Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

Mirka 12:44, 15 wrz 2021

deszczowymaj napisał(a)

Jak na jeżówkę z wysiewu to i tak bardzo podobna do oryginału środek ciut mniejszy niż u Wintage wine i płatki dłuższe ..ale i tak bardzo ładna

Też zwróciłam uwagę na jej ciemne nóżki .Na żywo wygląda jeszcze lepiej. To jej drugi sezon u mnie .
Warto bawić się nasionami i czekać jak zakwitnie.
Zostawiam słoneczka Rudbeki.
beamilusia 10:20, 18 wrz 2021

Mirka napisał(a)
Ta sama rabata w dwóch odsłonach

Witaj Mirko. Podziwiam tę rabatkę. Mam tę kocimiętkę i u mnie nijak wygląda, a u Ciebie pięknie z tymi rozchodnikami. A jeszcze podoba mi się Twój żywopłocik z trzmieliny. Ja mam z bukszpanów, ale to jest niepewny i pracochłonny żywopłocik. Trzeba opryskiwać od grzybów, obserwować nieustannie, czy ćma nie gryzie.
Jeżówki kiedyś wysiewałam z nasion zebranych z odmianowych roślin, ale wyrosły same najpospolitsze. Vintage Wine kupiłam sadzonkę, ale teraz nie potrafię rozróżnić od tych różowych, co siałam z nasion. Pozdrawiam serdecznie
Mirka 15:11, 18 wrz 2021

beamilusia napisał(a)

Witaj Mirko. Podziwiam tę rabatkę. Mam tę kocimiętkę i u mnie nijak wygląda, a u Ciebie pięknie z tymi rozchodnikami. A jeszcze podoba mi się Twój żywopłocik z trzmieliny. Ja mam z bukszpanów, ale to jest niepewny i pracochłonny żywopłocik. Trzeba opryskiwać od grzybów, obserwować nieustannie, czy ćma nie gryzie.
Jeżówki kiedyś wysiewałam z nasion zebranych z odmianowych roślin, ale wyrosły same najpospolitsze. Vintage Wine kupiłam sadzonkę, ale teraz nie potrafię rozróżnić od tych różowych, co siałam z nasion. Pozdrawiam serdecznie

Witaj Beata
Uwielbiam tę Kocimiętkę za to że tak pięknie u mnie rośnie
Na pierwszym zdjęci po pierwszym kwitnieniu przycięta do ziemi i tak fajnie z niej zielone kule są .
Na drugim zdjęciu już drugie jej kwitnienie.
Ja też lubię rozmnażać rośliny fajnie się patrzy potem jak rosną.
Co do obwódek to właśnie w zeszły weekend posadziłam ją z wyhodowanych przez siebie bukszpanów .
Mam też ze 30 kul bukszpanowych.Na razie ćmy nie zauważyłam ale obserwować mus.
Roocika 19:10, 18 wrz 2021

Mirko,
Moja kocimiętką zrobiła się taka czarna na dole, myślisz, że za dużo wody mogła mieć w tym roku czy ona się starzeje?
Mirka 19:22, 18 wrz 2021

Roocika napisał(a)
Mirko,
Moja kocimiętką zrobiła się taka czarna na dole, myślisz, że za dużo wody mogła mieć w tym roku czy ona się starzeje?

Kocimiętka u mnie rośnie na piaszczystej ziemi nie podlewam jej tyle co z nieba napada.
Ona lubi ubogie gleby na żyźniejsze może mniej kwitnąć i wygniwać.
Ja mam też te zwykle Kocimiętki i już wszystkie przycięte do ziemi bo właśnie się takie czarne zrobiły.
Za mokro dla nich.
Roocika 19:34, 18 wrz 2021

Mirka napisał(a)

Kocimiętka u mnie rośnie na piaszczystej ziemi nie podlewam jej tyle co z nieba napada.
Ona lubi ubogie gleby na żyźniejsze może mniej kwitnąć i wygniwać.
Ja mam też te zwykle Kocimiętki i już wszystkie przycięte do ziemi bo właśnie się takie czarne zrobiły.
Za mokro dla nich.

No właśnie tak myślę, że chyba za mokro w tym roku, nigdy tak nie wyglądały ale od ich posadzenia nie było tak mokro. Dziękuję
Mirka 22:35, 18 wrz 2021

Madziu ja mam takie te brązowe trawki
Odmiany nie znam ale w tym roku mi zakwitła to może nasionka spróbuje wysiać.
ElzbietaFranka 00:23, 19 wrz 2021

Szkoda, że nie powiedziałam mogłaś je posadzić w różnych miejscach.
Jestem zdziwiona, że takie badylki tak dobrze się rozrosły

Może spróbuj wiosna JAk będą miały ok 10 cm Wykopać szpadlem i przesadz w inne miejsce. Nie rozsadzalam nigdy z kępy.

Powinnaś też mieć Młode siewki. Nie piel w tym miejscu później wyrastaja. Poznasz po nakrapianych liściach na bordowo (cętki bordowe).

Ja wczoraj siewki wyciągałam i wsadzalam w inne miejsce może się przyjmą.
Mirka 11:14, 19 wrz 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Szkoda, że nie powiedziałam mogłaś je posadzić w różnych miejscach.
Jestem zdziwiona, że takie badylki tak dobrze się rozrosły

Może spróbuj wiosna JAk będą miały ok 10 cm Wykopać szpadlem i przesadz w inne miejsce. Nie rozsadzalam nigdy z kępy.

Powinnaś też mieć Młode siewki. Nie piel w tym miejscu później wyrastaja. Poznasz po nakrapianych liściach na bordowo (cętki bordowe).

Ja wczoraj siewki wyciągałam i wsadzalam w inne miejsce może się przyjmą.

Posadzone na jednej rabacie i fajne wyglądają. Mam zamiar zebrać nasiona i posiać tak jak Jeżówkę .
Czyli wysiać w styczniu i wystawić do przemrożeniu na dwór .Potem zabrać do ciepłego i czekać na wschody
Siewki jak będą to już wiem jak wyglądają i będę pilnować by nie wypielić.
Elu ja też jestem zaskoczona przyrostem Gaury może ona woli bardziej ubogą i przepuszczalną ziemię ja taką mam.
Czytałam u Jankosi na blogu że tak jest.
Te zwykle Jeżówki też wysieję chcę ich dużo mieć
Magleska 20:26, 19 wrz 2021

Mirka napisał(a)
Madziu ja mam takie te brązowe trawki
Odmiany nie znam ale w tym roku mi zakwitła to może nasionka spróbuje wysiać.

wyglądają podobnie ,chociaż kolor chyba troszkę ciemniejszy -moje dzieli się bezproblemowo i łatwo też się je wykopuje -ja normalnie w rękach rozdzieram na mniejsze kawałki .....a siewki też zostawiam i jak podrosną przesadzam w inne miejsca .....
kupiłam kiedyś 10 sadzonek ,a teraz mam ich pewnie ze 100
z nasionek nie wysiewałam ich nigdy

ps. śliczne to połączenie z werbeną ,jeżówką i rozchodnikiem