Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 14:06, 05 maj 2026

DariaB napisał(a)
U Judith po staremu, praca wre plany ogrodnicze w stałym rozkwicie. Bardzo mnie cieszy jak mężowie uczestniczą w pracach ogrodowych i robią to z własnej, nieprzymuszonej woli jak mniemam Fajowo, że Żorżyk będzie kwitnął.

Ta praca daje mi radość, nie ma innej opcji, jak taka by wrzała .
Tak se czasem myślę o tych mężowych pracach czytając forum i przyznam, że mnie bulwersuje przeciwna postawa. No bo dlaczego tylko jedna osoba miałaby to wszystko sama ogarniać?? Przecież ogród to wspólna przestrzeń. Jak dom.
Nawet jeśli ktoś nie lubi jakichś prac, to i tak je trzeba wykonać. I nie mówię tu o pielęgnacji roślin, bo nie każdy ma w tym przyjemność. Mówię o dbaniu o tę wspólną przestrzeń.
Jak się ławka rozwala - naprawić albo wyrzucić. Albo kupić nową. Odmalować altany czy inne ogrodowe budowle, zamieść chodnik, usuwać to co zbędne i cala masa innych rzeczy. Inaczej będziemy mieć przestrzeń jak mój "ulubiony" sąsiad - rozwalające się ogrodzenie szmatą przykryte, zasyfiony daszek nad tarasem, zwisające smętnie zeszłoroczne pelargonie, wylewające się z rynien błoto, dechy i kawałki blachy falistej rozrzucone po obiekcie i przerastające do połowy drogi gałęzie bzu.

Judith 14:07, 05 maj 2026

Wafel napisał(a)
U mnie właśnie zaczęło padać, w końcu
Najbardziej zależy mi na podlaniu osiedlowych, mam nadzieję na spokojny, wielogodzinny deszcz, u siebie to małe poletko mogę w razie czego podlać Życzę wam tego deszczu

Dmuchnij go do nas, bo jest paląca potrzeba! Prognozy mówią, że będzie padać, ale uwierzę, jak zobaczę...

Wafel napisał(a)
No to zrobiłyśmy ci z Kasią dzień

Noo . Do tego dobre wieści od maturzysty i w ogóle pełnia szczęścia jest