Po wielu godzinach klęczenia mam odciski, ból kręgosłupa i wielki uśmiech na twarzy:
Jeszcze niestety nie jest wykorowane i brakuje donic, ale to mam nadzieję szybko zostanie uzupełnione... wszystko na razie malutkie, ale ja już oczami wyobraźni widzę busz hakone powiewającą na wietrze, niskie graby strzyżone w prostokąty, żywopłot cisowy, pięknie kwitnące gradiflory.... cisy przedłużające donicę... ahhh....
Danusiu, co za miłe odwiedziny! Ale niespodzianka .
Uff, czyli jest nadzieja! A hortensja poradzi sobie sama i wstanie, gdy wyschną kwiaty, czy będę musiała jej pomóc i je podwiązać?
Bo ja nadal nie wyszłam do ogrodu, nie wiem, co tam jeszcze zastanę.
Danusiu, mam problem z gęstością nasadzeń na tym fragmencie rabaty:
Rosną tam 4 hortensje bukietowe "miś polarny", posadziłam je równo co metr od siebie. Po prawej stronie hortensji jest świerk serbski, też w odległości jednego metra.
Za hortensjami, w odleglości 70cm mam cisy.
Czy to nie za gęsto jest? Chcę dosadzić między hortensje miskanty - dwa po bokach i jeden na środku (między 2 i 3 hortensją). Będzie dobrze? Bo nie wiem, czy nie powinnam wykopać jednej hortensji i reszty nie posadzić luźniej...
Zgodnie z zapowiedzią, u mnie nieco się ruszyło a dokładniej rozpoczeliśmy prace nad bokiem ogrodu i kończymy przód.
Rozpisywać się nie będę, a wrzucę kilka fot, o które mnie tu parę osób prosi i prosi, a ja niegrzecznie te prośby ignorowałam....
Prztpomnę, że zaczynaliśmy od takiego stanu... moje pomysły wyznaczały jedynie patyki, z których nikt nic nie wiedział tylko ja
Następnie wszystko zostało wyplewione,przekopane i zamówiona została ziemia:
Z kilkoma przeciwnościami pogody, zmiemię rozwieźliśmy, wymieszaliśmy z pokaźną ilością kompostu:
i mogłam przystąpić do przymiarek:
które oczywiście musiały zostać zmodyfikowane ze względu na warunki glebowe, ale kto tego nie przerabiał
Zapewne mają matę p. chwastom pod kamyczkami, to nie są dobre warunki dla korzeni
Zapewne mają szkodniki - przędziorki, co powoduje opadanie i zasychanie igieł, dlatego ten świerk jest u mnie w niepolecanych
Zapewne za mało wody, stąd dodatkowo pogłębia się efekt zasychania