Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Ogród dla Agusi 21:49, 29 lis 2012

Do góry
Faktycznie piękna jest ta Kalina ,tworzy taki bielusieńki kopczyk U mnie by ślicznie wyglądała jako soliter .Ciekawe jak długo kwitnie .Cześć Aniu jestem
Ogród dla Agusi 21:49, 29 lis 2012

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Cieszę się Aniu że się zaraziłaś trzmieliną.
Ja takiej dużej jak na zdjęciu nie mam.
Ale mniejszą - owszem.
Może spodoba Ci się jeszcze ta roślinka?...
Też by u Ciebie pasowała.

To kalina "St.Keverne"
Pięknie się układają gałązki.
Pozdrawiam serdecznie.Basia

Barbaro jakie rarytasy mi wklejasz,to świetne przypomnienie moich chciejstw.Właśnie na taką poluję od dłuższego czasu,ale na tych naszych kresach to nie wszystko można dostać.Muszę wiosną wybrać się do Kurowskich lub Dębskich to takie największe szkółki w niedalekiej okolicy Lublina.Może tam je dostanę.Nigdy jednak ot tak nie stoją bo oni eksportują i co mają ciekawszego to nawet na plac nie wystawiają.Pocieszyłam się nabywając kilka innych gatunków i dodatkowo dereniem.Co tam masz jeszcze ciekawego dla mnie?
Ogród dla Agusi 17:24, 29 lis 2012

Do góry
Cieszę się Aniu że się zaraziłaś trzmieliną.
Ja takiej dużej jak na zdjęciu nie mam.
Ale mniejszą - owszem.
Może spodoba Ci się jeszcze ta roślinka?...
Też by u Ciebie pasowała.

To kalina "St.Keverne"
Pięknie się układają gałązki.
Pozdrawiam serdecznie.Basia
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:57, 18 lis 2012

Do góry
Kasiu pozdrawiam

dzisiaj była piękna pogoda własciwie idealna do pracy w ogrodzie - ja pochodziłam, podumałam, pofotkowałam, patrzyłam na ptaki i mam nadziję, że jeszcze będzie taka pogoda i wówczas popracuję

codowne słońce,

kalina angieska w szczycie wybarwienia - w tym roku mi nie zakwitła bo wymarzła, ma już piękne pąki i mam nadzieję że tym razem zakwitnie

Bajkowy ogród Weroniki 11:45, 15 lis 2012

Do góry
Weroniko, nawet nie wiesz, jak żałuję, że nie spotkaliśmy się; lanie się należy, bo piesek nie jest przeszkodą, wiesz, że ja psiara jestem; mogłam swoje plany wyjazdowe ustawić inaczej i razem byśmy oglądali Wrocław, miasto piękne i pełne ciekawych ludzi i wydarzeń kulturalnych; jest przyjazne dla każdego, taki kosmopolityczny..zakątek

co do rzeźb, autorem jest Jerzy Kalina, polski plastyk, który w ten sposób przedstawia anonimowego przechodnia, a jednocześnie w sposób wizualny pokazuje zmiany, przejście do demokracji;
takich rzeźb mamy sporo w różnych miejscach, między innymi całą plejadę krasnali, każdy ma symboliczne znaczenie

piękną relację pokazałaś, i wspomnienia z miejsc dzieciństwa i skalne miasto, które uwielbiam,
i cudnego Kajtka, a ty sama wyglądasz przepięknie
twój ogród zachwyca o każdej porze roku, mój M. obejrzał sobie i jest zachwycony
pozdrawiam
Mały ogródek, a dużo przyjemności 21:03, 12 lis 2012

Do góry
Lubię kiedy słonko świeci. Rośliny wyglądają wtedy przepięknie

to mój klon palmowy (walczyłam o jego przetrwanie jak przysłowiowa lwica)

z winogron zrobiliśmy nalewkę i sok

a to kalina

hortensji mam osiem + dwie ogrodowe schowane, ponieważ co roku marzły im pączki
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 00:46, 11 lis 2012

Do góry
A w ogrodzie... kalina wonna kwitnie w najlepsze...

i znalazłam jeszcze jedną hostę która przetrwała do teraz nie wiem jak to się stało, że ją przeoczyłam, ale jest niesamowita. To już jej ostatnie chwile, ale długo się trzymała
Przedstawiam wam hostę Deliverance

latem wyglądała tak

A jutro w końcu grabię, ma nie padać
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:47, 10 lis 2012

Do góry
jotka napisał(a)
Jesień przypomina trochę wiosnę - my ogrodnicy cieszymy się z każdego kolorowego akcentu, każdego kwitnącego kwiatka

Jolu mi akurat wiosny nie za bardzo przypomina - kolory zupełnie inne - wiosną są krzykliwe a teraz stonowane
ale żeby nie było oczywiście kwitnie co nieco - jestem zaskoczona w końcu 10 listopad

te to mają zdrowie - driakiew

kalina sztywnolistna

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:32, 10 lis 2012

Do góry
dziś był przepiękny dzień jak na listopadową aurę
można było w ogrodzie wiele zdziałać choć było dośc mokro
ja pocieszyłam sie słońcem i robieniem zdjęć - odkryłam też że co nieco kwitnie sobie

na razie uroki jesieni
maleńka tawułka pięknie się przebarwiła

kalina angielska złapała kolor

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 23:07, 07 lis 2012

Do góry
Ula, taką zimę jak u Pietera Brueghela (świeży, puszysty snieżek, słoneczko, ogólna wesołość),to lubią wszyscy. Łącznie ze mną. Ale, jaką zimę miewamy, wiemy!
Agato, to drzewko to kalina. Miało być kaliną o pełnych, okrąglutkich kwiatach, ale jest o talerzykowatych.
Nie bardzo pamiętam odmianę, ale wszystkie kaliny, jesienią są malownicze. Wiem o tym od niedawna i co nieco z kalin dokupiłam do ogródka. Czytałam o wizycie i spotkaniu z Weroniką. U niej podobno, zakwitną tulipany, od Ciebie?
Mira, bez książek ani rusz. Długa, pozbawiona ogrodowania, przyjemna, dzięki książkom, zima! Co to by było bez książek, trudno mi sobie wyobrazić
Gabi, zdjęć nie ma, tylko informacja, że podobnie jak wirzbę białą można ciąć dąb czerwony.
Tak na wyobraźnię wzięłam tę informację. Bliżej wiosny dopytam, bo pomysł spodobał mi się.
Robert, zima pojawiła się i zniknęła. Ale czujemy jej obecność, ten oddech na plecach! Opony czas zmienić, ale Ciebie, szczęściarzu to nie dotyczy. Z tym sikaniem na opażenia to dałeś czadu. Po męsku tak, ale muszę się chwilę jeszcze z tym oswoić.
Karola, nie ma się co cieszyć, spłynęło, ale dopada i to niebawem. Byle szybko, im szybciej się wypada, tym do wiosny bliżej. Ale miałam nie narzekać. Nie narzekam
Vivo, do grusz przymierzę się wiosną. Nie sądziłam, że można je zdobyć tak blisko. I jeszcze leszczyny tureckie...bardzo Ci jestem wdzieczna za te namiary.
Nigdy nie mów nigdy 07:51, 07 lis 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)
Choina kanadyjska 'Jeddelloh', świerk 'Litlle Gem', jodła koreańska 'Silberperle', jodła balsamiczna 'Nana' - wszystkie te które mają kulistą lub poduchowatą formę będą pasowały do hortensji jako niższe piętro. Ale nie mieszałabym wszystkich gatunków, tylko wybrała np. 3-5 tej samej odmiany i posadziła w grupie.

Z liściastych ładnie komponuje się kalina koralowa 'Nanum' na niższe piętro.

http://www.drzewa.com.pl/1281-kalina-koralowa--nanum.html

Kurczę, wszystkie ładne
Dziękuję bardzo
Nigdy nie mów nigdy 21:51, 06 lis 2012

Do góry
Choina kanadyjska 'Jeddelloh', świerk 'Litlle Gem', jodła koreańska 'Silberperle', jodła balsamiczna 'Nana' - wszystkie te które mają kulistą lub poduchowatą formę będą pasowały do hortensji jako niższe piętro. Ale nie mieszałabym wszystkich gatunków, tylko wybrała np. 3-5 tej samej odmiany i posadziła w grupie.

Z liściastych ładnie komponuje się kalina koralowa 'Nanum' na niższe piętro.

http://www.drzewa.com.pl/1281-kalina-koralowa--nanum.html

To właśnie tu 21:31, 25 paź 2012

Do góry
Dzidka kupiłam właśnie Charlsa, zobaczymy jak będzie u mnie rósł w warmińskim śliczna kalina
To właśnie tu 21:28, 25 paź 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
http://www.florini.pl/kalina-bodnantska-charles-lamont-div-classlat-viburnum-bodnantense-div-p1305.html to samo piszą o jednej i drugiej i bądź człowieku mądry i pisz wiersze

Ja to nazywam: męką twórczą
Mogę jeszcze pokazać jak się jesienią przebarwia .

To właśnie tu 21:15, 25 paź 2012

Do góry
http://www.florini.pl/kalina-bodnantska-charles-lamont-div-classlat-viburnum-bodnantense-div-p1305.html to samo piszą o jednej i drugiej i bądź człowieku mądry i pisz wiersze
Mój 4 arowy azyl... 21:39, 23 paź 2012

Do góry
Aniu Monte, dzięki za link.
A kalina rośnie w ogrodzie córki. Zdjęcie robione we wrześniu. Teraz nie wiem, czy są jeszcze jakieś kwiaty ale bardzo możliwe, bo ona kwitnie do końca października.

To właśnie tu 20:57, 23 paź 2012

Do góry
Klamber napisał(a)
Piękne kolory kalin, ja mam tylko koralową i też jest boska.

Nieomal wszystkich namawiam na wprowadzenie do ogrodu kalin pachnących, wcześnie kwitnących.
Może i Ciebie one zainteresują.

Od lewej kalina Burkwooda 'Anne Russell ' i kalina angielska,

Anne Russell

k. angielska

To właśnie tu 19:31, 22 paź 2012

Do góry
Dzidka napisał(a)
[A w zakątku kalinowym to wprost płonie,

Kalina koralowa 'Roseum'

Kalina japońska

Kalina Burkwooda

A Watanabe wciąż kwitnie.

Cudne kolory, Ty to potrafisz zachęcić do kalin.
To właśnie tu 19:04, 22 paź 2012

Do góry
Klamber napisał(a)
Dzidka witaj, wpadłem w końcu z rewizytą z którą zwlekałem a tu taki piękny ogród. Wygląda na bardzo duży masz dużo ciekawych roślin. Przeleciałem kilka stron i już mi się spodobał. Na pewno będę Cię odwiedzać. Pozdrawiam serdecznie.

Wielkość ogrodu czasem mnie cieszy, a innym razem zastanawiam się : po co mi to było.
Ale dzisiaj był tak piękny dzień, że z przyjemnością pobyłam w ogrodzie.
Cudownie przebarwiają się drzewa i krzewy.
A w zakątku kalinowym to wprost płonie,

Kalina koralowa 'Roseum'

Kalina japońska

Kalina Burkwooda

A Watanabe wciąż kwitnie.

Mój mały raj na ziemi :) 20:06, 20 paź 2012

Do góry
kalina poszła precz, a jej miejsce zastąpiła przecudna Morning Light !

wg mnie lepiej

tu widać pod kulą hosty - to też dzisiejsza robota, bo wyleciały z pod wierzby

całość zyskała lekkości, a jak trawa podrośnie leżak i tak będzie wysłonięty i od strony bramy nie będzie nic widać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies