Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:30, 22 kwi 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Bosko to wyglada

Patrze na te moje grabusie i sie zastanawiam kiedy na ludzi wyrosna

Marzenka ja tylko napiszę "lubię to" ... w olbrzymim tego słowa znaczeniu ... Słusznie zauważyłaś ... W przyszłym roku będzie u nas w ogrodzie magnoliowo - nie załapałam się w tym roku ale chętnie nabędę jak spotkam .... Jest już grabowo, brzozowo - mam pendulę w donicy betonowej przy wodzie ... Miłego dzionka

Ogród Sylwii od początku cz.II 11:23, 22 kwi 2015

Do góry
Poczyniłam sobie wczoraj oto takie rozmaitości ... Wzmocniona kawą idę to ulokować w dogodne miejsca Miłego , słonecznego dnia ......

Ogród Sylwii od początku cz.II 11:21, 22 kwi 2015

Do góry
Skleję w jedno
było: 2011 rok

jest: wiosna 2015

Ogród na Batuty 11:16, 22 kwi 2015

Do góry
Mój psiuncio wraca w weekend ze szkolenia. Od teraz ma być grzeczny i reagować na komendy
hmmm zobaczymy
Trener powiedział, że pies się dla nas nie nadaje, bo jest za mądry jest psem do pracy i marnuje się u zwykłego Kowalskiego

Tęskniliśmy bardzo, ale jak sobie przypomnę codzienne odkurzanie i zmywanie podłogi to już mnie plecy bolą

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:15, 22 kwi 2015

Do góry
Wstałam dzisiaj skoro świt i wyruszyłam po trzeciego przystojniaka

Do tego 15 worków kory, hortensja i bluszcze

Aga wielkie dzięki za ratunek z opresji Po prostu spanikowałam, zresztą jak zwykle...
W sprawie brzóz masz się jutro skontaktować ponieważ Pani ma mieć dostawę i nie wie co będzie

Szklarnia w ogrodzie 11:11, 22 kwi 2015

Do góry
Moja szklarnia nie jest duża, ok 2,60x4,0m. Stelaż jest aluminiowy, wypełnienie szklane. Kupiłam ją głównie z myślą o uprawie pomidorów.

W ubiegłym roku podczas wichury wiatr wypchnął drzwi i te przewracając się wybiły dwie szybki. Musiałam domówić u szklarza na wymiar. Pod tym względem poliwęglan lepszy. Zdecydowałam się na szklaną tylko z tego powodu, że bardziej mi się podobała. W przypadku kiedy szklarnia nie jest ogrzewana i przy standardowej grubości poliwęglanu jaki oferują producenci szklarni, nie znalazłam dodatkowych argumentów za i przeciw. Jeśli chodzi o użytkowanie nie wiem, bo nie znam nikogo, kto posiada szklarnię z poliwęglanu.
Pan Maluśkiewicz 11:06, 22 kwi 2015

Do góry
Tak też od rana o tym ciągle myślę. Zwłaszcza, że po ostatnich (3 w ciągu miesiąca) kradzieżach samochodów w naszej okolicy sąsiad z braku miejsca i rozsądku zrobił sobie miejsce parkingowe tuż za naszymi malinami (to białe na rysunku . Mam też w domu jeszcze kilka takich płotków jak te na granicy i zastanawiam się czy nie zabudować tego wszystkiego. Przynajmniej nikt mi przez płot nie wejdzie- a z tym też muszę się liczyć. Choć thuje są mi bliższym rozwiązaniem. Martwi mnie tylko to, że jak się odgrodzę to tam będzie zupełna ciemnica i nic mi nie urośnie i będę skazana na oglądanie żywotników i paproci, pod warunkiem że te pierwsze też nie zaczną straszyć. To zachód, prawie północny-zachód... Słońce tylko późnym popołudniem i to prosto w twarz A ja marzę o klonie Atropurpureum... Choć wydaje mi się,że zielony klon palmowy mógłby miec tam jakąś szansę. Mam rację? Czy po lewej stronie krzew hortensji będzie miał szansę na przeżycie? Mam H. Vanila fraise, mam dwie kule bukszpanowe, rododendron ale nie pamiętam jaki. 4 Hosty z białymi obwódkami na liściach jeszcze zwinięte więc nawet nie próbuje zgadnąc i żurawki Plum royale, Citronella i Sweet tea. Musiałam je podzielić więc jeszcze nie wiem ile przeżyje. Jak padną to dokupię. Te thuje to Smaragd? Czy lepiej jakieś inne? Nie znam innych smukłych Pierwotnie chciałam tam w narożniku usypać lekkie podniesienie i na nim posadzić klon. Byłby bliżej słońca
Ogród na glinie 11:03, 22 kwi 2015

Do góry
pąki bergenii

miłego dnia

Działka wkoło Lubczyka :) 11:03, 22 kwi 2015

Do góry
Kasiu przepraszam, że dopiero dziś wklejam fotki z naszego spotkania, ale wczoraj popołudniu miałam gości i okazało się, że jest to wizyta ze śniadaniem. Tak więc pędzikiem teraz nadrabiam zaległości i już wklejam.

Reszta fotek u mnie w wątku.

Kasiu, bardzo dziękuję za gościnę. Ogromnie cieszę się, że się spotkałyśmy…jesteś super babka. Jeżeli będę kiedykolwiek przejazdem to na pewno dam znać i jeśli tylko będziesz chciała to odwiedzę cię na pewno. A ogród twój ma ogromny potencjał i właścicielkę która z wielką miłością dba o niego… Największe wrażenie zrobił na mnie twój sad...tyle rozmaitych drzew (czytaj: przepysznych owoców)…aż żałuję, że u mnie nie ma miejsca na takie nasadzenia. Pozdrowienia dla „zapracowanej” drugiej połówki i ucałowania dla córci.. Oczywiście synka też ucałuj (może innym razem pozna ciocię Nikitę)
Ogród na glinie 11:01, 22 kwi 2015

Do góry
białe papuzie mają być

żurawka

i żuraweczka

Ogród Sylwii od początku cz.II 11:01, 22 kwi 2015

Do góry
Bogda napisał(a)

a pokaż teraz jak jest!!!!podbuduję się

witaj po przerwie

Zdjęcie "przed" rewolucjami posiadam bo była taka możliwość z balkonu ... Teraz widok na ogród mam zasłonięty przez szklany dach z ogrodu zimowego ... Mogę teraz jedynie "boczki" pokazać

Ogród na glinie 10:59, 22 kwi 2015

Do góry
kwiaty gruszy

Queen of Night wolno się zbierają

Ogród na glinie 10:56, 22 kwi 2015

Do góry
rabatka przytarasowa na nowy tle
niestety te końcówki czosnków
kiedy urośnie ten ekranik bukszpanowy
lawenda ładnie przyrasta, ale gdzie jej do właściwiej wysokości...

pąki floksów

Szmaragdowy Zakątek 10:53, 22 kwi 2015

Do góry
A teraz krótka relacja fotograficzna z „mini” spotkania ogrodowiskowego.

U Kasi (dla nie wtajemniczonych „kitek81”) już wiosna w pełni…

piękne kolory na każdej rabatce

wierzba – ulubienica Pana Domu

prześliczny różowy kwiatuszek

czosnki giganty – tak olbrzymich to chyba jeszcze nie widziałam…

rabatka, która (niewiedzieć czemu) cały czas powiększa się i powiększa…

wspaniały „żłobek”…oj, czego tam nie było…tyle dobrodziejstwa w jednym miejscu. Na zdjęcie nie załapały się jeszcze pomidorki …tysiące maleńkich pomidorków!!!
(W lewym górnym rogu - kończyna dolna Pana Domu...co by nie było, że to tylko był babski zlot...pracuś pracował przy elewacji bez wytchnienia)

I urocza gospodyni z różową księżniczką na moich rękach
Ogród na glinie 10:52, 22 kwi 2015

Do góry
tu mają być czerwone papuzie, ale coś mi na takie nie wyglądają

Trudny teren - dużo pracy! 10:50, 22 kwi 2015

Do góry
To moja skarpa przy małym tarasie na wysokości ok 60 cm i będę ją zabezpieczala gazonami. Nie chce robić spadków aby nie obsadzac nieustannie iglakami czy innymi roślinami. Tam gdzie czarna szmata będę mogła cos dać ozdobnego...

To lewy bok tego tarasu z goreczką...

I prawy bok tarasu z goreczka, która musze dopiero ładnie uformować jak te wcześniejszą. Ni estetyczna łączy mi się z dużą skarpa i jakoś jest trudniejsza do przygotowania.
Ten odległy róg dzialki będzie ścięty i tam chce wysokie iglaki i może coś lisciastego dla kontrastu. Coś na wzór sąsiada na przeciwko. Rosną sobie tam już 3 sosny czarne.

Działka sąsiada - jest piękna a Ja mam piękny widok

To widok na wprost długiego tarasu od południowej strony, a te pola to kamienie do usunięcia po 2-gim juz grabieniu.
1,5 metra od płotu jest sznurek z wydzieloną rabatą i moje pytanie czy to nie za mało? Może 2 m powinnam dać?

Cześć rozrywkowa i dla drzewek i krzaków owocowych.

Chodniczek się robi...

Chciałabym mieć wszystko w ...... tak jak mój kot

Ogród na glinie 10:49, 22 kwi 2015

Do góry

Ogród na glinie 10:47, 22 kwi 2015

Do góry
Tawułka Arendsa i nowy kolorek w ogrodzie

berberysy

Ogród na glinie 10:45, 22 kwi 2015

Do góry
miłorząb

umbra

grab

Szmaragdowy Zakątek 10:44, 22 kwi 2015

Do góry
siakowa – Kasiu, polecam się na przyszłość

popcorn – Carola, mój też ten największy (czytaj: najstarszy) bukszpan tylko kwitnie. Te „młodociane” ani myślą obsypać się kwieciem.
A co do automatyki w nawadnianiu, to zdecydowałam się manualne sterowniki ze wzglądów finansowych (w końcu to tylko działka a nie mój wymarzony przydomowy ogród)… Nie bez znaczenia był również fakt, że w „szmaragdowym” bywam tylko w weekendy i nie chciałabym, żeby pod moją nieobecność, moje sterowniki (wcale nie tanie) zmieniły właściciela.

edit: Carola, sprawdziłam, bo nie dawało mi to spokoju…u mnie na butelce jeżyna przez „ż”

iwonaal – acha…znaczy się, że ten „typ” tak ma…

Krys – Krysiu oczywiście służę pomocą w sprawie linii kroplującej.
A w jakim Zdroju byłam? Noooo, zgadnij…

I jeszcze jedna podpowiedź….

Zgadza się!!! Na deptaku w Ciechocinku….

Kasik – Kasiuniu, jako właściciel wątku informuję, że moje prawa autorskie nic a nic nie zostały nadszarpnięte poprzez publiczne rozpowszechnianie, tak więc śmiało możesz wdrażać procedurę „kopiuj” i „wklej”.

Margaret_ka – Gosiu, powiem szczerze, że ja też pierwszy raz widzę kwitnącego bukszpana

lwk4 – Iwonko, chyba już kiedyś u mnie gościłaś…tak mi się wydaje. A z instrukcji montażu linii kroplującej korzystaj śmiało…po to właśnie opisałam własne doświadczenia, żeby innym było łatwiej. Jeśli przydadzą ci się te informacje będzie mi bardzo miło.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies