Kupujemy rośliny zachwycając się jak kwitną, a to trzeba rozważyć cały rok..... zresztą każdy pokazuje kiedy jest roślina w szczycie formy... a to nie tędy droga.
Seria kwiatków fotogenicznych, ale jako krzew już za grosz nie są takie
Agnieszka,
wykopałam wczoraj cisy, które wiem, że miały opuchlaki w korzeniach. Wybrałam te suche, które i tak już umarły i wykopałam je w celach eksperymentalnych. Wytrzepałam dokładnie korzenie i patrz co znalazłam
wniosek: nicienie działają,
znalazłam opuchlaki w formie larw i takie, które już zaczęły się przepoczwarczac. wszystkie martwe, niektóre miały widoczne ślady działalności nicieni, były pomarańczowe i brunatne, wyschnięte
to znaczy, że nicienie niszczą i larwy i poczwarki w początkowej fazie
Jola jak bym widziała swoją rabatę
A rozchodnika miałam tylko kilka sadzonek i posadziłam co metr, przyszedł znajomy i mówi, że za rzadko i ciach prach pouszczykiwał mi te sadzonki i do ziemi. Ładnie się trzyma i jestem w szoku w jakim tempie się rozrasta. Na początku trzeba było przez lupę patrzeć, po 2 tyg. już z okna go nawet widzę.
marbrz dodaje zdjęcia całego trawnika teraz możesz porównać zdjęcia wcześniejsze może teraz uda ci się odpowiedzieć dlaczego niektóre liście trawy zaczynają usychać od góry z zdjęć całości nie widać żółtych placów na trawie ale gdzie nie gdzie z bliska widać dlatego wcześniej załączyłem zdjęcia z bliska
No i jeszcze jedno pytanie
Czy mogę trawnik posypać nawozem yara mila complex nic się nie stanie młodej trawie ? po tym zabiegu chciałem jeszcze dosiać trawy
zdjęcia przed koszeniem
po skoszeniu
Piękne zakupy, proszę namiary na szkółkę mi się wydaje, że to nie jest turzyca amazon mist, chyba, że jakaś wyrośnięta ale oczywiście mogę się mylić, bo ze mnie żaden znawca ale tak moja wygląda
Z pierwszego raczej nic nie bedzie. Jak juz Tosia pisze wyglada na uszkodzenie korzeni i problemy w przewodnictwie wody. On uschnal.Tylko dopiero teraz jak sie cieplo zrobilo, to to widac. Moim zdaniem nic z niech nie bedzie. Tylko te wierzcholki takie matowe czy reszta tez? Bo jak wierzcholki to po sniegu a jak reszta tez taja, to jak wyzej.
Toszka tak myslisz?Byly takie zieloniutkie podczas zakupu. Korzenie tez mialy zdrowe, bardzo zwracam na to uwage i nie kupuje np kopanych. Moze uda mi sie zrobic dzis lepsze zdjecie. A takie uschniete czubki po zimie? Juz wrzucalam na innym watku ale nie bylo odpowiedzi.
Czasem sa to tylko czubki tu na fotce troszke dluzsza galazka.Tez po zimie?