Piękne krzaczki kupiłaś!!! Moja jedynaczka na pewno będzie dużo mniejsza, ale w Pisarzowicach w piątek (pod koniec Święta Azalii) już ich nie było.
Kawał roboty już odwaliliście i jaki superzasty efekt!!! Bardzo ładnie wygląda
Jeszcze niedawno wydawało mi się, że wiele czasu trzeba żeby te wszystkie roślinki urosły i zrobił się busz (nie trzeba plewić), a ponieważ mam mało czasu na obrobienie mojego pola, to u mnie to był priorytet. Teraz już prawie mam to co chciałam i zaczyna się następny problem : rozrasta się i coraz mniej miejsca jest. A pięknych roślin wiele
Zrobiłam jeden podstawowy błąd...nie zaczęłam od sadzenia drzew i teraz je upycham, bo że potrzebne są, to nie trzeba nikomu tłumaczyć.
Pięknie się u Ciebie zapowiada, ja też z tych co to lubią uporządkowanie i przejrzyste nasadzenia.
Kasa raz jest, raz jej nie ma, ale zapał macie i pracowitość. Będzie cudnie, zobaczysz
Witam wszystkich serdecznie.stoję przed wielkim wyzwaniem obsadzenia ogrodu. Ponieważ nie ma zadnego doświadczenia i zbytniej wiedzy w tej dziedzinie chciałabym prosić o podpowiedzi co gdzie i jak posadzic. przejrzałam juz tyle postów z pięknymi ogrodami,ale sama nic nie mogę zaprojektować.
Na zdjeciu zaznaczyłam kolorem pomarańczowym planowane rabaty, przy siatce będą tuje(cięty i gęsty) przy kostce planuję tujki kulki lub bukszpany i jakieś roślinki do przełamania koloru(tam wysypi żwirek) i to koniec pomysłow.
zakupiłam już jakieś krzewy tylko nie mam na nie miejscówki:
2 szt forsycji
4 irgi błyszczące
4 berberysy
20 tuj szmaragd
1 rododendron
1 swierk srebrny
Jeżówka Eccentric ma głęboką purpurową barwę,na zdjęciu wyszła blado
piwonia majowa
ubiegłoroczny prezent z ogródka Hani
mam też warzywniak 13m długość i 3m szerokość
rosną na nim :selery, pory,pietruszka naciowa,czosnek,sałaty,marchewka, buraczki, ogórki koperek,rzodkiewki,bazylia,kolendra,tymianek,rukola, a przy brzegu od strony trawnika rząd poziomek. Pomidorki koktailowe i rozmaryn rosną w donicach.
Toszko, za życzenia dziękuję i wzajemnie życzę, bo tego samego dnia mamy imieniny
Jest jeszcze jedna metamorfoza, ale jeszcze nie w pełni roślinki pokazały, co mogą zdziałać, czekam. Na razie mogę pokazać tyle: Przed: Po:
Jako ze zielnik mam w tym roku zaraz pod tarasem (w miejsce dawnej lawendy) musi "jakoś" wyglądać. Podsypalam wiec go korą i jestem w trakcie produkcji etykietek z nazwami. Pierwsza przymiarka juz była. Reszta jeszcze nie skończona - skręcam stojaczki. Muszę jeszcze przetestować je w deszczu.
Pierwsze ciecie ziół juz było. Używane sa tez na bieżąco.
Masz idealne miejsce dla host.Sporo cienia.Czyli zakładasz hostowisko??
WTak w tamtym roku i w tym , dużo podzieliłam je . Sprzedałam (ciut dałam)100 hostTakże juz w różnych miejscach Polski moje hosty już są
W tym roku już nie.Ja też chcę mieć ładnie.Na drugi rok.Tak,znowu na pewno odsprzedam sporo.
Ja chyba przez 3 czy 4 lata je skupywałam do siebie w różnych miejscach.Ale sporo pomyłek miałam.A nie które małe padły I były zaraz następne
Żurawka Delta Dawn i zielona - Green Spice
Hosta "Stiletto
Hosta Blue Mouse Ears - taki maluszek