Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:57, 17 maj 2015

Do góry
umcus napisał(a)

Podwyższ wysokość koszenia, ścinasz piórka i trawnik nie ma jak odrosnąć, robi się rżysko
Ogródek Iwony 17:54, 17 maj 2015

Do góry
A tu będzie trzeba poprawić linię podczas kładzenia obrzeża.

Północna część też przeszła metamorfozę, niezamierzoną, hi, hi.
Sąsiad rozebrał płot, będzie nowy, tym czasem wizualnie powiększyła mi się przestrzeń razem z krajobrazem zapożyczonym

Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:54, 17 maj 2015

Do góry
ewcia2015 napisał(a)
Witam.
Jestem nowa na forum, więc liczę na wyrozumiałość i pomoc forumowiczów.
Trawę posialiśmy ok 3 kwietnia tego roku. Z małymi oporami ale w końcu zaczęła wschodzić. Ziemia pod trawnik może nie była najlepsza, ale trawka rosła i miała piękny, soczyście zielony kolor. Miło było patrzeć.
Kiedy miała ok 5cm przestała rosnąć więc poradzono nam podsypać ją saletrzakiem ale nie więcej niż 6 kg na 600m2 trawnika. Zaczęło padac więc nawóz szybko się rozpuścił. Było to ok 25 tygodnia temu. Trawa powinna rosnąć jak szalona a tu nic. Kilka dni temu zaczęły pojawiać się coraz jaśniejsze plamy aż w końcu żółte. Żdżbła żółkną od góry.
Co robić? Zostawić ją w spokoju? Może jednak to bardzo słaba ziemia, więc dać jej nawozu? Nie była jeszcze koszona bo jakoś do tych 10cm nie może dorosnąć. Załączam zdjęcia tej lepszej części trawnika bo reszta to poprostu masakra. Będę wdzięczna za rady.

Gleba wygląda na uklepaną, to nie jest dobre dla trawnika takie klepisko.

Ja bym posypała cały trawnik i przegrabiła wachlarzem żyzną czarną ziemią, kompostem najlepiej, ale i torf w najgorszym wypadku może być.

Zrób badanie gleby, czy aby nie przenawożone lub za mało skłądników pokarmowych. Dopiero wtedy okaże się czy trzeba nawozić.

Jeśli dasz kompost i podlejesz, powinno pomóc, bo polepszy się struktura gleby.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:51, 17 maj 2015

Do góry
Czesio napisał(a)
Witajcie,
mój trawnik ma już ponad rok więc już chyba czas by pisać w tym wątku.
W trawniku moją uwagę przykuł jeden rodzaj trawy, który występuje rzadko i zastanawiam się czy jest to pożądany gatunek?
Tworzy on dość grube, twarde łodygi oraz kwitnie i tworzy kępy
Siałem mieszankę Barenburg Shadow gazon.
Wyrywać to, czy zostawiać?

Nie podejrzewam żeby w mieszance któą zakupiłęś w sklepie były te niepożądane nasiona, Podejrzewam groźną chwatsnicę jednostronną. Trudno jej się pozbyć. Prawdopodobnie jej nasiona były w glebie (jeśli nawoziłeś ziemi na uzupełnienie) lub rosły sobie chwasty przed posianiem. Jeśli lałeś herbicydem przed założeniem trawnika, na nasiona to nie działa i wzeszły razem z trawnikiem. Współczuję bardzo, wyrywaj ręcznie i nie dopuszczaj do wysiania tego chwastu.
Od ogrodu do łąki i stawu 17:51, 17 maj 2015

Do góry
dominika_rew napisał(a)
Tamaryszek i lilak - żelazny, bezobsługowy duet

Piękne klimaty
Kiedy kwitną bzy, wiadomo, że to prawdziwa wiosna. Tamaryszek już kwitnie? Myślałam, że zaczyna dopiero na przełomie maja/czerwca
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 17:47, 17 maj 2015

Do góry
Sonka napisał(a)
Kanciki będą.

Ślicznie to wygląda! Piękne kolory.
Kanciki i u mnie muszą poczekać na zakończenie najważniejszych prac ogrodowych, a to może jeszcze trochę potrwać
Za karę na koniec ogrodu... 17:44, 17 maj 2015

Do góry
Magdah napisał(a)
Napia, z opóźnieniem buk 'Purpurea pendula'

Cudny i jaki gęsty. Mój na razie przychodzi do siebie po szoku, jakim było przesadzenie. Jak zamierzasz go prowadzić?
Ogródek Iwony 17:43, 17 maj 2015

Do góry
Dziś rano podziwiałam takie widoki ogrodu:

Prawa strona też dostanie obrzeże

Dokupiłam nasiona trawy, aby dosiać

Ogródek Iwony 17:36, 17 maj 2015

Do góry
Denerwowało mnie trochę, że widać ślad po rozebranym murku kamiennym na ścianie. Zanim tuje się rozrosną, to trochę potrwa.

E-Muś przytachał ze strychu jakieś stare lustro, po rozbiórce szafy i ustawił za tujami:

Najlepsze jest to, ze jak mówiłam w zeszłym roku o lustrze w ogrodzie, to popukał się w czoło tylko. Potem u Ewy widział w ogrodzie lustro, spodobało mu się i teraz przyniósł i powiedział: to się nazywa Design

A potem była najlepsza część dnia - grill na tarasie
Ogród prawie romantyczny 17:34, 17 maj 2015

Do góry
Zdjęcia sprzed kilku dni dzisiaj na razie zbyt wietrznie.

Kwitną ostatnie tulipany...

Skromny balkonik 17:28, 17 maj 2015

Do góry
I czosnki po amputacji
Ogródek Iwony 17:28, 17 maj 2015

Do góry
Potem aparat wylądował w domu, a my zabraliśmy się za sadzenie mojego prezentu.
Od dzieci dostałam już na Dzień Matki następną taką paczkę:

W paczce druga porcja szmaragdów.
Posadziliśmy ciąg dalszy, niestety były trochę mniejsze, ale i tak ładniutkie. Potem w nogi dosadziłam czekające w doniczkach na tę okazję żurawki i przesadziłam przymiotno. Dosadziłam werbenę pomiędzy szmaragdy i rozplenice. Z tym krawężnikiem jest teraz bardzo ładnie. Rozsypałam 3 worki kory kupionej na próbę, muszę ją dokupić, bo ładnie wygląda. Rabata przytarasowa też dostała z jednej strony obrzeże, na drugą stronę musimy dokupić.

E-Muś skosił trawnik, pozbierał niewykorzystany żwirek do worków, na przyszłość, pomógł przy zakładaniu konstrukcji dachowej, synuś pomalował belki , a ja wykańczałam rabatki.
Niesamowite, że zielsko rośnie szybciej, niż człowiek ma czas na jego pielenie

Skromny balkonik 17:27, 17 maj 2015

Do góry
Małe przemeblowanie
Dwa powojniki obok siebie, rubensa jednak dałam na kratkę

Ogród prawie romantyczny 17:18, 17 maj 2015

Do góry
yolka napisał(a)
Czekam na Twoje bodziszki

Już niedługo

Wspomnienie z ubiegłego roku

Ogród dla moich synków 17:16, 17 maj 2015

Do góry
Witam. Pochwalę się jaką altankę dostałam (ma 10 lat). Wstrzymuję się jeszcze z jej konserwacją, bo chodzi mi po głowie, żeby pomalować ją na szaro lub szaro-miętowo Jak myślicie?
Staneła na gruzowisku i problem z kamieniami mam z głowy.
Ogródek Iwony 17:08, 17 maj 2015

Do góry
Potem zmieniła się koncepcja i powstała rabatka prostokątna (w czwartek krawężniki, w piątek nasadzenia - wszystko z rozsad i siewu) - trawka i kilka niebieskich roślinek od Małgosi, rozplenice i jeżówki z siewu, Miskant Klaine Fontanne od Ewy, liliowce z rozsady, bluszcz tam już rósł :

Koncepcja dalej nakazała nam dokupić krawężników i pociągnąć dalej wzdłuż rabaty:
Tak zaczęła się sobotnia praca mojego M o piątej rano, kiedy ja się na drugi bok przewracałam

O siódmej pracowaliśmy już razem.
Zmieniłam linię nasadzeń, bo doszłam do wniosku, że na rabacie obok roślinki są posadzone w L i Z, więc tu musi być spójnie. Przy okazji odkryłam, ze część moich rozplenic wygląda, jak jakieś trawy (być może samosiejki z trawnika, albo zielsko, zaczęły dziwnie kwitnąć ), więc wymieniłam fałszywe rozplenice na te prawdziwe - chyba

Ogródek Iwony 17:07, 17 maj 2015

Do góry
Przypomnę:
1 maja połowa tuj została wymieniona na szmaragdy. 120 cm wysokie.

Tydzień później pozostałe tuje znalazły nowego właściciela, a ja zostałam z gołym płotem.

W tym samym czasie e-Muś usunął starego płożącego jałowca, który już tak się rozrósł, że blokował otwieranie bramy na wjeździe.
Przed (niestety brzydkich miejsc się nie fotografuje, więc fotka jeszcze z mroźnego marca ):

Po - po wycięciu zakupiliśmy krawężniki (takie wykończenie jest już na innej rabacie ) i próbowaliśmy ułożyć linię graniczną trawnika.:

Ogród prawie romantyczny 17:05, 17 maj 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Lumina

Aga śliczny ten rh
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 17:04, 17 maj 2015

Do góry
Hortensja napisał(a)
czu ktoś może podpowiedzieć jakąś ciekawą kompozycję z juką?

Ja mam zrobiona na trawniku podłużną rabatę a na niej takie nasadzenia: z tyłu w pewnej odległości tuje, podcięte w takie "jaja"
przed nimi naprzemiennie juka z trzmieliną.

I jeszcze jedno zdjęcie w oddali, juk mnoże za dobrze nie widać ale widać tło tui.

Różaneczniki - choroby i szkodniki 17:04, 17 maj 2015

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies