Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Pszczelarnia 15:46, 17 kwi 2018

Piękna ta Lennei Alba.

Ja na montażu jednej półki w szklarni (dobrze, że więcej nie mam) pół dnia zmarnowałam doginając aluminium.
Annak 17:55, 17 kwi 2018

Piękne widoczki i takie optymistyczne
Janeczko, czy znasz może różę pnącą Violette Parfumee Gpt.? Możesz mi coś o niej napisać? Wyczytałam, że nadaje się na lekko zacienione miejsca, jest pachnąca i ma taki nietypowy kolor kwiatów: różowo-fioletowo-czerwony... Jej opis znalazłam https://tu
Chciałabym ją posadzić na bok tarasu z powojnikiem solina
Kasia_CS 22:04, 17 kwi 2018

Janeczko , dziękuję Ci za zdjęcia i relację z posiadania Lennei alby ech, dobrze byłoby już ją mieć i podziwiać kwiaty. Faktycznie ładnie się zagęściła!
Zagajanka 10:44, 18 kwi 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Też mam taką dużą pełno pąków pojedyncze w rozkwinie. Wszystkie drzewa kwitnące o tej porze są wyjątkowe. Ciepło słonko ko świeci bez mrozu to dla nich najlepszy rozwój. Rok temu tragedia.
Takie piękne kwiaty a nie rodzą owoców.

Pozdrawiam

Wczoraj Kiku już zaszalała z kwiatkami Niestety sił mi zabrakło, by przerzucić fotki na kompa, postaram się dzisiaj.

Że nie rodzą owoców, no cóż - coś za coś czasem nie można mieć wszystkiego

anbu napisał(a)
Moje Nigry też już przekwitły Magnolia biała śliczna Podobają mi się właśnie te białe, bądź te z bordowymi kwiatami Widzę, że masz całkiem sporo rh

No mam trochę tych rodków (na szczęście tylko na jednej rabacie), ale się z nimi męczę - moja glina im nie służy. W zeszłym roku nie miałam czasu na opryski dolistne, to mi kompletnie zmarniały. Dobrze się ma u mnie tylko jakuszimański - przyrasta, ma śliczne liście i ładnie kwitnie.

asiak napisał(a)
Zagajanko, no pięknie no

Dzięki, dzięki. Zdjecia marnej jakości, co prawda, postaram się wstawić trochę więcej ładniejszych wieczorkiem

Zagajanka 10:50, 18 kwi 2018

akwarela napisał(a)
A ja pierwszy raz widzę bergenie z białym kwiatem! A tak lubię tę roślinkę i nic o tym nie wiedziałam. Dziękuję za to zdjęcie!

Lidio, a no są też i białe bergenie Ta jest akurat w odmianie Jelle, wypatrzyłam ja na Gardenii kilka lat temu.
Ale są tez i inne białe - zobacz tu: Bergenie

Pszczelarnia napisał(a)
Piękna ta Lennei Alba.

Ja na montażu jednej półki w szklarni (dobrze, że więcej nie mam) pół dnia zmarnowałam doginając aluminium.

Tez lubię tę magnolię. Ta mimo wszystko kwitnie.
Black Tulip niestety nie raczy - rośnie chyba w zbyt przewiewnym miejscu i ma bardzo wrażliwe pąki...

Szklarni już nie mogę się doczekać - jest szansa, że powstanie w ten weekend. Jakość jest, oczywiście, zgoła odmienna niż Twoja, no ale dla nas na początek powinno wystarczyć.

Pszczelarnia 10:54, 18 kwi 2018

Zagajanka napisał(a)

(...)

Szklarni już nie mogę się doczekać - jest szansa, że powstanie w ten weekend. Jakość jest, oczywiście, zgoła odmienna niż Twoja, no ale dla nas na początek powinno wystarczyć.

Janko, być może "zgoła odmienna" ale będzie smakować tak samo.

A ja teraz zastanawiam się jak to wszystko cieniować? Papryce nie przeszkadza ale rozsadom kwiatów już tak.

Zagajanka 10:54, 18 kwi 2018

Annak napisał(a)
Piękne widoczki i takie optymistyczne
Janeczko, czy znasz może różę pnącą Violette Parfumee Gpt.? Możesz mi coś o niej napisać? Wyczytałam, że nadaje się na lekko zacienione miejsca, jest pachnąca i ma taki nietypowy kolor kwiatów: różowo-fioletowo-czerwony... Jej opis znalazłam https://tu
Chciałabym ją posadzić na bok tarasu z powojnikiem solina

Aniu, nie mam tej róży.
Jolanka chyba ma - podpytaj się jej o doświadczenie

Kasia_CS napisał(a)
Janeczko , dziękuję Ci za zdjęcia i relację z posiadania Lennei alby ech, dobrze byłoby już ją mieć i podziwiać kwiaty. Faktycznie ładnie się zagęściła!

Kasiu, u Zymona są te Lennei Alba, wcale niedrogie. Chyba mają też sprzedaż wysyłkową. Więc nic ci nie stoi na przeszkodzie, by też być jej posiadaczką
Zagajanka 11:41, 18 kwi 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Janko, być może "zgoła odmienna" ale będzie smakować tak samo.

A ja teraz zastanawiam się jak to wszystko cieniować? Papryce nie przeszkadza ale rozsadom kwiatów już tak.

Pszczółko, widziałam takie Kurtyny cieniujące do szklarni, na jś innej stronie tez mieli.
_Martini_ 15:25, 18 kwi 2018

Zagajanka napisał(a)

No pięknie, wszędzie nawet jeszcze bez róż
Poproszę nazwę tych białych. Jesienią będę uzupełniać o cebulowe rabatę brzozową, raczej coś innego niż tulipany.
Zagajanka 15:41, 18 kwi 2018

Marti, to są narcyzy Thalia. Są u mnie pierwszy sezon, więc jeszcze nawet nie wiem, czy będą zimowały i się mnożyły. Wzięłam na próbę właśnie ze względu na biały kolor