Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 19:53, 05 maj 2026

Jaszczurek tu zatrzęsienie. Kolejny pływak którego wyjęłam z oczka

Wystarczy po jednej pigwie
Ale kilka zabiłam coś nie chciały się obudzić po zimie więc kupiłam więcej i tym razem wszystkie się przyjęły
Kontonaogrod 19:55, 05 maj 2026

Ktoś wie czy są jakieś czary mary żeby obniżyć koszty przyłączenia prądu do działki?
Jakieś doświadczenia z Energa Operator?
27.200 zł za Przyłącze 12.5 kW. Nawet nie na z czego schodzić
Patrycja_KG_Lu 10:43, 06 maj 2026

W takiej sytuacji warto zrobić 3 rzeczy zanim zaakceptuje się warunki:

1. Sprawdzić dokładnie co zawiera wycena - czy w warunkach są zapisy typu:

„rozbudowa sieci”,
„budowa odcinka linii”,
„posadowienie słupa”,
„stacja transformatorowa”,
„przebudowa układu”.

2. Poprosić Energa o alternatywny wariant

Naprawdę warto. Np.:

inne miejsce złącza,
wariant napowietrzny,
mniejszy zakres operatora,
skrzynka bliżej drogi,
inne miejsce wpięcia.

Czasem drugi wariant jest tańszy o kilkanaście tysięcy.

3. Sprawdzić sąsiadów. To bardzo ważne. Sprawdzić:

czy obok ktoś budował,
ile płacili,
gdzie mają skrzynki,
z którego słupa są podłączeni.

Czasem operator wybiera „najwygodniejszy dla siebie” wariant, a nie najtańszy.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Juzia 10:50, 06 maj 2026

Ło matko!
Straszna suma.
U mnie było jakieś 10x mniej a robili przekop pod drogą
Kontonaogrod 10:54, 06 maj 2026

Dzięki! Już napisałam do operatora, choć nie jestem stroną - nie mam pojęcia czy odpiszą.
Sąsiadów brak Rozbudowa sieci, niestety. I pod rzeczką (albo nad???), więc może tu jest koszt... no zobaczymy.

No właśnie ostatnio płaciłam 1700zł...

Kontonaogrod 20:08, 06 maj 2026

Deszcz przeszedł bokiem. Ostatni raz padało w marcu

Pole I czosnek

Dereń

Kordina 00:54, 07 maj 2026

Wielbię zwinki tej odrasta ogonek, kiedyś zrobiłam zdjęcie jaszczurki z dwoma ogonami i byłam podejrzana o kombinacje fotograficzną, a jej się po prostu jeden nie całkiem odpadł, a drugi zaczął rosnąć Szkoda, że zęby człowiekowi tak nie odrastają
Kontonaogrod 05:21, 07 maj 2026

Super byłoby

Cieszę się jak zwierzaki chcą tu żyć, znaczy robimy coś dobrze
Patrycja_KG_Lu 09:28, 07 maj 2026

Kordina napisał(a)
Wielbię zwinki tej odrasta ogonek, kiedyś zrobiłam zdjęcie jaszczurki z dwoma ogonami i byłam podejrzana o kombinacje fotograficzną, a jej się po prostu jeden nie całkiem odpadł, a drugi zaczął rosnąć Szkoda, że zęby człowiekowi tak nie odrastają

Moja córka pod niektórymi mleczkami nie ma zębów stałych. Przynajmniej taka wstępna ocena dentysty. Trafiła w około 5% społeczeństwa, które tak ma. W Japonii już testują preparat na wyrastanie zębów. Koło 2030-2040 r. pewnie będzie na rynku, a w Polsce koło 2050 r.

Japońscy naukowcy z zespołu Szpitala Kitano w Osace opracowali lek stymulujący odrastanie zębów, który we wrześniu 2024 r. wszedł w fazę badań klinicznych na ludziach. Terapia blokuje białko USAG-1, co umożliwia wzrost trzeciego zestawu zębów u osób z brakami w uzębieniu. Komercyjne wykorzystanie tej metody planowane jest około 2030 roku.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Kontonaogrod 09:54, 07 maj 2026

O nie. I co teraz? Implanty? Ech

A jakby do tej Japonii polecieć i to zrobić? Bilet 2,5 tys można wyhaczyć, Ty i Młoda, czyli 5, z pobytem jedzeniem transferami i tym lekiem tam - może taniej i mniej boleśnie by wyszło niż tutaj u nas działać? 2030 to za 4 lata... dziecko rośnie... implanty chyba tylko na chwilę bo jak urośnie to jeszcze raz?

Czytałam o szpitalach w Chinach (nie w Japonii, choć tam wszystko chodzi jak w zegarku więc to pewnie też mają ogarnięte) - jak tam leczą ludzi - zero czekania miesiącami/latami na specjalistę jak u nas. Przyjmują Cię na jeden dzień, robią serię badań i jak jest potrzebny kardiolog to idziesz do pokoju kardiologa, ortopeda - ortopedy, itd. itp. Robią badania kompleksowo i w ciągu jednego dnia jesteś przebadany i masz zalecenia i leki jeśli potrzebne...
W Chinach!