Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Za drzwiami do ogrodu... 22:19, 09 mar 2025

Do góry
Ulina napisał(a)
U mnie też taki sam bordowy ciemiernik wystartował pierwszy, widocznie na najwcześniejszą porę kwitnienia. Inne zaczynają. Do tego przebiśniegi i krokusy, czyli mamy przedwiośnie. A my robimy jakby środek wiosny był pocięłam wczoraj wszystkie róże.

To ciemiernik Ice Roses Red. Faktycznie z tych wcześniejszych.
Piękna pogoda zdopingowała do pracy w ogrodzie.Też już przycięłam róże, bo mam dużo cebulowych, które już wyłażą na potęgę z ziemi i potem nie ma gdzie nogi postawić by podejść do róż. Poza tym one już mają duże pąki, więc czas!
Przebiśniegi fajnie już widać w ogrodzie, ładnie się rozrastają kępki!

Tu przy murku przebiły się przez grubą warstwę liści klonowych. Fotka jeszcze przed sprzątaniem tej części. Ale w sobotę udało mi się ogarnąć już okolicę murku. Zastanawiałam się czy nie zebrać trochę tych klonowych liści z rabaty. Ale są bardzo kruche, to może szybko rozłożą się i zmienią w próchnicę. Tam i tak potem liście ciemierników i host wszystko przykryją.
Ogródek Gosi 22:16, 09 mar 2025

Do góry

Do posprzątania, takiego z grubsza oczywiście zabrakło mi 2 dni. U mnie nigdy nie będzie posprzątane tak jak u Was, bo zostawiam sporo materii na ziemi. Te 2 dni potrzebne na wycięcie przede wszystkich bylin i traw.
Ogródek Gosi 22:14, 09 mar 2025

Do góry
Ogródek Gosi 22:13, 09 mar 2025

Do góry

Popracowałam i wczoraj i dzisiaj, chociaż myślałam, że wczorajsze prace przypłacę pogorszeniem zdrowia. Źle sie czułam, ale dzisiaj mimo wszystko wyszłam. A po południu byłam w komorze normobarycznej i jest o wiele lepiej. Wiadomo, że po pierwszym razie nie przejdzie, ale nos mam już chyba całkiem odblokowany, a walczyłam z nim od kilku miesięcy. Także medycyna konwencjonalna i niekonwencjonalna robi swoje.
Nawet zdazyłam zrobić kilka zdjęć

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:43, 09 mar 2025

Do góry
Fajnie się robi! Coraz więcej zieleni i rabaty przestają wyglądać tak smętnie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:40, 09 mar 2025

Do góry
Kwitną derenie jadalne.

Liście wypuszcza tawlina jarzębolistna.

Kolejne prace na liście to cięcie zimozieloności. Zrobię to chyba przed odchwaszczaniem i kancikowaniem rabat.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:33, 09 mar 2025

Do góry
Dzisiaj wzięłam się za mycie elewacji, zabezpieczenie jej środkami p/glonowymi (na ścianie północno-zachodniej), wyszorowanie ganku, tarasu i mebli ogrodowych, a po południu uwinęłam się z olejowaniem ganku oraz tarasu. Ustawiłam mebelki i jestem już gotowa na omiatanie ogrodu.
Dziwną strategię wybrałam , bo zamiast rzucić się na porządkowanie rabat, to zaczęłam z planu prac odhaczać pozycje, które teoretycznie mogły jeszcze poczekać.
Doszłam do wniosku, że łatwiej mi myć elewację i olejować drewniane powierzchnie płaskie, kiedy wokół nich na rabatach nie ma jeszcze dużych roślin. jest szansa, że podczas dzisiejszych prac nie zniszczyłam ich zbyt wiele.
Wertykulację zrobiłam wczoraj, bo chciałam już wynieść z tarasu zalegające na nim ławki ogrodowe. Łatwiej się jeździ wertykulatorem, kiedy nie trzeba na trawniku niczego przestawiać.

Spieszmy się oglądać krokusy, bo w tych temperaturach tak szybko odchodzą.

A w zakątku z brzozami taka niespodzianka.

Ogród Basi i Romka 21:31, 09 mar 2025

Do góry
Ogród Basi i Romka 21:30, 09 mar 2025

Do góry
Ogród Basi i Romka 21:29, 09 mar 2025

Do góry
Słoneczny weekend za nami Wykorzystałam ten czas ogrodowo. Powycinałam wszystko to co miałam w planach, trochę posprzątałam rabaty. No i pozbyłam się rokitników. Dość duże już były i zaczęły rozłazić się powoli, narazie wokół siebie. Mam tylko nadzieję, że nie będą wychodzić młode z ziemi. Na początek chciałam wyciąć im tylko gałęzie, samo wykopywanie miało być później, ale jak się za nie zabrałam to z nimi skończyłam. Na szczęście korzenie miałby dość płytko, ale długie, takie zawinięte, długie, pod powierzchnią ziemi.
A w przerwie znalazłam takie kwiatki
Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 21:26, 09 mar 2025

Do góry
Krokusiki . Niestety już nieco stulone bo fotkę robiłam późnym popołudniem. Te w kamieniach to nie mam pojęcia skąd się tam wzięły. Mam 3 takie kępki.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:20, 09 mar 2025

Do góry
Przez ostatnie trzy dni zastosowałam strategię Magary; tzn. sprawy domowe zostały mocno zaniedbane i ograniczyły się jedynie do szybkiego obiadu, a reszta czasu została poświęcona ogrodowi i sprawom okołoogrodowym.
Styrałam się jak łysa kobyła, ale efekty bardzo mi się podobają.
W piątek na lokalnym ryneczku nabyłam miniaturowe bratki i stokrotki. Cena mnie nieco zszokowała, bo tym roku jedna sadzonka kosztuje 3 zł. Rok temu za bratki płaciłam chyba 2 zł. Nic to, zaszalałam, posadziłam i mam: cztery duże donice bratkowe i 4 małe stokrotkowe.

W piątkowe popołudnie kończyłam wysiewy w warzywniku. Z zaplanowanych na marzec został mi jeszcze wysiew I rzutu koperku. W najbliższych dniach postaram się skończyć kancikowanie wszystkich poletek. Szpadel już ponacinał, trzeba tylko pazurkami wybrać nierówności.

W sobotę wykorzystałam piękną pogodę (słońce i 19 stopni) i zrobiłam wertykulację trawiastych ścieżek. Areację butami z kolcami i nawożenie zrobię później. Zależąło mi, żeby uporać się wcześniej z wertykulacją, bo w planach mam kancikowanie rabat. Kanciki się nie uszkodzą od nacinania darni.

Przed wertykulacją zdążyłam jeszcze odświeżyć (odmalować)trzy ławki. Można je było rozstawić na trawniku.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:58, 09 mar 2025

Do góry
mirkaka napisał(a)

Haniu, róże to nawet w styczniu już wyglądały jakby ruszyły, ale to drzewko na 3 zdjęciu ma chyba już wielkie pąki? Co to jest, bez?

Pokaż zdjęcia z warzywniaka, czytam że już siejesz, sadzisz
Tak, czeka nas pewnie znowu susza, u mnie już kolejny sezon

To drzewko to magnolia stellata. Ona taka zakotkowana już od jesieni.

W warzywniku uporządkowałam poletko z truskawkami. Zostawiłam sobie w kilku miejscach nie do końca ścięte łodygi Variegatusa. Potnę je na drobne kawałki i rozłożę między krzaczkami truskawek. Na brzegach tego zagonka powsadzałam cebulę dymkę. Będzie odstraszała szkodniki truskawek.

Uporządkowałam też rabatę, na której wciąż ładnie rośnie pietruszka naciowa, szczypiorek wieloletni i wsadzony jesienią czosnek.

W zeszłym sezonie dosyć długo zostały na rabatce kwitnące sałaty. Wysiały się już jesienią. Dobrze przezimowały i mam teraz materiał na pikowanie siewek.

Wysiałam bób i groszek

W miejscu, gdzie będą rosły dynie jako przedplon wysiałam szpinak i wsadziłam różne odmiany cebuli dymki.
Na zagonkach wciąż rośnie jarmuż. Jego liście przyrządzam jak te szpinakowe. Jest też jeszcze kilkanaście porów. Wczoraj zjedliśmy ostatnią dynię piżmową z ubiegłorocznych zbiorów.
Deszczu w prognozach nie widać. Szykuje się kolejny suchy tydzień.
Wymarzony sielankowy ogród..... 17:41, 09 mar 2025

Do góry
Wymarzony sielankowy ogród..... 17:39, 09 mar 2025

Do góry
Piękną mieliśmy pogodę do prac ogródkowych przycięłam hortensje wyczyściliśmy z mężatym 42 sztuki thuj szmaragd zostało jeszcze z 60 sztuk, ale powoli do przodu i trochę wiosny na fotkach widać, że rabaty jeszcze nie uprzątnięte, no cóż

Kraina spełnionych marzeń 17:36, 09 mar 2025

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
Mistrzowie drugiego planu zdecydowanie dzisiaj dali popis!

Mistrzowie drugiego planu
Śliczna kępka przebiśniegów plus kocie łapki, nie wiem, co bardziej słitaśne.
Ogród wśród pól i wiatrów 17:06, 09 mar 2025

Do góry
Ojejku.. całe wieki mnie tu nie było. A dzisiaj.. jakoś tak mi się przypomniało Ogrodowisko.
Widzę, że konto wciąż mi działa

Ciekawe czy forum dalej żyje tak żwawo i dynamicznie, jak dawniej...
Ciekawe, czy wciąż jest tu tyle miłych, życzliwych osób co dawniej..
W sumie wszystko się zmienia. Zmieniają się pory roku. Zmienia się życie.
Czasem się kończy i człowiek sobie uświadamia, że nic nie jest dane na zawsze.
No i tak to właśnie wygląda .. od razu się jakoś "rozsypuję" jak tu przyszłam

Tak czy inaczej, pozdrawiam wszystkich "kwiatkowo" i życzę miłej wiosennej niedzieli.
Nie wiem jak u Was, ale u mnie było dzisiaj ok. 20 stopni!!

Grzebiuszka ziemna 16:11, 09 mar 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
Przycięte z góry (tak wyczytałam) gałązki lawendy przyjęły się w 100% i jak widać wszystkie już puściły od góry młode:

Tylko raz w życiu udało mi się rozmnożyć lawendę, przez kopczykowanie.
Napisz proszę parę zdań o tym sadzonkowaniu
Kraina spełnionych marzeń 16:02, 09 mar 2025

Do góry
Mistrzowie drugiego planu zdecydowanie dzisiaj dali popis!

Kraina spełnionych marzeń 16:00, 09 mar 2025

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies