Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogródek Janiny 15:35, 18 lis 2012

Do góry
Kotek robi spustoszenie? Powinien drapać kołek a nie pieniek. Mój kotek ma specjalny trójnóg z drzewa akacji w domu i sobie drapie jak chce mi się przypodobać
Z czym posadzić tuje 'Smaragd' 15:31, 18 lis 2012

Do góry
Jeszcze taki przykład

Z czym posadzić tuje 'Smaragd' 15:29, 18 lis 2012

Do góry
Tutaj co jakiś czas jest żółta tuja 'Aurescens', a Smaragd po kilka sztuk Ogród z wrzosowiskiem

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-wrzosowiskiem

Z czym posadzić tuje 'Smaragd' 15:27, 18 lis 2012

Do góry
Ja też się zgadzam, bo taki kolorowy żywopłot wprowadzi niezłe zamieszanie w ogrodzie, bo to tło i teraz nie wiadomo co posadzić przed tym żywopłotem, jak naćkasz różności to wszystko razem będzie i tak do przeróbki i za chwilę trafisz po kolejną poradę a nawet ratunek

A tak - zobacz.

Przed zielonymi tujami posadzisz rośliny białe (hortensje bukietowe, dereń biały Elegantissima, kolorowe krzewy o żółtolistnym zabarwieniu (cyprysiki groszkowe Filifera Aurea czy Platycladus orientalis Aurea Nana).

Przed żółtymi też masz sporo możliwości. Tutaj czerwone berberysy, niebieskie i zielone iglaki i także kolorowe krzewy kwitnące.

Tutaj podaję jedne z moich pierwszych realizacji, teraz używam nieco innych roslin, ale myslę że inspiracja będzie dobra.

Skromny ogród, a raczej jego szkielet, który później uległ dużej metamorfozie

Ogródek Janiny 15:10, 18 lis 2012

Do góry
Sporo się wokół buduje, ale droga już jest. To fajnie że błoto nie nosi się do ogrodu.
Mój kawałek raju II 12:57, 18 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, zauroczyła mnie ta ścieżka, mam podobną u Babci Jasi w namiocie, skąd miałaś taką fajną cegłę?

z rozbiórki domowej, trochę się zbierało, u mnie jest w warmińskim ten problem, że do ogrodu nie ma dostępu tylko przez klatkę piwnicy i co cokolwiek większego nie można przenieść, więc trzeba się obywać tym co jest albo tym co da się na ogród wnieść innej opcji nie ma
Kondziowy Ogród :) 12:55, 18 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Boski taki jak myslałem
Kondziowy Ogród :) 12:54, 18 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kondzio, znalazłam w zdjęciach warzywnik

Śliczny tylko cieżko jest to odczytać podoba mi sie i to bardzo
Ogrodowisko w Anglii lipiec 2012 - Ogrody Wschodniej Anglii 12:25, 18 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mi się to najbardziej podoba
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:59, 18 lis 2012

Do góry
Wpadam z rewizytą i mam chyba też takie kule.. a u Ciebie z czego są?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:58, 18 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)
Danuś.... dla Ciebie i wiesz za co M. dzięki temu łatwiej przekona się do kolejnych zmian.... aczkolwiek od spotkania oporów nie czyni żadnych ... i nawet akację mogę wyciąć i jałowca z frontu....

Ja tak to widzę, dla mnie bramka nieco przestrasza tym ukosem, mus ja złagodzić wielką i masywną rabatą aż pod okno.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:57, 18 lis 2012

Do góry
Tak, to prawda, liście ma wielkie, zbieram je ręcznie i nie sprawiają kłopotów, nie kruszą się. Wadą tulipanowca jest to, że ma kruche gałęzie. Burza i wiatr mogą je wyłamać, co u mnie się stało i stracił pokrój.

Teraz dopiero widać po pozostałościach kwiatów, jak dużo ich miał
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:54, 18 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cięgle myślę, że się przewracam jak patrzę na bramkę
Albo przekrzywiam głowę Prawa rabata przy bramce chyba powinna być większa aż do rogu tego przy domu, znaczy wykuszu, a nawet pod całym wykuszem, Zawijasek z bukszpanu.

Też nam to się nie podoba i zastanawialiśmy się co by tu zrobić ........ uwaga godna mistrza.. i zastosowania Myślałam nawet nad różami w tym rogu...co prawda wystawa zachodnia (bo od południa zasłania nieco pergola.... miałyby zacisznie.... i bukszpan....... będziemy myśleć ... zima zleci.. ogród wypięknieje...
Jak obsadzić od nowa?? 11:52, 18 lis 2012

Do góry
Zapraszamy Lawendo do założenia wątku.

Wpadam z rewizytą i pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:47, 18 lis 2012

Do góry
Cięgle myślę, że się przewracam jak patrzę na bramkę
Albo przekrzywiam głowę Prawa rabata przy bramce chyba powinna być większa aż do rogu tego przy domu, znaczy wykuszu, a nawet pod całym wykuszem, Zawijasek z bukszpanu.
Ogród na Leśnej Polanie 11:44, 18 lis 2012

Do góry
Jeśli tam gdzie proponowałam Limelight planujesz iglaste (świerki bądź choinę) to musisz poszerzyć rabatę skarpową i to jej tylko wyjdzie na dobre, bo się nieco złagodzi spadek, rozciągnie. Dobry pomysł.

A co do tarasu, róż i lawendy. Lawenda tak ale nie całkiem ona, bo niestety jest najpiękniejsza jak kwitnie, potem ją ścinasz, a zimą jest bura niestety, Poprzeplataj ją z szalenie efektownymi żurawkami Georgia Peach, albo Berry Smoothie - to ostatnio mnie najbardziej zachwycają.

Zamiast róż piennych, które i tak zmarzną zimą, bo nie będzie jak ich zabezpieczyć bo wąsko, posadź pienne trzmieliny Euonymus fortunei "Emerald'n Gold" - żółty kolorek i kule ożywią otoczenie tarasu i dadzą kolor zimą wraz z żurawkami. Tego Ci potrzeba w tym miejscu.

Zwróć uwagę żeby trzmieliny miały prote nóżki - to ważne, krzywe będą źle wyglądały.

Może z jednej strony dasz ekran ze złocistego cisa Elegantissima, którego będziesz ciąć?

Posadź żurawki i lawendę prostokątami, tak myślę, nie paskami - że lawenda z tyłu a żurawki z przodu, bo lawenda się położy na żurawki w jeden rok.
Zielony Punkt - ogród Finki 11:34, 18 lis 2012

Do góry
finka napisał(a)

Berberys 'Red Rocket' i wybujała Róża 'Chopin'

Ta jest wyjątkowa fotka.
Kolorowe rabaty 11:32, 18 lis 2012

Do góry
Poczytałam o przyjaciołach ... myślę czy mam ich więcej dzięki Ogrodowisku?
Mój kawałek raju II 11:28, 18 lis 2012

Do góry
Aniu, zauroczyła mnie ta ścieżka, mam podobną u Babci Jasi w namiocie, skąd miałaś taką fajną cegłę?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:25, 18 lis 2012

Do góry
Łoosiuu napisał(a)

Ogród nie jest szaro - bury, nawet sporo w nim kolorów

PIĘKNIE tam i nawet widać jaki ciekawy pokrój ma tulipanowiec

Tulipanowiec dwa razy miał całkowicie wyłamany przewodnik, nieciekawie to wyglądało, teraz ma podcinane gałęzie z boków, żeby szedł do góry, Trochę zaczyna się to udawać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies