Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rododendronowy ogród II. 22:30, 14 maj 2015

Do góry
Dzis w ogrodzie

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:29, 14 maj 2015

Do góry
A oto wyrównana ziemia i przymiarka bukszpanów na żywopłocik
Co radzicie posadzić między obwódkę bukszpanowa a tuje (mam tam jakieś 60cm)

Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:28, 14 maj 2015

Do góry
AniuGor, Basiu, Karola (piękna piwonia.. rośnie już i ma się dobrze), KItek i wszyscy.. uciekam bo mam jeszcze trochę do zrobienia pilnych rzeczy na jutro.. .. a już późno....
Z tych zrobiłam bukiet do domu.. wycięłam kwiaty do wazonu... szok To tylko fragment krzewu

Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:28, 14 maj 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Nawigatorka ma rację. Ona idzie rozłogami, ale w sposób bardzo uporządkowany... po prostu rozrasta się, ale tak, że daje się kontrolować. A to co puści na boki to po prostu wyrwiesz i masz gotowe sadzonki
Moja po prostu rosła sobie samopas. I po mimo 5 lat bez kontroli dała się ładnie wykopać cała.
Wszystkie trawy wymagają odmładzania co jakiś czas. Hortensja da radę nawet jak jej wlezie Mi wlazła w barbulę i sobie razem rosły bez kłótni Nawet trochę specjalnie zostawiłam, niech znów urośnie
Tiarelki i fiołki też rosną sobie jak chcą. służą za wypełniacz i mata anty chwastowa

Dzięki to teraz jestem podwójnie spokojna
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:28, 14 maj 2015

Do góry
Juzia pytałaś u siebie o trawnik mój
Się nawadnia
Tu próby działania systemu nawadniającego

Odstawiliśmy fuche, teraz czekamy na resztę materiału - ma dojechać jutro - i czekamy na ziemię - ma dojechać jutro Żeby było ciekawiej szykuje się u mnie impreza - jutro

Wszystko na raz, jak ja to lubię
Ogólne z trawnikiem jesteśmy jakieś dwa tygodnie do tyłu. Codziennie pada więc nie trzeba by lać wody, podejrzewam, że jak przygotujemy glebe to przyjdą upały
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:26, 14 maj 2015

Do góry
alinak napisał(a)
Coś mi się zdaje że zdjęcia nocne świadczą że ostro pracujesz do wieczorka przy badylkach . ale się wszystko pięknie odwdzięcza

Alinko Ty to masz nosa

wczoraj kulkowałam
pracowałam nad rabatką przy bramie, podlewałam też eliksirem z pokrzyw roślinki,
chcę zrobić kolejną dawkę zanim zaczną kwitnąć pokrzywy

no i plewienie na okrągło

i z drugiej strony

Moje ukochane miejsce na ziemi 22:20, 14 maj 2015

Do góry
Rench napisał(a)
Pięknie u Ciebie,tak klimatycznie

Renia ja tak lubię zastanawiałam się w jakim stylu jest mój ogród,
troszkę romantyczny, angielski ??? na pewno niepowtarzalny bo mój

przez deszcze nie można trawnika normalnie skosić, tylko na raty

Ogród w budowie - nieustającej 22:20, 14 maj 2015

Do góry
Zostawiam kamelię dla zaglądających.

Moje ukochane miejsce na ziemi 22:19, 14 maj 2015

Do góry
Pamajo napisał(a)

Cuuuuuuuuuuuuudnie

dzięki

uwielbiam te miniaturowe cudeńka

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 22:17, 14 maj 2015

Do góry
Karolinek napisał(a)
czosnki jeszcze w pąkach

Piękne zdjęcie.
Moja bajka 22:16, 14 maj 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Bogdziu znów muszę Ci głowę pozawracać. Otóż mam 2 pytania. Pierwsze: obok tej Kermesiny Rose jest jeszcze trochę miejsca. Czy mogę posadzić obok jeszcze Kermesinę, którą mi polecałaś, czy też byłoby im tam razem już za ciasno?

Pytanie 2 dotyczy mojego biednego rododendrona. Posadziłam go w zeszłym roku. To, że nie zakwitnie to chyba najmniejszy problem. Najbardziej martwi mnie to, że wygląda dość mizernie.
A dziś chyba znalazłam przyczynę takiego stanu rzeczy. Oto ona. Tylko co to takiego? Przędziorek?

Na początek zabiłam tego czarneo robala i usunęłam z liści te larwy chyba. Tylko co z tym robić dalkej? Pryskać czymś? I czym?

Kermesine możesz posadzic , Jedna roślinka będzie docelowo zajmowała koło o średnicy ok 70cm. Rh opanowały jakies gasienice , niestety są takie które je lubią . Dobrze ze to wyrzuciłas, jeszcze opryskaj czyms na robale np Karate Zeon ale on ma również chlorozę i dobrze by mu zrobił oprysk dolistny . A dostał nawóz do ziemiii?
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:16, 14 maj 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Gratulacje zostawiam na 400

Dziękuję buziakuję Piękna fota
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:14, 14 maj 2015

Do góry
Aga1980 napisał(a)
Ależ masz piękne tulipaniska. Pozdrawiam!

witaj Aga
a małe iryski nie fajne ???

wszystkie rośliny po deszczach rosną jak na drożdżach,
tylko te kwitnące cierpią, bo deszcz je niszczy

Ogród Oliwkowy :-) 22:14, 14 maj 2015

Do góry
lorka napisał(a)
Hej hej,
Jak fajnie ,że jednak załozyłaś swój wątek
Piękną masz działeczkę, no i najważniejsze,że masz wpływ na wszystko! Wygląd domu chociażby.. ja niestety musiałam zaakceptować to co zbudował deweloper brrr.
A jeśli chodzi o styl ogrodu..
Powiem Ci kochana,że pewne rzeczy sa tak oczywiste ,że aż się ich nie widzi
W moim przypadku siadziłam najpierw wszystko po jednej sztuce co mi sie tam podobało i co dostalam.. Jedną rzecz wiedziałam tylko ,że nie cierpie żółtych i czerwonych kwiatków roślinki kupowałam z przewagą liliowców bo bardzo mi sie ich liscie podobają haha..
a od 3 lat latałam w piżamie ( bo rano najlepsze światło)na pobliskie łąki fotografować trawy.. trawy z rosą, trawy w promieniach słońca, trawy oszronione.. jesienią zrywalam sobie polne chabazie ( włącznie z krwiściągiem hihi, o czym nie wiedziałam)..ale na sekundę nie przyszło mi do głowy ,żeby sobie trawy w ogrodzie posadzić
w domu mam minimalizm, a ogrod zapchalam byle jak byle tylko rosło...

Ale w koncu nastał dzień, gdy trafiłam na ogrodowisko..

Rozejrzyj się więc dookoła, pomyśl w jakim otoczeniu czujesz się najlepiej, do czego Ciebie ciągnie, jak chcesz,żeby wyglądał twój przyszły dom.. a wtedy będziesz wiedziała jaki ogród stworzyć
pozdrawiam serdecznie
Agata

nawet nie widziałam, ze odpowiedziałaś Ustawiłam sobie przypominacza, do twojego wątku, a zapomniałam o swoim hihihi

Lorka przepiękne to zdjecie, nie mogę się napatrzeć !!!! uwielbiam takie klimaty !!!!!!!!!!!!
Ile ja razy sobie obiecywałam, ze rano skoro swit wstanę i zdjecia porobię, ale śpioch ze mnie W weekendy lubię rano wstać przed wszystkimi i na moim balkoniku chwasciki powyrywać, zobaczyć jak wszystko rośnie. Tylko światło wtedy zbyt kontarstowe i zdjęcia mi za cholerę nie wychodzą, co innego późnym popołudniem.

Widzisz plan domu juz rozrysowany, z zewnątrz będzie biało szaro drewniany, parterowy: skrojony na nasza miarę: dla starzejącej się pary z dojeżdzającym dzieckiem

Z jednej stronystrony bardzo podobają mi się uporządkowoane ogrody jak ten u Madzenki, ale okolica nakłania raczej bardziej nieformalnego wiejskiego ogrodu.

dopóki nie trafiłam na orodowisko nie wiedziałam, ze rośliny najlepiej wygladają rosnąc grupami i też chciałam sadzić wszystko. W ubiegłym roku spotkałam się z panem, który wykonuje ogrody: powiedział, ze najlepiej sadzić rodzime gatunki: graby, swierk serbski, sosnę czarną, brzozy (najlepiej pożyteczne).
Ja też kocham trawy i bukszpany na pewno będę je miała w ogrodzie Nie podoba mi się ogród rustykalny,
Chciałabym zmieścić dużo roślin na małej przestrzeni, a klimat najlepiej taki:
https://pl.pinterest.com/pin/286049013809123146/
i taki
https://pl.pinterest.com/pin/286049013809230678/
i taki
https://pl.pinterest.com/pin/286049013808942866/
i na koniec żeby było tak
https://pl.pinterest.com/pin/286049013806864338/
i takhttps://pl.pinterest.com/pin/286049013806743539/

i jak tu wybrać

a na razie po 2 h przekopywania, w pocie czoła zrobiliśmy tylko tyle . Ziemia była strasznie sucha i twarda, perzu masa. Następnym razem przekopiemy resztę ziemi dookoła roślinek i wyplewimy to co zostało.
Przy okazji moj M. Wyciął samosiejkę jeżyny szkoda, może pójdę do rowu i przeniosę kilka sadzonek do środka

Wkoło rośnie pełno samosiejek. Wydaje mi się, że to są brzozy (jakieś takie żółtawe liście mają i pnie nie takie jak być powinny u prawdziwej brzozy), zastanawiam sie, czy nie przesadzić ich w drugi róg ogrodu.

Na jednej z nich siedział jakiś owad. Poniżej widać wyżarte liście więc popatrzyłam na niego z obrzydzeniem ( cały czas na balkonie mam opuchlaki w donicach, dopiero w sobotę wyrzucam całą ziemię ;( )

i jeszcze mam pytanie, co zrobic z podwójnym stożkiem wzrostu u naszego świerka serbskiego. Czytałam gdzieś na forum, że jeden trzeba uciąć, ale który i na jakiej wysokości, no i czy to można zrobić teraz.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:12, 14 maj 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Jeszcze nie dzielony, jak wykopałam i rzuciłam pod drzewkiem we wtorek to tak stoi do dziś.. nawet nie wiem czy żyje bo jeszcze do niego nie zaglądałam.. nie było kiedy

Tego poprzedniego potfora to podzieliłam na .. dużo.. w ogrodzie mam 10 sadzonek bo nie było już komu upchnąć, wciskałam każdemu, kto chciał i kto nie chciał, do każdej paczki, dla każdego gościa, na spotkaniu u Alinki... wyszło ze 100 sadzonek

To jakieś stare foto z marca.. tu te co nikt nie chciał i po Wojsławicach posadziłam u siebie Brzydkie wrzosy już wyciepane i tam pójdą te sadzonki z potffora..

Inspiracja w Wojsławic.. zakochałam się w tym widoku.. i będę mieć mikro podobnie

I będzie następna czarodziejska alejka jak ta Konstancji
Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:12, 14 maj 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

A druga to miała być Watanabe.. ale są wątpliwości.. bo moja nie powtarza.. ktoś mi podał nawet c oto może być ,a ja pupa wołowa nie zapisałam Ślicznie się przebarwia na jesień

Właściwie nie pachną.

A nie jest to czasem Kalina pagodowa 'St Keverne' Viburnum plicatum ?

http://www.futuregardens.pl/kalina-pagodowa-st-keverne.html
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:12, 14 maj 2015

Do góry
Iggia napisał(a)
Agato - cudne te tulipany a jabłonka - midzio
skomponował Ci się kolor jabłonki i tulipanów.

Aga te tulipany, które pokazywałam wcześniej deszcz wykończył...
u nas codziennie pada, ale nie narzekam

zakwitły kolejne tulipany, kolor też ciekawy, taki elegancki

Makowo na Kociewiu 22:12, 14 maj 2015

Do góry
Azalie i różanecznik

i na koniec czochy
Makowo na Kociewiu 22:12, 14 maj 2015

Do góry
Kilka migawek z dzisiaj
Mój bez, góruje nad kompostownikiem

jeszcze kwitnie magnolia

różaneczniki ( te przesadzane w marcu też kwitną)
Bajkowy ogród Weroniki 22:11, 14 maj 2015

Do góry
Flower1 napisał(a)
Droga Weroniko , juz chyba zlapalam bakcyla , dołączam pare zdjec z mojego skromnego ogrodka pozdrawiam serdecznie.

Zdjęć jeszcze nie widać. Dołącz do nas i załóż na tym forum swój ogród, nadaj mu nazwę i wpisz to w "podpis" (tam gdzie się logujesz).
Wejdź w FORUM, SPRAWY TECHNICZNE, jest opisane jak zapisać swój link.
Jak wyświetli się na zielono "podpis" ogrodu, znaczy, że działa.
O tulipanach nie chcę się rozpisywać, bo też na forum znajdziesz porady. Pozatem nasza szefowa Danusia napisała wiele artykułów prawie na każdy temat. Myślę, że szybko znajdziesz wyklikane hasła na FORUM. Jakby nie, będę podpowiadać.
U mnie kwitną głogi, zdjęcie dla Ciebie z pozdrowieniem.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies