Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Rododendronowy ogród II. 13:09, 27 mar 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)

P.S. Trzeci rok nie będzie, po posadzeniu, kwitł Edelweiss...źle posadziłam tego jednego akurat? Jak myślisz Bogdziu, przesadzać go płycej?

Kasiu nie sądzę żebys akurat tego jednego źle posadziła ale obejrzyj go jeszcze , myśle ze raczej jest z tych co późno zakwitają , mam też takiego jednego , zakwitł dopiero jak byłcałkiem duży , takiego samego ma tez Margarete i co rok się denerwuje że jeszcze nie kwitnie. Jeśli zobaczysz chociaz gdzieniegdzie ślady bryły korzeniowej w postaci jak byłw doniczce to posadzony jest dobrze, zawsze mozesz o niego szczególniej zadbac, opryskac , podsypac nawozem ale moze tak byc że trzeba będzie poczekac.Szkoda ze ta magnolia nie bedzie u Ciebie ale jeśli będziesz ją oglądac to i tak fajnie.Buziaki również ślę.
Ogród w remoncie 09:53, 26 mar 2018

Do góry
Ku pamięci
Zamówiłam
Penstemony Mistic
Jeżówki-Kismet Intense Orange,Orange Passion,Orange Skipper
Molinie Moorhexe
Kocimiętki-Blue Dragon ,Blue Moon
Bodziszki Rozanne

Wczoraj poprzycinałam resztę hortek,patyczki wylądowały w wodzie a szczególnie zależy mi na rozmnożeniu litte lime bo to one raczej wylądują na świerkowej i dużo mi ich potrzeba,może się uda
Poza tym nie mam nastroju na święta i wcale mi się ich nie chce. W ogrodzie jeszcze jakieś resztki śniegu leżą ,kwitną krokusiki -mam troszeczkę w trawniku i w różnych mniej spodziewanych miejscach ,wawrzynek wilcze łyko też już prawie kwitnie,zaraz będzie pachniało . Magnolia ma masę pąków i jak uda się,że kwiatów nie zmrozi będzie pewnie piękna
Po świętach mam nadzieję na postępy prac w ogrodzie,jeszcze tylko przeżyć ten zwariowany przedświąteczny tydzień,święta i w końcu oddam się temu ,co najbardziej lubię

Dalej myślę nad tą przyszłą rabatą różaną bo stwierdzam ,że muszą tam być zimozielone cosie ale gdzie i co to ma być?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:05, 23 mar 2018

Do góry
abiko napisał(a)
Co to masz za drzewo w tym okroglaczku z bukszpanami?

To magnolia, która będzie niewielkim drzewem. Wylądowała tu jak się okazało, gdy pierwszy raz zakwitł, że nie jest tą jaką była kupowana. Miał być w formie niewielkiego krzewu. A że miejsca nie mam już nigdzie na drzewko to przesadziłam, ją do tej okrągłej rabaty, bo wtedy powstawała. I na razie tam została.
Rododendronowy ogród II. 22:07, 22 mar 2018

Do góry
Rench napisał(a)

O kurcze,dzisiaj taki ptaszek był na mojej magnolii i wymyśliłam,że ta sikorka ma jakiś inny kolor

Bogdziu, doradz proszę, przyjechała do mnie magnolia Genie w doniczce.
Kiedy mogę ją wysadzić do ogrodu. Zaraz ,jak tylko rozmarznie ziemia,czy radzisz poczekać aż całkowicie minie zagrożenie przymrozkami ?

Jeśli nie będziesz jej trzymac w ciepłym pomieszczeniu to po rozmarznięciu ziemi możesz posadzic ale jeśli wygląda na to ze była trzymana w szklarni to poczekaj jeszcze i hartuj na dworze ale na mróz schowaj np do garazu .Przez najbliższe trzy lata przed zimą kładz na korzenie gałąź świerka i przysypuj ziemia a na wiosnę zdejmuj tą ziemię, tak kazał robic p Zymon i po trzech latach powinna juz bez zabezpieczen przetrzymac zimę.
Rododendronowy ogród II. 20:30, 22 mar 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Mam zdjecia dzisiejszego

O kurcze,dzisiaj taki ptaszek był na mojej magnolii i wymyśliłam,że ta sikorka ma jakiś inny kolor

Bogdziu, doradz proszę, przyjechała do mnie magnolia Genie w doniczce.
Kiedy mogę ją wysadzić do ogrodu. Zaraz ,jak tylko rozmarznie ziemia,czy radzisz poczekać aż całkowicie minie zagrożenie przymrozkami ?
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:13, 21 mar 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)

Tak już ciut lepiej, dziękuję

To super Basiu

bez koralowy Black Eve już pokazał pąki
bez Gold również, zaraz kwiaty, już przebijają

magnolia Black Tulip już ciut pąk otwiera
azalie zapączkowane

w doskonałej kondycji w donicach-głowach ubiegłoroczne sadzonki laurowiśni
odmiana Etna, w tle matki widać
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 12:47, 20 mar 2018

Do góry
Kasia_CS - A nie chorowały Ci te pędy przypięte do ziemi ? Bo moje bardzo. Już więcej nie będę aż do ziemi ciągnęła

kamila66 - Będzie Pani zadowolona

Zagajanka - Od pewnego czasu sądzę,że najlepiej przetestować we własnym ogrodzie
Mam u siebie kilka róż podwójnych, wszystkie traktuję identycznie. I jedna rośnie lepiej druga gorzej.

Madame Anisette ma też 2szt i jedna rośnie fajnie,a druga ledwo zipie.
Po tej zimie zobaczymy czy w ogóle będzie coś z niej. Trochę szkoda,bo ma bardzo oryginalny zapach.
Muszę się przyjrzeć tej Freifrau Caroline, bo mój Falstaff do odstrzału. Może będzie konkretna następczyni

mira - Myślę,że nadmierna ingerencja w naturalny pokrój nie jest wskazana.
Dlatego też tylko doktorka w tym sezonie ujarzmię troszkę,bo mi okno zasłania

Po obchodzie ogródka, jeszcze przed tymi ostatnimi mrozami miałam kilka podmarzniętych,a teraz to już nawet boję się myśleć jakie straty. O krokusach mogę zapomnieć,miejmy nadzieję,że u tulipanów przemarzły tylko liście,a kwiat wybije.
Paczki z zamówieniami zaczynają spływać,a tu nie ma gdzie sadzić.
Przyjechała magnolia Genie i stoi w garażu, mam nadzieję,że jej nie ukatrupię zanim zima ustąpi na dobre.
Coraz trudniejsze to nasze ogrodowanie

W moim małym ogródeczku - Dorota 17:43, 18 mar 2018

Do góry
Donia72 napisał(a)
Dorotko, widzę, że u Ciebie zima szaleje u nas śniegu nie ma, ale jest zimno i wieje wiatr. Kurczę, odkryłam magnolie i nie wiem, czy dobrze zrobiłam
Śnieg tworzy warstwę ochronną przed mrozem i jest go u nas całkiem sporo z czego się cieszę. U nas też wieje mroźny wiatr.
Troszkę pospieszyłaś się z odkrywaniem roślin, mimo tego myślę, że magnolia dzielnie to zniesie. Gorzej zaszkodziły by jej majowe przymrozki.
Zakątek z fioletową ławeczką 13:33, 18 mar 2018

Do góry
JoannA napisał(a)
Ja już przestałam się martwić o roślinki. Jak coś wymarznie to posadzę coś innego.
Magnolia da radę, w najgorszym przypadku w tym roku nie zakwitnie.

Masz rację Joasiu niech sobie roślinki radząNo to czekam na magnolię, zobaczymy
Zakątek z fioletową ławeczką 12:56, 18 mar 2018

Do góry
Ja już przestałam się martwić o roślinki. Jak coś wymarznie to posadzę coś innego.
Magnolia da radę, w najgorszym przypadku w tym roku nie zakwitnie.
Zakątek z fioletową ławeczką 20:06, 17 mar 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Jestem ciekawa orlików jakie kolory będziecie miały.Ja nie mam do nich szczęścia, zawsze gąsienice. Arabella u mnie kwitła dużo i długo, Krakowiak w ogóle, muszę go przesadzić.Magnolia Susan ma pąki, okryłam ją.Trochę cebulowych wyszło.A tak nuda w ogrodzie, szaro, zimno.

Też czekam z niecierpliwością na orliki od Ciebie, chociaż w tamtym roku już kwitły, ale tak pojedynczo. Gąsienice też mi zżerają liście, ale Karol zbiera je ręczniebleee.Arabella kwitła dość ładnie, inne też. W tamtym roku za radą siostrzaną ciachnęłam je i muszę stwierdzić, że to było dobre dla nichMagnolia też u mnie ma pączki, cebulowe też wyłązą, mam nadzieję, że te mrozy im nie zaszkodzą
Zakątek z fioletową ławeczką 20:02, 17 mar 2018

Do góry
Aniaaa napisał(a)
U nas też zimno i śnieży,tak samo jak u Was.Wszak to raptem parę kilometrów
Zmień awatarek już na wiosenny
Clamatisy ładne,ten na drugim zdjęciu to 'Arabella'? Nie widziałam tej róży u Ciebie
Magnolia ta pierwsza to była 'Susan',trzymałaś ją w garażu wtedy przez zimę a ta druga to 'Royal Star'.

Teraz też jest zimno, bo jest wiatr....a wiadomo...gdyby nie wiatr
Awatarek zmienięPowojnik to chyba Arabella, a róża jakaś pnąca biała, muszę zobaczyć na etykietkę. Teraz już wiem która magnolia jest która
Idę malować karnisz z kuchni....na czarno mam nadzieję, że będzie dobrze
Ogród w remoncie 20:11, 16 mar 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
fajne kolory i pomysł na różaną rabatę.
Podoba mi się.
Tylko umiar, a nawet wstrzemięźliwość zachowaj- ze trzy odmiany wybierz zdrowe i zgrabne pokrojem.

Mnie też się podoba . Z tą wstrzemięźliwością to się staram myślę. O pokroju i zdrowotności to wiem tyle co z netu. Róże to obcy mi temat,zdam się na Was . Lady of Shalot też mi się podoba i zdecydowałam się na nią m.in.
Nie chciałabym tam też jakiegoś buszu bylinowego. Mus wybrać ze trzy ,cztery gatunki.
Ogród w remoncie 19:17, 16 mar 2018

Do góry
mnie zachwyca lady od schalot- kolorem i kwiatem. I podobno jest mocna bardzo.
Ogród w remoncie 19:15, 16 mar 2018

Do góry
fajne kolory i pomysł na różaną rabatę.
Podoba mi się.
Tylko umiar, a nawet wstrzemięźliwość zachowaj- ze trzy odmiany wybierz zdrowe i zgrabne pokrojem.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:58, 16 mar 2018

Do góry
Anitka napisał(a)

Moja magnolia w zeszłym roku mizerna, więc proszę o przepis na kuracje bananową

Nie potrzeba przepisu pokrój skórki i podkop pod roślinkę ;d
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 00:02, 16 mar 2018

Do góry
Magnolia - oby trafiła z kwitnięciem w "okno pogodowe".
Połowa działki - czyli mam powoli dość 18:59, 15 mar 2018

Do góry
zawitka napisał(a)

Będę pamiętać o tych skórkach .Lecę po banany ha ha.

Moja magnolia w zeszłym roku mizerna, więc proszę o przepis na kuracje bananową
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:02, 15 mar 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
wg mnie w falistym koło i ścieżka są super. tylko te murki poprzecznie ustawione do ścieżki, szczególnie ten na środku.... oj, nie!
ja bym murek zrobiła jeden, spory, wyraźny, nie ciełabym już terenu nimi w kilku miejscach.
haha a ja myślałam ze Ty Marto te murki narysowałeś
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies