1500 metrów wolności
14:28, 21 maj 2015
Lewy górny róg i zachodnia część do połowy to mogłyby być niewysokie iglaki, mało wymagające byliny itp. Tu będzie sporo słońca, zachodnia strona działki.
Prawy górny róg – tu zaplanowałam miejsce na warzywa, zioła, oczywiście uprawa na małą skalę, wychowałam się w domu, w którym zawsze był problem co zrobić z klęską urodzaju i wciskałam wszystkim ogórki wyhodowane przez babcię
Miejsce podyktowane jest koniecznością oddalenia się od oczyszczalni i dobrym nasłonecznieniem tego miejsca.
Warzywnik chciałabym otoczyć obwódką z bukszpanu i zamykaną drewnianą furtkę – po działce będzie biegał pies, a pies lubi sikać w warzywka
Czy to dobry pomysł taki żywopłot z bukszpanu przy warzywach? Może nie ze wszystkim warzywami bukszpan się lubi?
Za warzywami planuję rząd malin.
Prawa strona to musi być gęsty, jak najszybciej rosnący żywopłot.
Planuję co 60 cm tuję szmaragd, jak Pani Danusia
Od domu do ogrodzenia z prawej strony jest 3,20m więc jak urosną tuje to zostanie miejsce tylko na ścieżkę pewnie
Przód to najbardziej odległe w czasie przedsięwzięcie, więc na razie ten obszar pominę.
Myślę, że w przyszłym rok po zakończeniu ciężkich prac będziemy mogli tam działać.
Załączam mój pierwszy nędzny projekt, gruba krecha oznacza granicę- dokąd planujemy działać w ty roku.
Rysunek nie jest w skali jeszcze, to jest takie mniej –więcej
Działka ma 30x50m.
Póki co działać będziemy na obszarze 30x 25, jest na nim tylko nasza kochana jarzębina vel jarząb pospolity wiec poza ograniczeniami glebowymi i finansowymi możemy szaleć