Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 23:05, 08 sie 2021

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Miluniu ta jeżówka to Fountain Pink Eye. Jest kilka odmian bardzo podobnych do niej, np. Pretty Parasols , Funky White, Trevi Fountain.

Pojechałam dziś na łowy. Chciałam znaleźć jakiegoś takiego wariata Klona Seiryu albo Wiąza Jacqueline Hiller a wrociłam z Metasekwoją Chińską Gold Rush:

Spodobało mi się, że jest taka krzywa pani mówiła, że bardzo lubi cięcie? Chciałabym ją poprowadzić w takie nieregularne drzewko trochę w stronę bosai
Wyjeżdżają stąd funkie, zostaje bukszpan, cisy i hakone.

Metasekwoja bardzo ładna, ale do donic to nie za bardzo się nadaje chyba,że czasowo. Mam 4 sztuki dwie bardzo wielkie. W jesieni igły opadają nieraz całe gałązki. Ładnie jesienią się przebarwia. Metasekwoja kocha wodę trzeba ją codziennie podlewać.
Moim zdaniem powinnaś ja przesadzić jesienią do gruntu młode drzewko może przemarznąć w donicy zima.

Chyba u Martki pytałaś odnośnie trawy proso.
Miałam kilka krzaków tej trawy o różnych nazwach. Nie zależnie do jakiej ziemi posadzisz proso to zboże ma wiotkie źdźbła a nie daj Bóg pada deszcz pod ciężarem powala się na ziemię łamiąc łodygi wtedy nie pomoże żadne podparcie.

Pozbyłam się prosa mam tylko jedną szt która jesienią przebarwia się na czerwono (ale słabo). Zresztą proso się rozsiewa i to też jest mankament. Trudno go wytępić.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 21:57, 08 sie 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Aniu ta jeżówka nazywa się Kismet intense Orange.
Ona jest bardzo ładna, ale zmienia kolor nie wiem jaka to przyczyna czy starzejąc się czy to od słońca muszę obserwować.

Np ta amarantowa nie ma takich problemów kolor trzyma non stop.

Rosną w ziemi kompostowej.
Ptasi gaj 21:47, 08 sie 2021

Do góry
Mirka widzisz jakie porosły na dobrym podkładzie. Zobacz wyżej jakie marne były myślałam wiosna jak podzieliłam, że nic z nich nie będzie. A jednak dały czadu.
Tam wszystko rośnie jak na drożdżach korzenie się dopchaly do kompostu. Obornik kurzy podrzuciłam bo mi zostało po dyni i wszystko naraz bujneło.
Ogródek warzywny na balkonie 21:40, 08 sie 2021

Do góry
Kasiu nieraz tak bywa, że fotki się mielą miela w telefonie. Fota za dużo bajtów lub słaby przesyl w sieci.

Balkon masz przepiękny i też jest tam co robić. Wiem coś o tym kiedyś jak działki nie miałam to miałam bardzo dużo kwiatów na balkonie. Jak widziałaś jeszcze pozostała bugenwilla miałam 2 szt jedna wywiozlam na działkę.

Pelargoni od groma zwisały na metr do sąsiada. Jak nadchodziła burza ściągałem je ciężkie później znowu zawieszałam. Surfinie, petunie różne. O powojnikach mie wspomnę. Teraz mam tylko pelargonie czerwone od 4 lat najlepiej rosną i kwitną i klematisa fioletowego.

Piszesz abym mogła ci przysłać 1,5 M2. Kasiu nigdy nie wiadomo kiedy co nabędziesz jeszcze. Może hektary. Jesteś jeszcze młoda życie przed tobą i grzebanie w ziemi też. Jak ktoś ma ciągoty do upraw będzie wszystko robił aby areał powiększyć. Czego ci bardzo życzę.

Detoks miałam na wypoczynku na ile było zasięgu, ale to odchorowalam

Pozdrawiam
Ptasi gaj 21:22, 08 sie 2021

Do góry
oliwka napisał(a)

Elu wpadłam do ciebie z rewizytą. Nadrobiłam zaległości. Wesz co ja nie lubię aksamitek, ale na tym zdjęciu dosłownie świecą w tej zielonej gęstwinie. Podoba mi sie dodatkowo ta faktura lisci. Aksamitki wyglądaja jak płotek dla traw. Masz piękne jeżówki. W tym roku wzięłam kilka siewek od Effki i posadziłam u córki za oknem w skrzynkach, wraz z innymi bylinkami. Niestety kilka z nich w czasie mojego urlopu zwiędło. Uśmiechnę się jeszcze raz do dziewczyn z Wrocławia i może znowu dostanę kilka sadzonek

Kasiu nie mam gdzie indziej posadzonych tych aksamitek i nie mogę porównać czy to ich wygląd jak powinien być. Sialam je sama, patrzyłam na zdjęcie na torebce są zupełnie inne.
To, że tak wyglądają to zasługa pewnie kompostu dosyć wysokiej warstwy. Wszystko tam tak rośnie że o głowę zachodzie. Tam też dynie, arbuzy i melony posadziłam i już wyrosly duże kule.
Te aksamitki mają liście bardzo ciemno zielene. Pod spodem rośnie dabrowka
Posadziłam aksamitki wydawało mi się, że jest tam łyso. I zobacz jaki busz urósł. Jednak nie można dosadzsc na szczęście nie źle to wygląda.

Ptasi gaj 20:46, 08 sie 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Byłam na działce. Wszystko przez te 2 tygodnie podrosło. Lilie wysokie się połamały. Podobno bardzo padało zresztą widać po wypełnionych studniach i suchych oczkach po brzegi.
Chwasty podrosły i nowe też są. Jak nie będzie padać to trzeba usunąć

Trawy Mirki najpierw było łyso posadziłam aksamitki teraz za gesto

Sesleria bardzo ładnie się krzewi też za gęsto

[/quot
Może i gęsto,ale najważniejsze,że bardzo ładne
Jeżówki Elu wszystkie masz bardzo ładne i bujnie ci rosną.
Ta pomarańczowa śliczna.
może wiesz co to za odmiana ?
Ptasi gaj 19:57, 08 sie 2021

Do góry
Na koniec

To jest jednak przewaga przestrzeni. Ela gdyby tak można było choć 1,5m2 od ciebie wydzielić i przenieść do mnie hhahaha Na pewno posadziłabym dodatkowe drzewa i hortensje. A i na bank musiałoby być małe oczko wodne, takie jak pokazaa mi u siebie Danusia: kula na postumencie
Ptasi gaj 19:17, 08 sie 2021

Do góry
Byłam na działce. Wszystko przez te 2 tygodnie podrosło. Lilie wysokie się połamały. Podobno bardzo padało zresztą widać po wypełnionych studniach i suchych oczkach po brzegi.
Chwasty podrosły i nowe też są. Jak nie będzie padać to trzeba usunąć

Trawy Mirki najpierw było łyso posadziłam aksamitki teraz za gesto

Elu wpadłam do ciebie z rewizytą. Nadrobiłam zaległości. Wesz co ja nie lubię aksamitek, ale na tym zdjęciu dosłownie świecą w tej zielonej gęstwinie. Podoba mi sie dodatkowo ta faktura lisci. Aksamitki wyglądaja jak płotek dla traw. Masz piękne jeżówki. W tym roku wzięłam kilka siewek od Effki i posadziłam u córki za oknem w skrzynkach, wraz z innymi bylinkami. Niestety kilka z nich w czasie mojego urlopu zwiędło. Uśmiechnę się jeszcze raz do dziewczyn z Wrocławia i może znowu dostanę kilka sadzonek
Ogród z fortepianem 18:38, 08 sie 2021

Do góry

Agata piękny gadżet, oryginalny tylko dobrze obsadz, aby nie stracił na wyglądzie.
Odnośnie cynkowania. A dlaczego cynkujesz możesz od środka wyłożyć guma folia do oczek EPDM poczytaj trochę będzie wygodniejsza w obsłudze. Przyślą ci na wymiar ma gwarancję 50 letnia.
Wyłożone mam oczko wodne ta guma.

Zamówiłam z koleżanka tez dyrygentka dwa takie fortepiany - jej juz stoi 3 tygodnie i wchodzi korozja - tak błyskawicznie - dlatego chcemy ocynkować, pewnie materiał z jakiego został stworzony nie jest najlepszy i farba tez pewnie nie najlepszej jakości. Folią i rak chciałam wyłożyć niezależnie id tego czy będzie cynkowany czy nie. Co do danej kompozycji będą to kwiaty jednoroczne.
Ogród z fortepianem 18:34, 08 sie 2021

Do góry

Każdy muzyk ma wszystko uporządkowane to widać. Masz niezwykły porzadeczek i czysto. Mój syn muzyk jest wyjątkiem bałaganiarz. Za to synowa wszystko jakby z waserwaga układała w szafie pion i poziom musi być.

Porządek mam tylko w pracy i w ogrodzie - niestety w domu nie panuję nad chaosem
Ogrodowe wariacje 16:37, 08 sie 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)

dokładnie

Wszystkie ładne tylko nie każdy jesienią się ładnie przybarwia. Np klon jawor proszę nie kupować jesienią szary i bury a liści od groma.

Bardzo ładnie sobie radzisz podoba mi się.
Ogród z fortepianem 16:32, 08 sie 2021

Do góry
Najgorsze są takie punktowe ulewy. Myśmy też z piwnicy wodę pompowali w Wawie to się zdarza raz na kilka lat. Jak ściana wody płynie przez prawie godzinę to jest zwrotka w kanalizacji i co niższe piwnice mają pełno wody.

Juka to jak chwast. W tym roku wykopalam jedna jukę to wyciągnęłam z ziemi taczkę korzeni, teraz po tych deszczach widzę że młode wyrosły.

Każdy muzyk ma wszystko uporządkowane to widać. Masz niezwykły porzadeczek i czysto. Mój syn muzyk jest wyjątkiem bałaganiarz. Za to synowa wszystko jakby z waserwaga układała w szafie pion i poziom musi być.
Ogród z fortepianem 16:16, 08 sie 2021

Do góry
AgaCzek napisał(a)

Jak pewnie zauważyliście - zmienił się tytuł mojego wątku
W końcu dotarł mój „kwietniczek”
Całe moje życie związane jest z muzyką i wymarzyłam sobie taki „malutki” akcencik.
Na razie tylko mała zapowiedź jeszcze bez kwiatów.

Agata piękny gadżet, oryginalny tylko dobrze obsadz, aby nie stracił na wyglądzie.
Odnośnie cynkowania. A dlaczego cynkujesz możesz od środka wyłożyć guma folia do oczek EPDM poczytaj trochę będzie wygodniejsza w obsłudze. Przyślą ci na wymiar ma gwarancję 50 letnia.
Wyłożone mam oczko wodne ta guma.

Ogród z fortepianem 16:06, 08 sie 2021

Do góry
AgaCzek napisał(a)
Oj żeby on był tak perfekcyjnie zadbany a prawda jest taka, że w mniej widocznych miejscach chwast na chwaście a mi najnormalniej w świecie w upały odchwaszczać się nie chce. Co do opadów to my ogólnie się cieszyliśmy, że pada - oczywiście nie chcieliśmy by tak napadało żeby ludzie mieli tak gigantyczne problemy ale deszcz był bardzo potrzebny.

Co do wątku to w ogrodzie jeszcze brakuje właśnie tego elementy od którego ogrod otrzyma nazwę - jeszcze chwila a zdradzę sama nie mogę się doczekać

Byłam tam u Was wczoraj wróciłam. To co mówili miejscowi to tam deszcz jak na lekarstwo. Ostatni tydzień trochę popadało.
Piękne widoki w Pomorskiem te łany zboża, kukurydzy ciągnące się kilometrami. Już niektóre zrżęte. U nas tak się ciągną sądy jabłoniowe i innych owoców.
U nas wody pod dostatkiem. Wszystkie studnie i dołki wypełnione.
Ptasi gaj 12:56, 08 sie 2021

Do góry
Na koniec

Ptasi gaj 12:55, 08 sie 2021

Do góry
Witam Alicji

Rutewks musi mieć ciemne tło wtedy jest bardzo dobry efekt no i musi jej być dużo. Kupiłam rutewke 5 lat temu kilka doniczek myślałam że się rozrosnie. Posadziłam różnych miejscach jednak nie wszędzie dobrze wygląda bo pojedyncze sztuki. Ta co na focie więcej pędów, ale i tak za mało aby był efekt ładny.
Więc po okwitnieciu zbiore je wszystkie w jednym miejscu.

Róża piękna fota nigdy nie odda jej piękna La Villa Cotta. Jest zdrowa i ma lśniące liście.

Najładniejsze wg mnie są te jeżówki lubię takie kolor ostry

Ptasi gaj 12:40, 08 sie 2021

Do góry

Elu! Ależ piękne te Twoje jeżówki, takie rozrośnięte, zdrowe, okazałe, super! Chyba dobrze je karmisz.
Odętki równie piękne i okazałe. Róża śliczniutka. Bardzo lubię rutewkę, ale ona chyba na żywo lepiej się prezentuje, trudno zrobić jej takie zdjęcie, żeby oddać jej urodę.
Ptasi gaj 12:30, 08 sie 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
Elu ale ci te jezowki się rozrosły świetnie

Tak Grzegorz warte tych pieniążków. Niektóre pojedyncze sztuki były słabe, ale już nabiersja masy może zakwitną.

Na skalniaku czeka mnie dużo pracy trzeba go uporządkować

Piękna róża La Villa cotta, pachnąca młódka

Rutewki muszę zebrać w jedną kępę są rozsiane i nie ma efektu drobnego śniegu. U Danusi to duże kępy.

April podbija las... 09:51, 08 sie 2021

Do góry
Też lubię dziewanny. Mam sporo samosiejek ptaki pewnie roznoszą. Jednak dostają mączniaka i zaraz wtedy usuwam.
Ogród się zagęszcza ta misa piękna. Co jestem u ciebie myślę jak to w cieniu wszystko pięknie rośnie.

Witaj Elu
Dziewanny łapią mączniaka? Zaskoczyłaś mnie, na moich nic nie ma. Może to zależy od odmiany? Bardzo bym chciała żeby moje się rozsiewały.
U mnie cień jest jednak rozproszony, może to wystarczy. Powtarzam nasadzenia roślinami które się sprawdzają. Trochę też eksperymentuję.
Dzięki za miły wpis
April podbija las... 09:18, 08 sie 2021

Do góry
Też lubię dziewanny. Mam sporo samosiejek ptaki pewnie roznoszą. Jednak dostają mączniaka i zaraz wtedy usuwam.
Ogród się zagęszcza ta misa piękna. Co jestem u ciebie myślę jak to w cieniu wszystko pięknie rośnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies