Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

1500 metrów wolności 14:28, 21 maj 2015

Do góry

Lewy górny róg i zachodnia część do połowy to mogłyby być niewysokie iglaki, mało wymagające byliny itp. Tu będzie sporo słońca, zachodnia strona działki.
Prawy górny róg – tu zaplanowałam miejsce na warzywa, zioła, oczywiście uprawa na małą skalę, wychowałam się w domu, w którym zawsze był problem co zrobić z klęską urodzaju i wciskałam wszystkim ogórki wyhodowane przez babcię
Miejsce podyktowane jest koniecznością oddalenia się od oczyszczalni i dobrym nasłonecznieniem tego miejsca.
Warzywnik chciałabym otoczyć obwódką z bukszpanu i zamykaną drewnianą furtkę – po działce będzie biegał pies, a pies lubi sikać w warzywka
Czy to dobry pomysł taki żywopłot z bukszpanu przy warzywach? Może nie ze wszystkim warzywami bukszpan się lubi?
Za warzywami planuję rząd malin.
Prawa strona to musi być gęsty, jak najszybciej rosnący żywopłot.
Planuję co 60 cm tuję szmaragd, jak Pani Danusia gęsto, ale po prostu z tej strony chcemy się szczelnie odgrodzić od sąsiadów.
Od domu do ogrodzenia z prawej strony jest 3,20m więc jak urosną tuje to zostanie miejsce tylko na ścieżkę pewnie

Przód to najbardziej odległe w czasie przedsięwzięcie, więc na razie ten obszar pominę.
Myślę, że w przyszłym rok po zakończeniu ciężkich prac będziemy mogli tam działać.

Załączam mój pierwszy nędzny projekt, gruba krecha oznacza granicę- dokąd planujemy działać w ty roku.

Rysunek nie jest w skali jeszcze, to jest takie mniej –więcej
Działka ma 30x50m.
Póki co działać będziemy na obszarze 30x 25, jest na nim tylko nasza kochana jarzębina vel jarząb pospolity wiec poza ograniczeniami glebowymi i finansowymi możemy szaleć

Grubej dyni zmagania z naturą 14:25, 21 maj 2015

Do góry
A oto moja sosna, którą "niwakuję"

Ogród mojej mamy 14:24, 21 maj 2015

Do góry
Moja bajka 14:20, 21 maj 2015

Do góry
Mój ogród pod górkę... 14:18, 21 maj 2015

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Pięknie

Dzięki
Słoneczny ogród słonecznej safikey 14:13, 21 maj 2015

Do góry
rabarbar w warzywniku szleje zakwitł?

poziomki przyniesione z brzozą z lasku rozrastaja się

Pergola do warzywnika cała porosnieta wiciokrzewem a zdrugiej strony juz drugi pnie się do góry

a to poranny widoczek na ogród - po koszeniu trawy taka płaskość na której rozgrywamy mecze rodzinne i na razie nie mam pozwoleństwa, aby zrobić tu jakieś rabaty, pozostaje mi się wyrazić w tej którą tworzę teraz
a czasem nie na temat ... 14:10, 21 maj 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

A narysujesz?

jeny ale mi muli net, nie wiem czy coś widać ale żeby zobrazować i się nie nagadywać to coś jak to

Jukki ogrodowe - nie tylko te popularne 14:02, 21 maj 2015

Do góry
I moje juki na polu cieszą się słońcem

I z nasion są już na balkonie ( nie pokazuje wszystkich bo mam ich 18 odm.)

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:56, 21 maj 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Uciekam wkopywać blachę

Zostawiam moje szalejące gracki!

Gracki naprawdę szaleją, a tu na prawo to? co? Carex morrowi Ice Dance?

Widzę, że mocno trawowo się robi. Żałuję, że wcześniej nie znałam bogactwa traw.
Wichrowe wzgórze 13:51, 21 maj 2015

Do góry

Wichrowe wzgórze 13:48, 21 maj 2015

Do góry

Zamieszkać w ogrodzie 13:47, 21 maj 2015

Do góry
to a propos pomysłu co przed hortensjami- takie zdjęcie z ogrodowiska od P. Danusi.
ostrogowiec biały i różowy kocimiętka szałwia omszona ostnica.. tylko nie wiem czy to nie za wysokie????

myslałam o ostrogowcach i szałwii przed i pomiędzy nimi i ew. ostróżkami za
Moja bajka 13:45, 21 maj 2015

Do góry
Wichrowe wzgórze 13:43, 21 maj 2015

Do góry
Witajcie w ten pochmurny, czwartkowy dzień
Ostatnie dni spędziłam na pielęgnowaniu rabat, przesadzaniu niektórych roślin (który to już raz ) i podziwianiu tego, co zaczyna kwitnąć. Mam trochę zaległych fotek, więc postaram się nadrobić zaległości, ale zanim to uczynię, odpowiem na Wasze miłe wpisy
Dorotko, Ewik, Kosolko - dzięuję Cieszę się z Waszych odwiedzin
Zawitko, z każdym dniem bedzie coraz więcej do oglądania Po deszczu wszystko teraz będzie szalało z rozrostem i kwitnieniem
Irenko, wisterię na pniu kupiłam w centrum ogrodniczym na Śląsku Jest cudowna! Bałam się jak przezimuje, bo nie była okryta, ale poradziła sobie wspaniale. Kwitnie w tym roku bardzo obficie i ogromnie mnie cieszy
Cisy mam już niemal wszędzie, ale bardziej w części, którą mniej pokazuję na zdjeciach. W zasadzie całe otoczenie domu jest w żywopłotach cisowych - bardzo je lubię
Tess - Skorupki zbierałam całą zimę Póki co jest to jakaś zapora, ale podczas pielenia rabat niestetyzgniecione skorupki natychmiast mieszają się z ziemią i obawiam się, że po kolejnej pielęgnacji rabat niewiele z tych skorupek zostanie na zewnątrz.
Ewo/Pszczółko - Wildcat to mójcukiereczek Chodziła za mną od czasu, gdy ją zobaczyłam rok temu po raz pierwszy.

A teraz kilka fotek z ogrodu

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 13:36, 21 maj 2015

Do góry
tak wyglądało wczesniej:

tak z planem roslin:

a tak z daleka

niestety jest spora, więc ciężko pokazać to w całości

możecie cos doradzić, podpowiedzieć - bo dzis po południu ruszam z wykonastwem
Rododendronowy ogród II. 13:35, 21 maj 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Franczeska
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 13:30, 21 maj 2015

Do góry
powstał pierwszy plan na bazie tych roslin, które juz mam...
w planie jest kiedys dosadzenie żurawek jako wypełniaczy, floksów na oczyszczalni, może trawy jeszcze sie pojawią

Szopen oszołomiony, bo nie wie co sie dzieje

poczatek rabaty: obwódka z trzmielin, w środku perukowiec na oniu i i obwódka z lawend, dalej kulki bukszpanowe w srodku cyprusik Filiformis, hortensja Pink Lady,

na oczyszcalni dojdzie troche floksów, szałwii, traw i lawendy, na środku będzie spory miskant cabaret, po bokach trawy Blue Eros

na dalszym planie blizej Szmaragdów: Tuja zółta Aurescens, hortensja bukietowa, bez, hortensja bukeitowa i zylistek, posrodku lawendy

w białych doniczkach miest i melisa - chyba moga byc tak na rabacie?

w ziemie pójda też duże bukszpany z donic, bo cos w nich marnieją, koło bukszpanów trawa Karl forester, obwódka z tawuł

na koncu tej rabaty posadzę kilka kostrzew sinych (jeszcze dokupię, aby powstał niebieskawy dywanik)

??????
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 13:28, 21 maj 2015

Do góry
Clematis

Moja bajka 13:27, 21 maj 2015

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:23, 21 maj 2015

Do góry
ewelaa74 napisał(a)
Witam,
szukam inspiracji do zagospodarowania trójkątnej rabaty obok tarasu. Taran w niedalekiej przyszłości będzie zadaszony. Na chwilę obecną wymyśliłam coś takiego jak na poniższym zdjęciu, ale coś mi tu nie gra...
Proszę spojrzyjcie swoim okiem i podsuńce pomysł

Za bardzo się nie znam,ale spróbuję wyrazić moją opinię;na kostce,tej pod murem,postaw coś wysokiego,ozdobnego w duzych donicach.Natomiast już na rabatce coś układającego się piętrowo...ma być ożywczo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies