Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

07_Rene 22:35, 01 cze 2015

Pięknie u Ciebie... Widac jak Twój ogród się rozwija, doskonali.... Pozdrawiam
Mala_Mi 22:52, 01 cze 2015

http://www.swiatkwiatow.pl/rdest-pokrewny--bistorta-affinis-id313.html

To mi wygląda na to

Pisze, że pod krzewy.. bym zaryzykowała. Obok mam zwykły rdest.. taki busz chcę pod brzozą.. trawy już poszły pod magnolię Yeloww. Serce pękało jak grzebałam w korzeniach.. ale po magnolią jest teraz pięknie.
nicol21 23:03, 01 cze 2015

Ależ u Ciebie pięknie, taka naturalna lekkość bije z Twojego ogrodu! Extra!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
mira 23:24, 01 cze 2015

struktura zielnika imponująca lubię to !
a łubin i ja reaktywowałam w tym roku i nawet slimaki uszanowały - śmietankowy i na dodatek z woka sadzonka o dziwo rośnie
szukam takich mega mocno fioletowych łubinów
Mala_Mi 05:06, 02 cze 2015

Masz rdest himalajski czy pokrewny?? Kilka słów o nim proszę i o ekspansywności, bo himalajskim straszą, że jak zaraz się rozrasta..
siakowa 07:43, 02 cze 2015

pieknie łubiny wymiataja...ale powiedzcie zielonej ogrodniczce bo widziałam w doniczce w ogrodniczym juz takie wlasnie duże łubiny...jak sie je zasadzi w takij już dorosłej formie to nie padną im te kwiatostany? czy one nie sa tak krótkotrwałe że jesli juz sa w takie formie to zasadzone na rabacie bedą cieszyć oko przez kilka dni tylko?
MAD 07:49, 02 cze 2015

Twój warzywnik ma niesamowity klimat. Taki spokojny, naturalny ale z pomysłem. Świetnie przemyślany i zaaranżowany. I chyba też zaczynają mi się podobać łubiny... Po takich widokach jak u Ciebie!
Borbetka 08:57, 02 cze 2015

Połączenie rdestu z łubinem wymiata. Łubin kojarzy mi się z ogrodem babci i powiem szczerze nie pomyślałabym o nim wcale. Ale się przyglądam i oprócz kwiatu ma te liście, które kształtem przypominają liście rodgersji, mojej zaplanowanej do zakupu wkrótce. Bardzo efektowny zestaw Ewa.
Pszczelarnia 09:57, 02 cze 2015

Rdest a łubin.

To jest troszkę zmyłka optyczna. One nie rosną na jednej rabacie, ponieważ wymagają różnych siedlisk: rdest wilgotno (i kwaśno) a łubin sucho. To są dwie rabaty, tzw. "prawa do strumienia" i "lewa do strumienia". Oddziela je ścieżka prowadząca do strumienia.

Łubin - teraz można sadzić z doniczek kupiony w szkółkach, będzie kwitł. Kwitnie ok. 2 tygodni na pewno. W wazonie zerwany w pączkach wytrzyma 3-4 dni (a wieczorniki damskie 7 dni!). Potem należy je przyciąć i wypuści nowe liście i zakwitnie słabo w sierpniu.
Mocno fioletowego jeszcze nie spotkałam. Tylko ten zwykły fioletowy na łące (mus tam pojechać i zrobić zdjęcie) przy tzw. Autostradzie Sudeckiej.

Rdest. Mam pokrewny - najmniej polecam: niska, mocno zadarniająca roślina, bardzo nieładna po zimie- trudno ściąć i oczyścić z zeschłych liści. Mam rdest wężownik - to ten na zdjęciach powyżej, rozrasta się ale pod kontrolą, bo nie ma idealnych warunków (kamienista gleba). Mam rdest himalajski - to ten z ogrodów Pieta Outdolfa, kwitnie od lipca do października, fantastyczny, słabo przyrasta. Sadzony 2 lata temu jeszcze nie jest gotowy do podziału (albo ja nie umiem się za niego zabrać, gdyż otaczam go nabożną - ogrodniczą - czcią).
Tess 10:07, 02 cze 2015

Mala_Mi napisał(a)

A ja ochy nad rdestem zostawię.. piękny Taki kcem Gdzie dają??

A ja myślałam, że ten co mam, jest od Ciebie, Aniu, razem z jeżówkami dany. Bo liście ma podobne. To skąd go mam?