No to czas na bardzo krótką fotorelację, więcej zdjęć jutro, dziś już nie miałam siły
Zaczęliśmy w piątek. Wytyczyliśmy linię rabaty wzdłuż budynku. Wstępnie ma mieć szerokość 80 cm i ciągnąć się prostą linią wzdłuż ściany. Nie będzie na niej sadzone nic szczególnego na ten moment. Raczej jakieś jednoroczne, dwuletnie i cebulowe/byliny. Dom jest jeszcze bez tynku więc nie chcę robić blisko budynku trwałych nasadzeń z kosztownych roślin. Będzie cokolwiek, żeby było zielono, ale niezbyt drogo
Tak to wyglądało po skopaniu gleby. Grube skiby z korzeniami i kamieniami. Dziś rozbijaliśmy grudy ziemi, wybieraliśmy korzenie, chwasty, kamienie i śmieci.
To wybraliśmy z ziemi:
Trzeba to będzie jeszcze porządnie przegrabić kilka razy i wybrać najmniejsze drobiazgi.
I teraz pytanie do Was. Mam przekopaną tą ziemię pod rabatę, zamierzam również przekopać pod ogrodzeniem (tam gdzie różanecznik)równolegle do tej rabaty, którą kopaliśmy dzisiaj. Pośrodku tych 2 rabat mam zamiar założyć trawnik. Jaką powinnam przyjąć kolejność działań?
Najpierw rabaty po obu stronach trawnika przekopać? Potem trawnik skopać i zasiać i dopiero nasadzenia na rabatach jak trawa wzejdzie i się dobrze ukorzeni?
Czy to jest estragon ??
Grube lodygi, duzę pedy, w ub roku był wiotki i cienki a w tym roku wyroslo cos takiego... [/quot
Witaj pracuję w markecie warzywnym przychodzą zioła do nas różne tak więc odpowiadam rzypomina estragon i także rozmaryn .Rózni producenci dostarczają zioła różnie wyglądają a może ma jakiś smak na koniuszku języka warto spróbować ,rozetrzyj listki można rozpoznać po zapachu.
Oczko wodne mam od roku,już przy planowaniu oczka uwzględniałam jego wielkość i głębokość dla karasi,już w pierwszym roku hodowli rybek doczekałam sie potomstwa od moich karasi, mija drugi rok odkąd mam małe karasie ale jak na razie wszystkie są koloru brązowego prócz jednego największego młodego karasia który sie już wybarwił na ładny pomarańczowy kolor wciemniejsze centki,wszystkie pozostałe karasie są koloru brązowo-miedzianego.
W oczku mam posadzone 2 lilie wodne,odmiana większa to lilia "colorado" o pięknych łososiowch kwiatakch które kwitną nad powierzchnią lustra wody,mniejsza odmiana to "pygmaea rubra" również ma piękne jasnoczerwone kwiaty tylko dużo mniejsze od "colorado".W oczku zamontowany jest filtr ciśnieniowy z lampą uv aby woda była przejrzysta i klarowna,ale głównym celem było aby szumiała woda z kaskady dlatego też woda z filtra pod ciśnieniem wylewa się na górną płyte wodospadu,
w ciepłe dni kiedy tylko pojawi sie słoneczko z oczka korzystają wszystkie ptaki włącznie z gołąbkami cukruweczkami które miały gniazdo na podwórku.Wszystkie prace wykonywane tak przy oczku jak i przy całej "budowli" oczka ze skalniakiem są wynagrodzone pięknymi kwiatami,które zakwitają gdy jeszcze leży na podwórku śnieg.Szum spokojnie płynącej wody słychać do altanki w której można odpocząć w upalne dni i sie zrelaksować.
O drugiej strony - wyjście z lasu na japonca - od tej strony robaty z pióropuszem - tj. z wiązówkami, parzydłami, tawułkami i żurawkami
Pierwsza Azalka w japońcu zaczyna kwitnać
Widok z altanki... nic tylko buja sie w hamaku i kawę pić
Tu jeszcze funkie porozrzucane...
A tu juz w rządku grzeczne idą
Tedy po lewej biegna leśne ściezki...
Możesz spróbować je ukorzenić ale nie wiem czy z tych miękkich coś wyjdzie.
Potnij sadzonki około 10 cm, oberwij listki do 1/3 wysokości sadzonek, ukorzeniacz i do doniczki lub innych pojemników. Możesz wsadzić po kilka sztuk w jedną doniczkę. Ustaw gdzieś w cieniu i nie zapomnij o podlewaniu
Najlepiej byłoby posadzić w mieszaninie torfu z piaskiem (1:1 lub 1:2) na głębokość 3-4 cm.
Trzymam kciuki za Twoje trzmielinki.
Tu sadzonki z produkcji własnej, sadzonki robiłam w lipcu z półzdrewniałych.