Ja bym radziła ściągnąć, bo zimą może ona zaszkodzić roślinom, Nacinasz i ściągasz, ale wcześniej zgarniasz korę, do powtórnego wykorzystania.
Zrób też fotki.
Trzeba też kupić nową korę, żeby zasypać te gołe korzenie. Jeśli nie masz na taki wydatek, to mus poczekać do wiosny.
Kochani, trochę nam się wątki pomieszały, Justi zdublowała wątek bo w lutym założyliśmy Cztery łapki - do pokazywania swoich czworonogów s, w dziale : Pogaduszki", tutaj pokazujemy zwierzaki ogrodowe czyli jeże, żaby, itd.
Jeśli mogę Was prosić o skopiowanie tych postów i wklejenie tutaj w zwierzaczkach domowych
To nie tak, obserwować, bo za sucho to znowu uschną, ale jeśli ziemia gliniasta to jest niebezpieczeństwo zbyt mokrej ziemi i "stania w wodzie" po większych opadach deszczu - to właśnie obserwuj. Czy nie stoją wodzie. Ale też czy nie mają za sucho.
Ponieważ ukazała się fotografia nowej rośliny wodnej, postanowiłam założyć nowy wątek.
Lotos, tyle można powiedzieć nie widząc kwiatu. Nelumbo lutea pochodzi z Ameryki Północnej oraz Nelumbo nucifera z Azji - w zasadzie od delty wołgi do Japonii. Ten drugi często uprawiany jest w Europie zachodniej i południowej w klimacie nieco cieplejszym od naszego. W naszej strefie klimatycznej wstawiamy go do oczka gdy woda osiągnie 20*C, na zimę liście ścinamy i przechowujemy w chłodnej piwnicy (0 - 4*C) bądź w polu pod grubym okryciem liściowym i foliowym.
Uprawiam te dwa gatunki wymienione wyżej, nie jest łatwo osiągnąć ładne kwitnienie - trzy lotosy wydało w obecnym sezonie 14 kwiatów.
Ten kwiat wielu z Was już widziało na żywo, to jest moja fotka z dnia pobytu Ogrodowiska w Bolestraszyckim ogrodzie - jaki ten świat mały.
Jeśli mówisz, że korzenie puszczają to może nie ma strachu, ale ziemia do iglaków nie jest najlepszym podłożem dla cisów, bo one wymagają ziemi odkwaszonej nie kwaśnej ani lekko kwaśnej, Ciekawe jakie pH miała ta ziemia do iglaków. Można podsypać ziemi ogrodowej, ja używam próchnicy odkwaszonej.
Natomiast zmiana koloru jest często spowodowana względami natury fizjologicznej, czyli niska temp. susza, mróz, za dużo wody itp.