Ja może troszkę zmienię temat. Podczas dzisiejszych prac ogrodowych jak zwykle nadzorowała nam Zarka, a w chwili przerwy pobawiła się w modeleczkę. Postępów prac ogrodowych nie będę zamieszczać, bo to mamusi działka, ale Zarcie jak najbardziej
Aniu no ewidentnie robale u Ciebie grasują , trzeba rh i ziemie pod nimi opryskac srodkiem owodobójczym , najlepiej moze w tej chwili Calypso, ale przed opryskiem zdejm wszystko co mają na korzeniach czyli kamyczki , kore czy co tam jeszcze jest. Na drugim i trzecim zdjeciu widac podłoze ale jakieś takie martwe jest , suche spiaszczone , wiec podlej i mocno sie zastanawiam czy nie powinnas jednak je wykopac i posadzic do nowego ale to juz raczej nie teraz a pod koniec sierpnia. A teraz zrób mieszanke nawozów i opryskaj liście szczególnie tych obgryzionych i tego z pierwszego zdjęcia bo strasznie blady , oprysk zrób kilka razy co mniej wiecej 5 dni.Wypiel trawę pod tym pierwszym tylko bez użycia narzędzi bo zniszczysz korzonki które są na wierzchu.I koniecznie co kilka dni podlewaj i daj nawóz granulowany do rh. Moim zdaniem poważnie pomyśl o wymianie podloża i nic nie może leżec im na korzeniach , pisze to już drugi raz bo to wazne.Musisz sie za nie konkretnie wziąc bo jedynie wygląd tego z ostatniego zdjecia po lewej stronie jest w miare zadowalajacy. Te pozostale w szybkim tempie bedą coraz gorsze jesli sie za nie nie weźmiesz.Nie wiem co to za kamień ale moze byc z wapienny i wtedy to juz wogóle kaplica bo tego nie przeżyja.Na te robale też oprysk kilkukrotny.
Ja chyba dałabym hortensje w przerwach między drzewami (tym bardziej, że mają niskie pnie) - po środku, a pod wiśniami zimozielny pas. Może niekonwencjonalnie np. świerk (Nidiformis) np. tak jak tu
Czy są to śliwy o bordowych liściach? Może bardziej pasowały by hortensje, których kwiaty przebarwiają się na różowo?
Ja tu widze miejsce na wypasione jacuzzi w tym wglebniku warto pomyslec o kwadraciku z woda zeby mozna bylo poczuc sie jak na egzotycznych wakacjach
Pomysl rewelacja!! macie jakas wizualizacje do tego czy wszystko jeszcze w glowach?
Kasia, duszę się ze śmiechu. Przecież ja chora leżę.
Wiesz o co chodzi, już nie musisz się nas pytać. Zasadę opanowałaś. Jutro ustawisz, cyknij dla siebie kilka fotek i jak będzie dobrze, to wsadź. Tylko postaw sobie doniczkę, gdzie ma być ta szósta kulka. I nie dawaj jej symetrycznie czasem. Niech to nie będzie takie oczywiste. Jak znajdę inspiracje, to ci jeszcze podeślę. Miałam kiedyś super zdjęcie z ChFS i goopia je skasowałam. Teraz by się przydało
edit: znalazłam
Zobacz, jak na zdjęciu przenika żółty kolor na drugą stronę ścieżki. O to mi chodziło.
Twoje trawki dadzą jedną linię, a żurawki drugą. Kulki rozproszone w tym wszystkim. http://181.224.149.100/~gardendr/wp-content/uploads/2013/06/SeeAbility-garden-Chelsea-Flower-Show-2013-14.jpg
A ten filmik chyba podeślę Oli, jest tam wykorzystana jej blacha, co rdzewieje ze starości https://www.youtube.com/watch?v=LSInA8jZPyc
Tu masz stronkę, skoro się tyle naszukałam http://gardendrum.com/2013/06/29/my-second-favourite-chelsea-garden/