Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Zeta 22:36, 23 cze 2015

Mala_Mi napisał(a)
Te spiralki też mi wpadły w oko.. do szklarni lepsze niż sznurki..

Wrzuciłam ci foty naszych dalii..

A ja nimi podpieram ostróżki
Gabriela 23:09, 23 cze 2015

barbara_krajewska napisał(a)
Gabrysiu, istne szaleństwo barw i odmian. Żółte rabaty z żeleźniakiem robią wrażenie, a ilość białego ostrogowca imponująca, że o rózach nie wspomnę.
)

Basiu, ostrogowiec masz zaklepany.

Bogdzia napisał(a)
Nie wiem czy widzialas w ostatnia sobotę był w tv ogród Kasi B, w audycji ,,Ogród po polsku".
Powiem szczerze zachwyciła mnie żółta rabata ale denerwuje mnie ten ,,Ogród w budowie" jakiej budowie? Masz juz piękny dojrzaly ogród i jesli nawet nie zmienisz nazwy watku to chociaz nie pisz w postach: teraz zdjecia z ogrodu w budowie. Takiej budowy całe forum może pozazdroscic a co mają pisac ci co mają po dwa krzaczki i kupkę kamieni ?--no to Cię ochrzaniłamBuziaki.

Widziałam program 'w internetach". Trochę krótki ten program.

Ochrzan biorę na klatę

A ci co oglądają mój ogród i mają na razie dwa krzaczki i kupkę kamieni, mogą sobie myśleć tak jak ja kiedyś, że na pewno też im urośnie.
No i część urosła, a część padła nieodwracalnie.

Mala_Mi napisał(a)
Bogdzia.... ogród to twór nieskończony

Wszytko obejrzałam, z braku czasu nie komentuje, ale jest super..

Pola lnu wieki nie widziałam.. o gryce nie wspominam..bo tez nie..

Piękne kfiotki

Super wycieczka do Normandii

OGRÓD POLSKI...... nie mamy czego się wstydzić

Polski, polski jest.
Pola lnu widziałam po raz pierwszy, chyba dlatego że len krótko kwitnie. Za to jak jechałam parę dni temu samochodem, na A4 tuż przed bramkami w Mysłowicach jest niewielkie pole obsiane fioletową facelią, też cudne.

Kuklik napisał(a)
Obejrzałam wszystko (akurat przerwa w pracy), cudownie.....
Buziaki
Wycieczki zazdroszczę

Odwzajemniam uściski, wycieczka była świetna pod każdym względem.

popcorn napisał(a)
Wow jakie róże! Francja.. wrzuć więcej fotek spiralki do pomidorów mam i ja, ale pomidorki nie w rzędzie, to się nie da usztywnić konstrukcji :/

Francja będzie trochę później.
Spiralki do pomidorów kupiłam rok temu na próbę i o nich zapomniałam, leżały porzucone pod wiatą. Na szczęście mąż przejął sprawy w swoje ręce. Lepiej to teraz wygląda niż paliki i konstrukcja jest sztywna, zobaczymy jak się spisze.

Joku napisał(a)
Na relację z podróży po francuskich ogrodach już się zapisuję. Zdjęcia z ogrodu obejrzałam na bezdechu, takie piękne. Zauroczyła mnie żółta rabata. I tu mam pytanie odnośnie żeleźniaka. Czy ta odmiana szybko przekwita? Mam różową, jest piękna przez mniej więcej tydzień. A potem pozostają owocostany. Też może ładne, ale wolałabym żeby trochę dłużej cieszyła oko. I jeszcze pytanie odnośnie Kosmosów. Gdzieś czytałam że dają odrosty na odległość. Zauważyłaś coś takiego u swoich róż?
I na koniec detale. Piękne nowości. Zwłaszcza to coś do ograniczania węża na zakrętach .

Żeleźniak jest żółty przez dwa - trzy tygodnie, ale wcześniej przez dwa tygodnie tworzy swoje piękne kwiaatostany i jest wtedy zielony. Po przekwitnięciu też jest ozdobny. Poza tym pędy są sztywne i nie trzeba ich niczym podpierać. Wiem, że ten różowy jest wiotki.
Róże Kosmos posadziłam jesienią w zeszłym roku, więc są młode i nie wiem jak to jest z odrostami. Zależy mi żeby szeroko się rozrosły, bo stanowią najniższe piętro pod wyższymi krzewami innych róż.
"Cosie" do węża nabyłam od razu dwa. Bo zawsze mnie wkurzało to przeciąganie wężzem po roślinach i nawet chciałam jakieś paliki wbijać. Ale wiadomo, że ptaszki ładniejsze.

Mala_Mi napisał(a)
Te spiralki też mi wpadły w oko.. do szklarni lepsze niż sznurki..

Wrzuciłam ci foty naszych dalii..

Widziałm dalie, oczywiście. I mam to samo, posadziłam dalie na żółtej, bo ma być ognista przez dalie właśnie , ale nie wiem co jest gdzie, masakra.

alinak napisał(a)
Gabriela dobrze ci Bogdzia ochrzan zrobiła ,bo ogród krzyczy kolorami .
W żółtej rabacie zakochałam się . a wyobraź sobie że z jakiegoś zamówienia dostałam wiesiołka żółtego i am przypadkiem ,a kiedyś dawno wyrzuciłam całe łany . teraz się cieszę że go omyłkowo dostałam . a w sumie to pewno nie omyłkowo tylko ktoś mnie
w bambuko zrobił ,bo miał tam być jakiś okazały floks cudnej urody.
Kosmos twój w rozkwicie , bardziej mi Crokus rose przypomina ,ale wiem że te płatki to i u mnie raz bardziej a raz mniej postrzępione .

Krzyczy kolorami, powiadasz? Ciągle najwięcej w nim zieleni.
Kiedyś nie cierpiałam różowego, zwłaszcza w różach, a teraz mam takich róż najwięcej. Od dawna nie jest tak, że nie lubię jakiegoś koloru, nie przepadam tylko za niektórymi roślinami, ale i to może się zmienić.
Floks cudnej urody, który był wiesiołkiem - duże hahaha. Nie przejmuj się, ja wysiałam wiesiołka, co miał być żółty, a wzszedł różowy i teraz trudno się pozbyć tego dziadostwa.

Zeta napisał(a)
Ale łąka !!!!. Wow

To nie łąka, to lniane pole

07_Rene napisał(a)
Mnie też urzekła żółta rabata (o różach to nawet nie piszę, bo wzdecham non stop). Jest taka, jakby tu ujać.... nieobnoszona. Żółty jest bardzo energetyczny i dochodzę do wniosku, że w dużych ogrodach bardzo fajnie przyciąga wzrok. I pomyśleć, że chciałam się pozbyt żółtych liliowców. Teraz wiem jak je "zagospodarować".

Wyzbycie się żółtych liliowców byłoby błędem, ciekawa jestem jak je zagospodarujesz?
Żółty, pomarańczowy, czerwony i zieloność zestawione razem są piękne i niezwykle energetyczne, płonące. Żółtą rabat uznałam za nieco nudną i dodałam jej pomarańczu i czerwieni, dosadzę jeszcze czerwone liliowce i lilie. Będą dalie w tych wszystkich kolorach. Dzielżany, trytomy, słoneczniczki, rudbekie. Niech się dzieje.

mira napisał(a)
Gabrysia jak się ma drzewo to można mieć las

Ten dom niesamowicie klimatyczny a biała róża daje tyle lekkości - cudne.

Maki jakieś wypasione nigdy nie mialam to musi się zmienić.
Zeleźniaki choć u Ciebie sobie pooglądałam - a wiesz jak pięknie pachną liście?

Te tabliczki fajne i jeszcze tam gdzie trza.

pozdrawiam

Las fuksji, no no .
Maki możesz dostać, u mnie się same wysiewają, wyrywam toto bo za dużo tych różowych, no i są bardzo wysokie. Ale czerwone na ognistą rabatę bardzo mi się przydadzą.

Nie mam pojęcia o zapachu liści żeleźniaków i jutro niezwłocznie spróbuję. Mam nadzieję że ładnie pachnie.

Tabliczki mam jeszcze inne z czarnego łupka, zawieszonego na skręconym pręcie, ale nieodpakowane. Pełno ich było we wszystkich francuskich ogrodach, są popularne i wyglądają tak, tyle że moje są nowe. Kupiłam kilka, żeby mieć wzór.

Zeta napisał(a)

A ja nimi podpieram ostróżki

Spoko, widziałam tymi prętami podparte i róże.

alinak 23:34, 23 cze 2015

Kurcze ale superowe te tabliczki . już kombinuję skąd taki łupek wytrzasnąć
paniprzyroda 23:53, 23 cze 2015

Wszystko obejrzałam i poczytałam, pewnie na spokojnie wrócę tu jeszcze raz. Żeleźniak u mnie drugi rok, może w przyszłym zakwitnie. Maki pełne purpurowe u mnie też się wysiewają, ale jeszcze kilka dni, angielskie słabo wschodzą, chyba jeden kiełek dojrzałam;P moja rabata zapasowa jest w kolorach, o których piszesz, czekają tam liliowce, żółte krwawniki, żeleźniak i parę innych
cosie do węża pomysłowe, na dodatek bardzo funkcjonalne
tabliczki... sama wiesz, cudne
OGRÓD POLSKI - podpisuję się pod tym obiema rękami
no i na relację z wycieczki czekam cierpliwie
Mala_Mi 10:02, 24 cze 2015

Żółty jest energetyczny Musi być..
Robaczek 10:11, 24 cze 2015

Gabi,
Zajawki z wycieczki po Normandii zwiastują niesamowita relację, juz nie mogę się doczekać!
Róże i byliny rozrosły sie bajecznie, a Twój ogród zachwyca. Nowa biżuteria przeurocza, zielnik masz jak z najlepszych angielskich katalogów!
Lnica wygląda cudnie. Jeśli będa nasionka to ja się piszę
ps. daj znać kiedy będziesz w Posen, koszyczek czeka
kosolka 10:55, 24 cze 2015

Gabriela napisał(a)
Czerwiec w ogrodzie w budowie...

Gabrysiu, a co rośnie tutaj z różą?
Dzidka 20:17, 27 cze 2015

Gabriela napisał(a)

Na razie zostawiam zdjęcia pól, na których kwitł najprawdziwszy len i domu, w którym przez chwilę mieszkaliśmy, cudownie było mieć białe, pachnące róże w oknie na wysokim piętrze.

Poniżej, nie tylko pachnące róże

popcorn 20:19, 27 cze 2015

Ale super A tabliczki mega! Czym się na nich pisze??
paniprzyroda 15:01, 02 lip 2015

Myślałam, że jakieś nowe fotki są Nic to, poczekam