Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 23:24, 07 sie 2021

Do góry
CD

Odetka i na dole monarda która złapała mączniaka pierwszy raz za ciepło i wilgotno.

Wg mnie te są najpiękniejsze

Ptasi gaj 23:19, 07 sie 2021

Do góry
Byłam na działce. Wszystko przez te 2 tygodnie podrosło. Lilie wysokie się połamały. Podobno bardzo padało zresztą widać po wypełnionych studniach i suchych oczkach po brzegi.
Chwasty podrosły i nowe też są. Jak nie będzie padać to trzeba usunąć

Trawy Mirki najpierw było łyso posadziłam aksamitki teraz za gesto

Sesleria bardzo ładnie się krzewi też za gęsto

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 16:19, 07 sie 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ewa kupiłam w zeszłym roku sesliery w Albamarze ładne sadzonki. 3 szt i nie wysadzilam do ziemi był to wrzesień. Miałam posadzić do gleby, ale nie wiedziałam gdzie a rabata nie zrobiona. Przezimowały zimę w doniczkach. Wiosna tego roku z 3, szt rozsadzilam 6 sz. Bardzo ładnie się rozrosły. Będę na działce to zrobię foty to wstawię.

Tak Lawendę trzeba teraz przyciąć chociaż zostaw 3 krzaki aby bzyki miały stolowke. Ja też później przycinam wtedy jak widzę, że lawenda zaczyna wypuszczać nowe odrosty z boku.
Twoje sesliery dorodne możesz śmiało dzielić, ale wiosna. Jak zaczną wypuszczać zielone.
Coś mi telefon wariuje kończę.

Muszę wiosną podzielić, bo są już olbrzymie. Ucieszą innych. Sobie kilka sadzonki zostawię na nowe rabaty.

Lawenda lubi być przycięta tuż po kwitnieniu a nawet w trakcie, tylko mi zawsze szkoda tych pięknych kłosów...

Buziaki!

Pozdrawiam z pięknych okoliczności przyrody

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:39, 07 sie 2021

Do góry
Ewa kupiłam w zeszłym roku sesliery w Albamarze ładne sadzonki. 3 szt i nie wysadzilam do ziemi był to wrzesień. Miałam posadzić do gleby, ale nie wiedziałam gdzie a rabata nie zrobiona. Przezimowały zimę w doniczkach. Wiosna tego roku z 3, szt rozsadzilam 6 sz. Bardzo ładnie się rozrosły. Będę na działce to zrobię foty to wstawię.

Tak Lawendę trzeba teraz przyciąć chociaż zostaw 3 krzaki aby bzyki miały stolowke. Ja też później przycinam wtedy jak widzę, że lawenda zaczyna wypuszczać nowe odrosty z boku.
Twoje sesliery dorodne możesz śmiało dzielić, ale wiosna. Jak zaczną wypuszczać zielone.
Coś mi telefon wariuje kończę.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:46, 07 sie 2021

Do góry
Witam Ewa

Przejrzałam sporo stron. Piękne hortensje, trawnik i jezowi. Mam tą odmianowa o pięknym biskupim kolorze wg mnie ta jest najpiękniejsza.

Szczawik to przekleństwo moje skąd to się bierze. Usunę a za kilka dni znowu jest. Ma korzenie rozłogowe i w dodatku się rozsiewa.
Jezowkom flancom na i się nie stanie możesz śmiało wykopać i posadzić w inne miejsce.
Nie ma mnie od 2 tygodni i też jestem ciekawa co tam się u mnie dzieje. Podobno pada kilka dni. Więc chwasty pewnie też urósły.

Mam seslerie jesienna, chyba za gęsto posadziłam piszesz że co metr, ja posadziłam co pół metra i z szałwią. Lawenda u mnie kapryśna potrafi wymarzoną.

Pozdrawiam

Witaj kochana!

Elu, ta biskupia jeżówki jest niesamowita. Kupiłam ją w zeszłym roku w LM, trzy sadzonki i trzymam kciuki, żeby zdrowo rosły bo niestety u mnie ślimaki kochają odmianowe jeżówki, zwykłych nie jedzą... francuskie pieski z nich

Ze szczawikiem walczę bez powodzenia. W tym roku wypleqię a za rok znów w tym samym miejscu się pojawi ale więcej. Porażka. Jeżówki rozdaję na lewo i prawo, czyszcząc że szczawika, więc poletko robi się coraz mniejsze. Docelowo mają zniknąć z rabaty obok piwonii na wjazdowej bo za gęsto tam jest.
Poprzesadzałam największe sadzonki na rabatę przy nowej ścieżce w trawniku a pozostałe wsadzę razem ze stipami pod brzozy na bylinówce za rożanką.

Muszę przeorganizować trochę całą rabatę wjazdowabo środek totalnie mi się nie podoba. Za duży chaos tam panuje. Przy okazji kładzenia nowej ścieżki wprowadzę lekki porządek. Jednak moja natura symetryczni-uporządkowana wygrywa (choć bylinowka pod brzozami nadal będzie utrzymana w stylu łąkowym).

Elu, po moim 2 tyg. urlopie nie poznałam ogrodu, wszystko takie wielkie i piękne (niestety chwasty też, wielkie ale niepiękne).

Sesleria jesienna jest niesamowita, w rankingu niskich traw jest u mnie na równi lub tuż za hakonkami. Powiedz, dzieliłaś ją kiedyś? Chciałabym podarować Irence sadzonki, bo mnie prosiła ale nie mam pomysłu jak się za to zabrać. Hakonki rozrastają się odrostami i łatwo je dzielić a seslerie trzymają mocną twardą wypukłą kępę, nie da się wbić w nią niczego. Może masz doświadczenie?
Wiesz co ona się ładnie rozrasta, co pół metra mogłaby być ale szałwia chyba będzie miała ciasno.

Lawenda przeżyła jakoś okropną zimę i przedwiośnie ale mam nauczkę, że trzeba ją dużo później ciąć. Nawet w połowie kwietnia.
Najpóźniej za tydzień, dwa muszę ściąć kwiatostany lawendowe bo już przekwitają i się kładą. Dam jeszcze trzmielom parę dni stołówkować się i leci pod nożyce elektryczne.

Pozdrawiam weekendowo znad jeziorka, milutko i cieplutko tu jest!
W moim małym ogródeczku - Dorota 00:01, 07 sie 2021

Do góry
Dorotko będę jutro. Piękna jesteś. Piszesz, że na codzien tak nie wyglądasz, ale żeby tak pięknie wyglądać to trzeba miec nie lada umiejętności. Dbać o siebie. Na focie wyglądasz ok 30 lat.
Trzymaj się tak dalej. Bądź zdrowa.
Pozdrawiam
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:43, 06 sie 2021

Do góry
Witam Ewa

Przejrzałam sporo stron. Piękne hortensje, trawnik i jezowi. Mam tą odmianowa o pięknym biskupim kolorze wg mnie ta jest najpiękniejsza.

Szczawik to przekleństwo moje skąd to się bierze. Usunę a za kilka dni znowu jest. Ma korzenie rozłogowe i w dodatku się rozsiewa.
Jezowkom flancom na i się nie stanie możesz śmiało wykopać i posadzić w inne miejsce.
Nie ma mnie od 2 tygodni i też jestem ciekawa co tam się u mnie dzieje. Podobno pada kilka dni. Więc chwasty pewnie też urósły.

Mam seslerie jesienna, chyba za gęsto posadziłam piszesz że co metr, ja posadziłam co pół metra i z szałwią. Lawenda u mnie kapryśna potrafi wymarzoną.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 18:40, 06 sie 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Fajnie, że mogłaś wyrwać się nad morze, mam nadzieję, że odpoczniesz choć trochę.
W ogrodzie masz piękne kępy jeżówek, no i jak zwykle rabata trawiasta pięknie czaruje.

Dorotko w tym roku nie trafiłam na dobrą pogodę. Było bardzo wietrznie i piach hulał na plaży. Później trochę padało raz zmoklismy do suchej nitki. Każde wyrwanie z upalnej Wawy daje odpoczynek
Już nie prosiłam o ciepło pierwszy raz. Dużo chodziliśmy po lesie przy wydmach lub brzegiem.

Jeżowek mam sporo. Jestem bardzo ciekawa czy zobaczę jak po wschodzila posiane pierwiosnki mieli podlewać. Zresztą wszystko w ciągu 2 tygodni powinno się zmienić. Jutro wracam
Bylinowa łąka 11:37, 06 sie 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Witam Gosiu

Tyle tego, że nie można ogarnąć wszystkiego. W tym roku właściwie wszystkie rośliny mają wspaniałe warunki do wzrostu i wzrostu. Chwasty też.
Podlewa i jest ciepło.
A kto to na tej ostatniej focie.

Pozdrawiam z nad morza sporo kilometrów.
Ptasi gaj 21:32, 05 sie 2021

Do góry

Dobrze będę pamiętała. Miałam też wyrzucać chyba o przytaczniku czytałam u ciebie to też wyśle. U mnie się rozsiewa a u ciebie śmiało może rosnąć przy rowie jest nie do zdarcia. Czego nie życzę mul przysypuje a on wyrasta.

Dziękuję, chętnie przyjmę, nad rowem na razie nie posadzę bo tam będzie jeszcze w tym roku sprzęt ciężki, ale w łące chętnie bym go widziała
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:30, 05 sie 2021

Do góry
Aż tyle ślimaków toż to plaga jakaś. Jak nie potop to ślimaki. A co u ciebie bażanty robią- przejedzone?

Kapliczki piękne. Widzę, że na sucho robisz obwódki a ja robię podkład z zaprawy cementowej. Po kilku latach tak jakby jej nie było, Ale chwasty nie przerastają taka zaletą.

Sylwia odnośnie odętki odpisałam u siebie.

Pozdrawiam

Elu na sucho bo u nas często kształty i rozmiar się zmieniają, a tak łatwiej przerobićNie mam prawdziwego trawnika więc u mnie szybciutko tak kostka zarasta koniczyna miętą mleczem i różnymi innymi, kancikować w tym roku nie damy rady, za rok trzeba będzie ostro zakasać rękawy do kantów, albo w zimie jak by jej nie było
ślimaki naniosło z fala powodziową rok temu w tym roku jeszcze doniosło no i się rozmnożyły. Jedzą wszystko dosłownie nawet bulwy ziemniaków.
Idę do Ciebie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:09, 05 sie 2021

Do góry
Aż tyle ślimaków toż to plaga jakaś. Jak nie potop to ślimaki. A co u ciebie bażanty robią- przejedzone?

Kapliczki piękne. Widzę, że na sucho robisz obwódki a ja robię podkład z zaprawy cementowej. Po kilku latach tak jakby jej nie było, Ale chwasty nie przerastają taka zaletą.

Sylwia odnośnie odętki odpisałam u siebie.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:01, 05 sie 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sylwia, dwie kury siadają na jajkach i stroszą pióra. Co robić? Zabierać jajka, kury wynosić czy co innego. Bo jak będą siedzieć to jak wtedy jedzą i piją? Jak to się robi?

Danusiu pamiętam z domu jak mama robiła.

Kura powinna w domowych warunkach siedzieć na jajach do końca lipca. Siedzi na jajka od 3-4 tygodni. Często jest tak że jej coś odpali i w połowie przestanie siedzieć i trzeba coś z tymi jajami zrobić. Nieraz mam lampa podświetla.
Dlaczego do lipca bo później już jest na wychów kurcząt marną pogoda może być zimno i kurczaczki chorują dostają kataru lub robactwa.
Kurę zdejmujemy z gniazda raz na dzień na ok 10 minut dajemy jeść i pić. Zrobi też kupę. Często po jedzeniu sama wskakuje na swoje gniazdo.
Kiedy jest na wypasie jaja przykrywamy puchem lub słoma. Sama sobie odsunie siano jak wejdzie na gniazdo.
Ja bym zaznaczyła jedno jajko resztę zabierała.

Pozdrawiam

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:47, 05 sie 2021

Do góry

Pozdrawiam
Ptasi gaj 11:20, 05 sie 2021

Do góry

Lubi,ale od 2 dni jest pogoda kapanie nie chodziło w grę była wysoka fala może dzisiaj. Woda ok 20 stopni ale bardzo czysta.

zyczę miłego spacerowania
Ptasi gaj 10:30, 05 sie 2021

Do góry
gobasia napisał(a)

miłego plażowania

Maja lubi morze?

Lubi,ale od 2 dni jest pogoda kapanie nie chodziło w grę była wysoka fala może dzisiaj. Woda ok 20 stopni ale bardzo czysta.
Ptasi gaj 10:29, 05 sie 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Elu gdybyś kiedyś miała zamiar ograniczać różową odętkę to pamiętaj, że ja się piszę na nadmiary

Dobrze będę pamiętała. Miałam też wyrzucać chyba o przytaczniku czytałam u ciebie to też wyśle. U mnie się rozsiewa a u ciebie śmiało może rosnąć przy rowie jest nie do zdarcia. Czego nie życzę mul przysypuje a on wyrasta.
Ptasi gaj 11:34, 04 sie 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Piękne zdjęcia morza. Miłego wypoczynku życzę.
Może nie masz tam najcieplej, ale za to jodu w powietrzu więcej, więc zdrowo. Pozdrawiam.

Od wczoraj popoludnia jest dosyć dobra pogoda czyste niebo idziemy plażować
Gożdzikowa - wiejski ogród 08:59, 03 sie 2021

Do góry

Basiu jeszcze nie zostało tydzień.
Basiu beton z szamba raczej nie przesiąknie, ale trzeba zrobić jakiś otwór i miałam na myśli, że woda może się dostać przez otwór. Po rzeciez przez właz nie będziesz do niej chodziła

Kiedyś też lubiłam przetwory robić i tak się cieszyłam jak miałam wszystko obstawione czekało na wyniesienie do piwnicy. Teraz inne odżywianie więcej surowego i kiszonej kapusty jemy.

Miłego wypoczynku Elu

Kapustę kiszę w beczce Obowiązkowo!!
Ptasi gaj 10:49, 02 sie 2021

Do góry
Kim napisał(a)
Elu widoki morza piękne ,odpocznij i złap dużo słoneczka

Mój brat dzisiaj w nocy wyjeżdża nad morze a od nas to jednak kawał drogi
Pozdrawiam Ciebie i całą rodzinke u nas dziś pada od rana i zrobiło się chłodno

Jest brzydka pogoda. Wieje i robi się zimno blisko Kołobrzegu. O kąpieli przynajmniej nie ma mowy. No coz trafiłam po dobrej pogodzie. Przez 5 lat byli pięknie.
Z Śląska zależy gdzie jest dobra droga. Ślązaków jest mało
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies