Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tysiąc radości i utrapień

Tysiąc radości i utrapień

jona 22:24, 02 lip 2015

mirkaka napisał(a)
zaintrygowało mnie że robisz sama kremy z nagietka, możesz zdradzić w jaki sposób to robisz?
No i ja muszę przyłączyć się do wszystkich chwalących Twoje zdjęcia owadów, fajne historie o nich piszesz

Prosty krem dziś robiłam . Przy okazji odbyłam wycieczkę rowerową i nazbierałam ostatki z kwiatów czarnego bzu, kwiaty dziurawca i wrotycz (mam nadzieję, że to akurat wrotycz)

Składniki kremu: 3 łyżki wazeliny, 3 łyżki kwiatów czarnego bzu, 1 łyżka nagietka

Wszystko umieszczamy w kąpieli wodnej na 45 minut, od czasu do czasu mieszając

Przecedzamy i wlewamy do pojemniczka, zostawiamy do wystygnięcia i mamy krem

Krem dobry do rąk i rewelacyjny do pięt. Po pewnym czasie stosowania pięty robią się jak u niemowlaka

Fajny jest też macerat z kwiatów nagietka. Do maceratu potrzebujemy płatki nagietka (mogą być suszone) i olej słonecznikowy. Płatki zalewamy olejem i wkładamy do kąpieli wodnej na 2-3 godziny. Potem przecedzamy i zlewamy do wyparzonego, suchego słoiczka. Przechowujemy do pół roku w ciemnym, chłodnym miejscu. Macerat łagodzi podrażnienia i działa na skórę kojąco.
Mając macerat z nagietka i wosk pszczeli można pofatygować się o zrobienie kremu. Pół szklanki maceratu i 15 ml wosku podgrzewamy w kąpieli wodnej aż składniki się połączą. Zlewamy do wyparzonego słoiczka i przechowujemy tak samo jak macerat.
mirkaka 21:17, 03 lip 2015

Swietna instrukcja, dziękuję Joasiu, może w przyszłym roku zrobię bo w tym nie mam nagietka
jona 22:18, 03 lip 2015

Mirko, można kupić suszony nagietek w aptece
GorAna 23:30, 03 lip 2015

Joasiu, ależ z Ciebie zdolniacha, sama kremy kręcisz!!!....masz różne talenta, nie próżnowałaś jak rozdawali
Pozdrawiam
barbara_kraj... 23:38, 03 lip 2015

jona napisał(a)

Prosty krem dziś robiłam . Przy okazji odbyłam wycieczkę rowerową i nazbierałam ostatki z kwiatów czarnego bzu, kwiaty dziurawca i wrotycz (mam nadzieję, że to akurat wrotycz)

Składniki kremu: 3 łyżki wazeliny, 3 łyżki kwiatów czarnego bzu, 1 łyżka nagietka

Wszystko umieszczamy w kąpieli wodnej na 45 minut, od czasu do czasu mieszając

Przecedzamy i wlewamy do pojemniczka, zostawiamy do wystygnięcia i mamy krem

Krem dobry do rąk i rewelacyjny do pięt. Po pewnym czasie stosowania pięty robią się jak u niemowlaka

Rewelacja, muszę zapisać!
mirkaka 07:15, 05 lip 2015

No to chyba się pokuszę, a czarny bez też może być suszony?
lojalna_ 07:56, 05 lip 2015

Witam sie u Ciebie ..zwabił mnie tutaj kremik cudnie pachnacy co to cuda z rekami działa pomyslowa i zdolna z Ciebie kobitka miłej niedzieli
Alicja169 10:04, 05 lip 2015

Zaglądam tu po przymusowej przerwie zdrowotnej, a tu - rewelacja - domowe kremy.
Tanie i na pewno nie zaszkodzą, bez chemii i tych wszystkich "cudownych" wypełniaczy.
Gratuluję pomysłu i wykonania. Idę szukać nagietka
jona 22:40, 05 lip 2015

Własnoręcznie zrobiony krem to olbrzymia satysfakcja . U mnie zaczęło się od skóry niezbyt dobrze tolerującej niektóre mazidła, a więc powód był bardzo prozaiczny i nie talenta o tym zdecydowały .

Mirko , i bez, i nagietek mogą być suszone.
jona 22:51, 05 lip 2015

lojalna_ napisał(a)
Witam sie u Ciebie ..zwabił mnie tutaj kremik cudnie pachnacy co to cuda z rekami działa pomyslowa i zdolna z Ciebie kobitka miłej niedzieli

Każdy sposób na zwabienie jest dobry . Witam serdecznie .
Jolu, zajrzałam do Ciebie na chwilę tzn. na początek i na koniec wątku. Piesio mnie zachwycił, ogród też