatki z kwiatów czarnego bzu, kwiaty dziurawca i wrotycz (mam nadzieję, że to akurat wrotycz)

Składniki kremu: 3 łyżki wazeliny, 3 łyżki kwiatów czarnego bzu, 1 łyżka nagietka

Wszystko umieszczamy w kąpieli wodnej na 45 minut, od czasu do czasu mieszając

Przecedzamy i wlewamy do pojemniczka, zostawiamy do wystygnięcia i mamy krem

Krem dobry do rąk i rewelacyjny do pięt. Po pewnym czasie stosowania pięty robią się jak u niemowlaka

Fajny jest też macerat z kwiatów nagietka. Do maceratu potrzebujemy płatki nagietka (mogą być suszone) i olej słonecznikowy. Płatki zalewamy olejem i wkładamy do kąpieli wodnej na 2-3 godziny. Potem przecedzamy i zlewamy do wyparzonego, suchego słoiczka. Przechowujemy do pół roku w ciemnym, chłodnym miejscu. Macerat łagodzi podrażnienia i działa na skórę kojąco.
Mając macerat z nagietka i wosk pszczeli można pofatygować się o zrobienie kremu. Pół szklanki maceratu i 15 ml wosku podgrzewamy w kąpieli wodnej aż składniki się połączą. Zlewamy do wyparzonego słoiczka i przechowujemy tak samo jak macerat.
W Gąszczu u Tess 22:24, 02 lip 2015

Do góry
Pierwsze czosnki główkowate. I ostatnie everesty.

Szalejąca viva na pierwszym planie.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:19, 02 lip 2015

Do góry
an_tre napisał(a)

Kupilam je w tamtym roku i muszę rozmnozyc bo ładne i dobrze pasuja prawie do wszystkiego. Pozdrówka.
Skąpana w słońcu 22:17, 02 lip 2015

Do góry
Kolejny dzień królowanie róż.
Przekwitła Burgundy, teraz króluje Cardinal Hume. Robi wrażenie ta ilość kwiatów, kolorek też ładny. Jestem z niej zadowolona

Pasmina, w otoczeniu bieli

Piano się rozkręca,ma sporo pąków, będzie spektakl

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:16, 02 lip 2015

Do góry
A te tarasowe to nie wiem czy nie będą pełzły

Coś jeszcze

W Gąszczu u Tess 22:16, 02 lip 2015

Do góry
Zrobiłam kilka zdjęć w obawie, że mnie z forum relegują
Słońca było zbyt dużo, pomimo iż była godz. 19-ta.
Ale pokazuję, co mam (jak leci).

Kwitnie odętka i werbena (werbena przedwcześnie)

Stipa szaleje.

Znowu odętka.

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 22:12, 02 lip 2015

Do góry
i juz rosna nowe rózyczki

Malutki pod lasem 22:11, 02 lip 2015

Do góry
U mnie trochę kiepsko z czasem w tym tygodniu było W poniedziałek mój M pojechał po samochód i teraz mamy 3 (Na szczęście jeden na zbyciu). We wtorek musiałam jechać na Śląsk, do Tych na pogrzeb, wczoraj musiałam jechać do Radomska, bo mi coś wypadło i tylko dzisiaj po pracy skosiłam trawę Niestety ja musiałam to zrobić, bo mojego M nie ma ciągle, a jak jest to ma zawalone dni pracą No i brakuje mi czasu przez to na inne prace ogrodowe, na szczęście mam pomocnika przy podlewaniu

Pozdrawiamy
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:09, 02 lip 2015

Do góry
Hortki u mnie jeszcze potrzebują czasu.

Kondziowy ogrod cz II 22:07, 02 lip 2015

Do góry

Kondzio Twój ogród to jeden z piękniejszych na Ogrodowisku.Zachwytom moim nie ma końca..
Pięknie skomponowane rabaty,dosłownie majstersztyk..

Pięknie wyglądają te spływające trawki.W jaki sposób je zabezpieczasz podczas koszenia,że są w tak idealnym stanie?
Pozdrawiam Cię serdecznie
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:02, 02 lip 2015

Do góry
Lawenda pożarła róże przed tym jak zakwitła.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies