Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród na piasku i z wielkim murem 14:16, 11 maj 2015

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)
Witaj, nic jej nie jest, w tym roku wiele roślin później niż zwykle dostaje listki.
Pozdrawiam.

Dziękuję Bogusławie za wizytę i słowa pocieszenia.
Dzisiaj zrobiłam zbliżenie gałazki metasekwoji i nie za bardzo mi się to podoba.
Nie chciałabym jej stracić, dlatego prośba abyś się przyjrzał jeszcze raz.
Może jednak coś trzeba poprawić w jej kondycji.

Dla porównania tak wygląda modrzew

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 14:10, 11 maj 2015

Do góry
Kuklik napisał(a)

za chwilę pierwsze skrzypce przejmie judaszowiec

Na forum jeszcze nie spotkałam ogrodu w którym byłby judaszowiec i to jeszcze tak wielki i kwitnący
Mój po pierwszej zimie padł I wyleczyłam się z niego... patrzę na Twój i aż żal, że nie podołał.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:09, 11 maj 2015

Do góry
bozga napisał(a)
Wszystko pieknie wygląda, gratuluję

Dziękuję każdy z nas stale ma jakieś plany ogrodowe, końca nie ma, ogród co rok inny, to co aktualnie się wymyśliło, to 2-3 lata na efekt trzeba czekac
idą irysy, lilie

trzeba jakoś podnieść różę Madame Plantier na podpórki, bo leży na bukszpanach i zasłania wszystko
ale jest zdrowa, pięknie i obficie kwitnie

Ogród z perspektywą na przyszłość 14:01, 11 maj 2015

Do góry
proximka napisał(a)
Moniko kiedyś katiaxx pytała o odmianę kosodrzewiny którą masz na jednej z rabat. Szukałam odpowiedzi ale wtedy chyba ci umknęło. Czy możesz mi napisać i ioczywiście nazwę trawek też poproszę o ile to nie jest carex frosted curls.

Chodzi mi o tę rabatę

Proximko - wejde w słowo - Monika powie co to za kosodrzewina ale na pewno uzyskasz podobny efekt przy pumilio tylko trzeba skracać przyrosty. Sama to niedawno odkryłam , nie podobała mi się kosodrzewina bo wygląda fajnie jak mała a potem - zalezy co kto lubi.
Podobną ma Tusiaweczka z ogród pod trzema dębami
"W kolorze blue" 14:01, 11 maj 2015

Do góry
Ensata napisał(a)

co to za irysy i jak długo kwitną?
jest jeden rzut kwiatów?
czy kwitnienie rozciąga się?

wyjeżdżałam i nie wiem na czym w końcu stanęło z tymi kulkami wokół oczka?
Nasz przydomowy ogródek 13:54, 11 maj 2015

Do góry
Mirko dla porównania ciachnąłem przed chwilą zdjęcie swojej i wstawiam.
Moja rośnie na rabatce skierowanej północ-południe, czyli też ma słoneczko od 9-16.
Na wiosnę ( w marcu) sypnąłem jej garść Azofoski a z 2 tygodnie temu psiknąłem liście Floroviem. Obydwa te nawozy zastosowałem dla eksperymentu. Nigdy przedtem nie zasilałem piwonii - ani tej krzewiastej ani zwykłych i zawsze liście miały takie zielone. Zawsze pięknie kwitły. I co obserwuję w tym roku po nawożeniu? krzewiasta ma mniej kwiatów niestety.
Słyszałem taką opinię aby piwonii nie nawozić i może to prawda jest. Na przyszłą wiosnę nie dostanie grama nawozu i Tobie też to proponuję. Jak zaglądnie tutaj ogrodniczka (ogrodnik) która(y) ma piwonie to niech napisze swój pogląd.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:50, 11 maj 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Irenko pamiętasz moje małe serby? Zaczynają rosnąć były sadzone w marcu z gołym korzeniem.Jak myślisz zasilać je nawozem już czy dopiero wiosną?

Moim zdaniem młodych roślin nie nawozimy, dopiero za rok, bardziej można zaszkodzic, jak pomóc.

rabaty z tyłu Imprezowni, trudno zrobic fotki
wymyśliłam, że mam tam miejsce na 3 klony na pniu lub japońskie o bordowych lub pomarańczowych liściach
w plecach rh i azali rosną 4 klony, 1 limka na pniu i 3 trzmieliny

chyba biały zawilec i chyba to na dodatek od Jotki
Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 13:45, 11 maj 2015

Do góry
Wisteria.....

Czosnki pękają......

Rododendron......

Storczyk...... Podarek od mamusi......

Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 13:38, 11 maj 2015

Do góry
sikorka....

jest i gołąb....

Ogródek Iwony 13:36, 11 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Mad, poleciałam zrobić fotki jeszcze raz. Chyba jesteś najbliższa prawdy, a ja nigdy tego nie robiłam, buuuuuu

Dół z bliska, odchyliłam trochę gałązki, aby zobaczyć przewodnik. Są trzy główne.

I myślałam, żeby dać go tutaj, a w nogi dosadzić 3 kulki.

Ja bym nie robiła z niego pojedynczej kuli na 3 nogach bo to będzie wyglądało dziwnie. Raczej poszłabym w 3 poduchy na różnych wysokościach. Ale to ja. Ja lubie poduchy. Lubię wyzwania i libie bawić sie w formowanie. Chodź do mnie i sama zobacz jak "skrzywdziłam" ostatnio zdobyczny krzaczor bukszpana. I jak wyglądają takie, którymi bawię się już od nastu lat.

Ja robię tak, że wycinam najpierw wszystkie drobniutkie gałązki i zostawiam same grube. Wtedy lepiej ocenić gdzie zrobić poduchę/kulę. Potem decyzja odnoście miejsca, wysokości chapnięcia poszczególnych gałęzi i formowanie kulek. Spokojnie możesz chapnąć gałąź do łysego. Tak i tak odbije na końcu gałęzi. Znając bukszpany to odbije po całości.
Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 13:36, 11 maj 2015

Do góry
A tym czasem w stołówce......

wróble....

[img

kosy....

dzwońce.....

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:31, 11 maj 2015

Do góry
zawitka napisał(a)
Irenko ----- ja z tych spóżnialskich zapędziłam się czas leci nie wiadomo kiedy Zdrówka zdrówka zdrówka zyczę jeszcze imieninowo a reszta sama przyjdzie Buziaki I polatam nieco

Dzięki Halinko
czosnki, ale róże je zasłaniają, budleje ostro poszły
kupę przesadzania mam
Przywrotnik ostroklapowy - Alchemilla mollis 13:30, 11 maj 2015

Do góry
Mam pytanie, czy to co kupiłam i prezentuje poniżej to przywrotnik ostroklapowy, czy zwyczajny chwast???

Pewnie nie pytałabym się bo jako taki kupiłak sadzonki, ale na łące obok mojej działki rosną identyczne i są niestety jak chwast .... wszędzie ....

mam przywrotniki z zeszłego roku i tamte mają piękne kępy liści, a kwiatów nawet jeszcze nie widać.

Wywalić to co pokazuję, żeby sobie nie narobić kłopotu z chwaściorami??? czy może ona takie maja być,

Jest to niby odmiana niska .......
Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 13:30, 11 maj 2015

Do góry
widok z tarasu......

Ogród na glinie 13:29, 11 maj 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

żuraweczki świecą, ładnie przyrosły od lata

Cudne żarówy! Świetnie kontrastują z cisem.
Ogródek Iwony 13:28, 11 maj 2015

Do góry
Z dalszej perspektywy brakuje tam pionu, wszystko jest płaskie. Na dodatek wygoliłam przy płocie stary berberys, zanim ruszy, też czegoś brakuje. Wokół koła posadziłam bukszpan na powtórzenie obwódki. W tej chwili rośnie na rabacie sedum i żurawki. Sedum dam na inną rabatę, a żurawki zrobią tło w nogach. Co myślicie?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:25, 11 maj 2015

Do góry
bleebla napisał(a)

Ta zielona gąsienica to piłecznica orlikowa. Z wątku Gabisi właśnie wyczytałam

Poczytałam sobie o niej, no kolejny szkodliwy gagatek dorosłe orliki nie ruszają, tylko młode siewki, przynajmniej u mnie

zaczynają łubiny, orliki i irysy, zaraz piwonie
To tu... 13:25, 11 maj 2015

Do góry
Tego niskiego. Tu gdzie czerwona strzałka jest wbity kijek i jest dowiązana gałązka albo i dwie nawet:
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:25, 11 maj 2015

Do góry
AAA i mam pytanie czy ja przypadkiem nie zostałam nabita w butelkę ...
..... czy to co kupiłam i prezentuje poniżej to przywrotnik ostroklapowy, czy zwyczajny chwast???

Pewnie nie pytałabym się bo jako taki kupiłak sadzonki, ale na łące obok mojej działki rosną identyczne i są niestety jak chwast .... wszędzie ....

mam przywrotniki z zeszłego roku i tamte mają piękne kępy liści, a kwiatów nawet jeszcze nie widać.

Wywalić to co pokazuję, żeby sobie nie narobić kłopotu z chwaściorami??? czy może ona takie maja być,

Jest to niby odmiana niska .......
Ogród z perspektywą na przyszłość 13:25, 11 maj 2015

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Cudze chwalicie......

Wyczarowałam dziś bukiety z ogrodowych kwiatów...jest klimat

co to?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies