Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Mariusz 06:49, 08 cze 2015

Alicja169 napisał(a)
Witaj Mariusz. Zaglądam do Ciebie, choć bezszelestnie.
Masz naprawdę piękny ogród, można gratulować!
Już kiedyś chyba pytałam, ale nie jestem pewna czy u Ciebie, więc pozwolę sobie jeszcze raz spytać o lilie wodne. Chciałabym zainstalować je w basenie o wys.1,60 i średnicy 5 m.
Może dasz mi jakieś rady, może żródło na dobre zakupy, polecane rośliny?
Dzięki, pozdrawiam.

Na 160 cm będą miały za głęboko. Optymalnie 40 - 80 cm dla większości odmian, ale są silnie rosnące, które w koszach, w sztucznych zbiornikach wybiją bez problemu z 80 - 120, tak więc sprawę głębokości musisz rozwiązać technicznie.
Lilie rozrośnięte, duże, kupisz w Skępe, wpisz w wyszukiwarkę lilie wodne Skępe, poproś gospodarza telefonicznie o lilie ze stawu, doradzi, ukopie i wyśle, bardzo uprzejmy człowiek.

Alicja169 09:26, 08 cze 2015

Mariusz, bardzo dziękuję za precyzyjną informację. Jestem w tym temacie nowicjuszką, więc - jeśli pozwolisz - będę częściej pytała o radę.
anka_ 09:35, 09 cze 2015

Mariuszu przyszłam z prośbą o radę. Otóż na brzegu stawu panoszy mi się ostrożeń i nie mam pojęcia jak się go pozbyć. Można oczywiście przykryć folią, ale bardzo mi zależy, żeby zacząć w tym roku nasadzenia roślin. Przekopywanie nic nie dało, za głęboko ma korzenie, a odbija z każdego pozostawionego kawałeczka. Czy istnieją może jakieś opryski, które nie mają negatywnego wpływu na życie w wodzie? Jak usuwa się takich nieproszonych gości w waszych stawach? Chociaż w Bolestraszycach to chwasty nie rosną.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Mariusz 15:08, 10 cze 2015

Mala_Mi napisał(a)

A u mnie marniejsze kwiaty w tym sezonie niż w ubiegłym. Twoją widziałem.

I inne

Mariusz 15:16, 10 cze 2015

anka_ napisał(a)
Mariuszu przyszłam z prośbą o radę. Otóż na brzegu stawu panoszy mi się ostrożeń i nie mam pojęcia jak się go pozbyć. Można oczywiście przykryć folią, ale bardzo mi zależy, żeby zacząć w tym roku nasadzenia roślin. Przekopywanie nic nie dało, za głęboko ma korzenie, a odbija z każdego pozostawionego kawałeczka. Czy istnieją może jakieś opryski, które nie mają negatywnego wpływu na życie w wodzie? Jak usuwa się takich nieproszonych gości w waszych stawach? Chociaż w Bolestraszycach to chwasty nie rosną.

Jak jest w polach to się sieje. Nie ma oprysków bez szkody dla wody.
Tnij, koś, aż zamęczysz, to uporczywe byliny, w większości. Folia też jest wyjściem, ale czasu trzeba.
I jeśli nie ma tego dużo do pędzlowanie herbicydem załatwi sprawę.

Mariusz 15:19, 10 cze 2015

Werbena w doniczce ma pierwsze kwiatuchy

Bogdzia 21:33, 10 cze 2015

Piękne masz piwonie. Krzewiaste od Ciebie nie kwitły ale za to bylinowa ma pąki i zakwitnie ale u mnie wszystko później wiec jeszcze czekam.Pozdrówka serdeczne.
sylwia_slomc... 21:36, 10 cze 2015

Mariusz proszę Cię o opinię w sprawie mojej gunerki, czy Paweł ma rację i to tinctoria? A ta z Bolestraszyc co piotrek wstawił fotki w wątku Gunnera- parzeplin to tinctoria czy manicata i co to zna czy z L to znaczy, że taka jak moja będzie? Bo moja też z L.?
Mariusz 20:49, 13 cze 2015

Bogdzia napisał(a)
Piękne masz piwonie. Krzewiaste od Ciebie nie kwitły ale za to bylinowa ma pąki i zakwitnie ale u mnie wszystko później wiec jeszcze czekam.Pozdrówka serdeczne.

Piwonia bylinowa będzie taka jak na pierwszym zdjęciu w poście z 10 czerwca.

'Saturn'

TB 'Florentine Silk'

TB 'Queen of Angels'

'Powiew Lata'

Mariusz 20:59, 13 cze 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Mariusz proszę Cię o opinię w sprawie mojej gunerki, czy Paweł ma rację i to tinctoria? A ta z Bolestraszyc co piotrek wstawił fotki w wątku Gunnera- parzeplin to tinctoria czy manicata i co to zna czy z L to znaczy, że taka jak moja będzie? Bo moja też z L.?

Ja trafiłem na gunnere olbrzymią, ale jest bardziej krępa i nie dorównuje wysokością oryginalnej, choć też ładna.
Paweł raczej ma racje, ja również nie typuję gunnery olbrzymiej.