Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:38, 24 maj 2015

Do góry
Danusiu co to za iglak na środku zdjecia ta ładna choineczka w kształcie stożka? Zdjecie z twojej książki str 115
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:35, 24 maj 2015

Do góry
Luckaa napisał(a)
Może tak być?

Rabata ma 6m szerokosci, od lewej, 2 płożąca jałowce, modrezw pendula, jakiś krzew (zapomniałam nazw), żurawki, rozchodniki a z tyłu trawka, rura imituje szmaragda (chce go prowadzić jako wąski stozek), czerwone berberysy i kosodrzewina, danica, hosty, szczotka imitujaca hakuro i na końcu świerk kłujący.

Moze sprostuję, abyśmy się dobrze rozumiały - rabata ma mieć 6 metrów długości... a ile szerokości (od płota do trawnika)?
Za dużo tego dobra na raz. Modrzew za blisko ogrodzenia - parasolka/mop potrzebuje przestrzeni... nawet kilka metrów. Świerk kłujący to min 3-4 metry średnicy.... Kosodrzewina tez min. metr średnicy... bez uszczykiwania pedów o wiele więcej... Rozplanuj na nowo. Inaczej to bez sensu.

Danica będzie za kilka lat szeroka kula, czerwone berberysy to jakie? Kolumnowe? Kosodrzewina potrzebuje miejsca. Hakuro potrzebuje miejsca. Modrzew, Hakuro to pijaki. Szmaragd też...
Przemyśl to jeszcze raz. Ogranicz ilość gatunków. Przy takim szerokim wachlarzu jaki cię kusi to uzyskasz efekt bałaganu i szybko będziesz rozczarowana. Lepszy efekt uzyskasz sadząc po 3 rośliny. Np. modrzew i do tego trzy szmaragdy...
Wizytówka - Duży ogród i brak pomysłów 12:33, 24 maj 2015

Do góry

Rododendronowy ogród II. 12:32, 24 maj 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ann Lindsay.Z nazzwy to faktycznie dla Ciebie a i śliczny jest.
a ja myślałam ze chodzi o tego który miał takie dlugie pąki a kwitnie tak:

Ann Lindsay z racji nazwy i wyglądu mam i ja (tylko czy za gęsto nie posadziłam??? Bogdziu jaki on duży urośnie???
I zastanawiam się czy kupić Album Novum czy Hachmann's Charmant - jak z nimi problematyczne? rosną duże?
Orlik pospolity (Aquilegia vulgaris ) 12:32, 24 maj 2015

Do góry

Witam,
ostatnio zakupiłam dwa orliki ciemno i jasno fioletowy o wysokosći około 80cm. Chciałabym je umieścic w niewielkiej rabacie z szałwią omszoną, lawendą i przywrotnikiem ostroklapowym. Rabata ma kształt elipsy, znajduje się przed domem w pełnym słońcu. Czy te rośliny ze sobą mogą rosnąć ?
Jak je rozmieścić by rabata wyglądała ładnie ? Rabata jest na płaskim równym terenie. Oto zdjecia orlików i lawendy.
Pozdrawiam Ania

Co z tym ogródeczkiem począć 12:27, 24 maj 2015

Do góry
Witam wszystkich i proszę o pomoc..Zrobiłem sobie projekt półkola przed domem ale do konca nie jestem pewien cy to to wszystko ze soba pasuje, czy cos usunąć, dodać, cos zamienic, przestawic? Może ktoś ma wizje jak by to mogło wyglądać?
O....! 12:27, 24 maj 2015

Do góry
Joku, no trochę tych bluszczów, winobluszczów mam, hortensja pnąca na domu od strony wsch. też dobrze sobie radzi, właśnie szykuje sie do kwitnienia
( widać jej fragm. na ostanich fotkach)

Marzenko, dzięki, staram się, ale tworzenie ogrodu to proces niekończący się...mnostwo jeszcze do zrobienia

Tamaryszek witaj pragnia i inne zadarniające rośliny nie muszą kwitnąć ( u mnie), zależy mi właśnie na tym efekcie pokrycia powierzchni
na tym zdj. jest posadzona pod sosną za ławką i chcę aby tam sobie rosła...

Trudny teren - dużo pracy! 12:25, 24 maj 2015

Do góry
Z planowanych zakupów wyszłam z trawą x3, kosodrzewina x7 oraz nieplanowanymi jałowcami x5

Reszta w innym miejscu i nie dzisiaj...

Rosliny z pierwszego planu a w oddali czekające na posadzenie...

Hakonechloa macra 12:17, 24 maj 2015

Do góry
Wyszło mi tak:

Mam zamiar za jakiś czas uzupełnić to miejsce kulą bukszpanu (w tle młody trawniczek).
Rododendronowy ogród II. 12:12, 24 maj 2015

Do góry
I ostatnie. Tej roślinki nie znam. Bożenka mówiła nazwę, ale nie pamiętam

I ta mnie zaciekawiła:

Ma igiełki jak wrzosiec, ale już pąki nie bardzo. A właśnie zbierała się do kwitnienia. Ponoć to jakiś letni wrzos.

Kuniec

Bogdziu, jeszcze raz dziękuję, że jak zwykle o mnie pamiętałaś. Łatwo zapomnieć o "bezwątkowych" Nie mogłam uwierzyć, że ogród zakładaliście raptem 15 lat temu. Wszystko w nim jest takie wieeelkie. Powiem Ci, ze wracając do domu musiałam przestawić wzrok Kiedy dotarłam do siebie to było mi jakoś nieswojo nawet Teraz już wszystko ok
Moja działka na Dębowym Lesie 12:10, 24 maj 2015

Do góry
Aga napisał(a)
Witam przejrzałam twoja wizytówke ty to dopiero masz full roślin i jakie kolory super .Dzieki za miły wpis

Witaj Aguś !!
W mojej wizytówce to może 10 % roślin jest z tego co mam .
Oczywiście zapraszam jeszcze

borówkowe kwiatuszki
Narodziny ogrodu Eweli 12:06, 24 maj 2015

Do góry
A tym czasem dla wszystkich zaglądających ciasteczko nawiązujące do roślinności
Rododendronowy ogród II. 12:06, 24 maj 2015

Do góry
Klon palmowy 'Atropurpureum' strzegł wejścia do bardzo klimatycznego zakątka.

Ale najpiękniej wyglądał "od wewnątrz" kiedy słonce prześwietlało jego liście na wylot:

Karolina znowu w szoku: to takie duże urośnie?
Rododendronowy ogród II. 12:03, 24 maj 2015

Do góry
Wszędzie łaziły niezapominajki. Muszę ich sobie nasiać, bo dodawały takiej fajnej lekkości.

Ta rabata była bardziej w moim stylu:

Bożenka ma też mnóstwo lilaków. Pachniało przy nich obłędnie

Rododendronowy ogród II. 11:59, 24 maj 2015

Do góry
Piwonie przede wszystkim. Ta już praktycznie przekwitła a i tak była piękna. I kwiaty gigantyczne.

I ta bardzo mi się spodobała:

Rododendronowy ogród II. 11:58, 24 maj 2015

Do góry
Różaneczników i azalii już nie będzie. Jeszcze tylko dwa

Tą azalię japońską wydawało mi się, ze mam ale... Moja nie ma takich pręcików. To było coś pięknego, małe kawałeczki jakby odlane z ołowiu zamiast główek pręcika. Ujęło mnie to niesamowicie.

No i drugi. Urocze maleństwo, które ma tylko Bogdzia. Może przypomni nazwę bo ja mam sklerozę

Koniec różaneczników. Jest tam pełno innych roślin, które warto pokazać.
Rododendronowy ogród II. 11:52, 24 maj 2015

Do góry
Czas na rośliny. Stwierdziła, że powtarzać obrazów nie ma co. Tyle osób wrzuciło już zdjęcia różaneczników i widoków ogólnych, że ja sobie daruję. No oczywiscie Percy Wiseman musi być

I jego kwiat w zbliżeniu:

Jest przepiękny. Różowy w pąku, potem wchodzi łososiowy odcień, a na koniec blednie. Na jednej roślinie widać jednocześnie wszystkie te etapy. Oczywiście każdy się zarzekał (łącznie ze mną) że musi go mieć, ale jak się ogrodowiskowe dziewczyny rzucą na szkółki to ja nie wiem czy gdziekolwiek się go dorwie
I co dalej ??? 11:49, 24 maj 2015

Do góry
A teraz pora na rabatki które chciałabym uporządkować i mam problem co dosadzić, a co przesadzić. To grządka od wejścia na posesję przy ścianie. Rośnie drzewko bonsai, pięknotka, klon palmowy - chyba trzeba go przesadzić bliżej lampy, wiosna kwitły ładnie tulipany, ale teraz jest pusto i brzydko. Oto zdjęcia:

Czy może ktoś coś doradzić???
Rododendronowy ogród II. 11:47, 24 maj 2015

Do góry
jankosia napisał(a)

Moja ulubiona Frnczeska (wiem, wiem inaczej się ciutkę pisze).. ale chcę pokazać jak RH urósł od 2012 roku... to możliwe tylko u Bogdzi i u Irenki
Daję porównanie z "ludziami".. i czekam póki Muminek śpi na kolejne fotki

W ogrodzie Lorki za zakrętem 11:46, 24 maj 2015

Do góry
5 min od domu mamy wypasiony sklep ogrodniczy..
Szefu rzuca hasło : Jedziesz ze mną? bo chciałem zobaczyć czy jest coś tam...

Głupie pytanie prawda? hihi

potem on siedzi w choinkach pół godziny, a ja latam z obłędem w oczach. W duchu siebie strofując,że mam NIC nie kupować

No dobra powstrzymałam się przed przytachaniem do domu 3 grabów ( cena 12 zł za ponad metrowe sadzonki.. nie wiem czy to dużo czy mało.. ) nie wiedziałam jaką odmiane mam kupić i tylko to mnie powstrzymało

za to nie mogłam się powstrzymać ...

no uwielbiam orliczątka kochane malutkie

czuję się usprawiedliwiona bo buksików nigdy za dużo prawda? zwłaszcza takich ślicznych pstrokatych
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies