Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Typografia ogrodu 14:11, 05 kwi 2018

Do góry
siakowa napisał(a)
Magnolio właścicielko poletka stipowego... Jak sobie radzisz z siewkami izarastanym przez nie polem stipowym ... Wyrywasz?

u mnie nie ma siewek bardzo za dużo, wyrywam
Typografia ogrodu 11:37, 05 kwi 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
krokusy masz wypasione i dużo!
to za Twoją rada jesli dobrze pamietam. pod każdą ŚŚ mam ok 200 kolejne sie otwierają
Typografia ogrodu 09:56, 05 kwi 2018

Do góry
krokusy masz wypasione i dużo!
Typografia ogrodu 09:55, 05 kwi 2018

Do góry
Sliczna wiosna Asiu!!!!
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:23, 05 kwi 2018

Do góry
Opóźnienie jednak w przyrodzie jest znaczne. Magnolia o tej porze już kwitła. A w tym roku nawet o tym jeszcze nie myśli.

Zakwitł jeden krokusik i tylko to co w donicach.

Działeczka Asi :) 21:57, 04 kwi 2018

Do góry
Też mi się wydaje, że magnolia to dobry pomysł. Nie wiem ile tam masz miejsca, ale na wszelki wypadek podam, że odmiana Genie rośnie kolumnowo. U mnie powojniki też jeszcze sucholce były, a to mnie zdziwiło bo zazwyczaj szybko startowały, już w połowie marca widać było, że coś się dzieje. A w tym roku na razie cisza. Obadam w sobotę.
Działeczka Asi :) 21:51, 04 kwi 2018

Do góry
Magnolia byłaby dobra, bo jak masz rodki, to pewnie i kwasne srodowisko zapewnilaś a i piętro jakies bys stworzyła. Tylko własnie jakąś wyprowadzoną na drzewko byłoby dobrze...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:25, 02 kwi 2018

Do góry
Czy mogę prosic o pomoc odnosnie rabaty z magnolia?
Pozdrawiam
Bawarka 20:19, 02 kwi 2018

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Motylki, pszczółki, Śnieżniki, krokusy!
Aż nie do wiary, jak przyroda was rozpieszcza. U mnie rano na minusie,szron na drzewach, trawa biała.
Życzę radości i pomyślności na nowy sezon ogrodowy.

Haniu, wiosna tu troszke wczesniej jest...Dla Ciebie, zaczynajaca magnolia

Ogrodowe przygody 21:45, 30 mar 2018

Do góry
dzisiejsze widoczki\magnolia
Księżycowy... 20:22, 29 mar 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Pytania mam, wynikające z działań dzisiejszych na bylinówce:

1. Jak potraktować rdest? Mam jakąś niską odmianę, trochę rozłażącą się. Teraz jej liście są pomarańczowe. Co mam z nimi zrobić? Czy je się wycina?
2. Zauważyłam, że mam trochę mchu rosnącego pomiędzy bylinami. Co zastosować? Czy w ogóle teraz coś zastosować, czy przejdzie po wzruszeniu gleby?Czy to wina mojej gliniastej, wilgotnej ziemi? Czy jej ph?

Dzisiaj do mojej kolekcji magnoli dołączyła magnolia Wildcat https://pl.pinterest.com/pin/325103666835395331/

Szykuję się powoli na przyjazd żywopłotów cisowego i grabowego. Będzie się działo po Świętach.

1/ zastanowić się czy ten rdest az taki cudny jest - może go ograniczyć, nie wycina się odrośnie
2/ ja bym posypała dolomitem zwłaszcza że byliny wolą neutralną glebę a Ty masz chyba kwaśną a nie ma tam cienia? a może to jakaś ciężka gleba więc dodaj kompostu
tak czy siak dałabym cokolwiek popiół, wapno ale najlepiej dolomit

pozdrawiam
Księżycowy... 18:49, 29 mar 2018

Do góry
Pytania mam, wynikające z działań dzisiejszych na bylinówce:

1. Jak potraktować rdest? Mam jakąś niską odmianę, trochę rozłażącą się. Teraz jej liście są pomarańczowe. Co mam z nimi zrobić? Czy je się wycina?
2. Zauważyłam, że mam trochę mchu rosnącego pomiędzy bylinami. Co zastosować? Czy w ogóle teraz coś zastosować, czy przejdzie po wzruszeniu gleby?Czy to wina mojej gliniastej, wilgotnej ziemi? Czy jej ph?

Dzisiaj do mojej kolekcji magnoli dołączyła magnolia Wildcat https://pl.pinterest.com/pin/325103666835395331/

Szykuję się powoli na przyjazd żywopłotów cisowego i grabowego. Będzie się działo po Świętach.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:13, 29 mar 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
wg mnie w falistym koło i ścieżka są super. tylko te murki poprzecznie ustawione do ścieżki, szczególnie ten na środku.... oj, nie!
ja bym murek zrobiła jeden, spory, wyraźny, nie ciełabym już terenu nimi w kilku miejscach.

Martuś
Temat z falami uznajmy za nieaktualny i zostaję przy Twoim projekcie
Doświadczalnia bylinowo-różana 12:39, 28 mar 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)

Ewuś magnolia będzie na łezce i to zostaje mi chodzi o ten cypel z oczkiem wodnym, tam szukam drzewa odpowiedniego

No to Cie zupelnie opacznie zrozumialam

Tak czy owak, tam juz poprzednio chyba Ci proponowalam jakies drzewo o piramidalej koronie I dalej mysle, ze takie by najlepiej tam pasowalo
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:31, 28 mar 2018

Do góry
Anda napisał(a)

To magnolii juz tam nie planujesz? Miala byc z rodkami lub azaliami.

Ewuś magnolia będzie na łezce i to zostaje mi chodzi o ten cypel z oczkiem wodnym, tam szukam drzewa odpowiedniego
Typografia ogrodu 20:21, 27 mar 2018

Do góry
Sebek napisał(a)
Gratuluje obszarniczce! W życiu nie sądziłem, ze tak szybko się z tym uwiniesz
ale z tym pasem czy wszystkimi? orzyznam ze ja tez nie ale sadzonki czekały a nie chciałam zmarnować takich cennych darów.

Swoją drogą: Iwonko, Iwonko, Amelio, Poli, Magnolia - ogromne Wam dzieki! Myslalm ze kupie pierwsze sadzonki i będę je dzielić do wypełnienia pola. A dzieki Wam udali się to zrobić w rok! Nawet mam mały zapas w razie czego. Ściskam Was ciepło i zawsze ciepło o Was myśle spacerując wśród traw
Jak się wstawia emotikonke z buziakiem?
Rododendronowy ogród II. 14:54, 27 mar 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Kasiu nie sądzę żebys akurat tego jednego źle posadziła ale obejrzyj go jeszcze , myśle ze raczej jest z tych co późno zakwitają , mam też takiego jednego , zakwitł dopiero jak byłcałkiem duży , takiego samego ma tez Margarete i co rok się denerwuje że jeszcze nie kwitnie. Jeśli zobaczysz chociaz gdzieniegdzie ślady bryły korzeniowej w postaci jak byłw doniczce to posadzony jest dobrze, zawsze mozesz o niego szczególniej zadbac, opryskac , podsypac nawozem ale moze tak byc że trzeba będzie poczekac.Szkoda ze ta magnolia nie bedzie u Ciebie ale jeśli będziesz ją oglądac to i tak fajnie.Buziaki również ślę.

Czyli taki gagatek może z niego być...
Nie, posadzony jak reszta, więc nie przypuszczam żeby to było przyczyną. Dobrze, że Cię zapytałam, nie wiedziałam, że tak może być, że czasu po prostu trzeba.
Dziękuję
Rododendronowy ogród II. 13:09, 27 mar 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)

P.S. Trzeci rok nie będzie, po posadzeniu, kwitł Edelweiss...źle posadziłam tego jednego akurat? Jak myślisz Bogdziu, przesadzać go płycej?

Kasiu nie sądzę żebys akurat tego jednego źle posadziła ale obejrzyj go jeszcze , myśle ze raczej jest z tych co późno zakwitają , mam też takiego jednego , zakwitł dopiero jak byłcałkiem duży , takiego samego ma tez Margarete i co rok się denerwuje że jeszcze nie kwitnie. Jeśli zobaczysz chociaz gdzieniegdzie ślady bryły korzeniowej w postaci jak byłw doniczce to posadzony jest dobrze, zawsze mozesz o niego szczególniej zadbac, opryskac , podsypac nawozem ale moze tak byc że trzeba będzie poczekac.Szkoda ze ta magnolia nie bedzie u Ciebie ale jeśli będziesz ją oglądac to i tak fajnie.Buziaki również ślę.
Ogród w remoncie 09:53, 26 mar 2018

Do góry
Ku pamięci
Zamówiłam
Penstemony Mistic
Jeżówki-Kismet Intense Orange,Orange Passion,Orange Skipper
Molinie Moorhexe
Kocimiętki-Blue Dragon ,Blue Moon
Bodziszki Rozanne

Wczoraj poprzycinałam resztę hortek,patyczki wylądowały w wodzie a szczególnie zależy mi na rozmnożeniu litte lime bo to one raczej wylądują na świerkowej i dużo mi ich potrzeba,może się uda
Poza tym nie mam nastroju na święta i wcale mi się ich nie chce. W ogrodzie jeszcze jakieś resztki śniegu leżą ,kwitną krokusiki -mam troszeczkę w trawniku i w różnych mniej spodziewanych miejscach ,wawrzynek wilcze łyko też już prawie kwitnie,zaraz będzie pachniało . Magnolia ma masę pąków i jak uda się,że kwiatów nie zmrozi będzie pewnie piękna
Po świętach mam nadzieję na postępy prac w ogrodzie,jeszcze tylko przeżyć ten zwariowany przedświąteczny tydzień,święta i w końcu oddam się temu ,co najbardziej lubię

Dalej myślę nad tą przyszłą rabatą różaną bo stwierdzam ,że muszą tam być zimozielone cosie ale gdzie i co to ma być?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:05, 23 mar 2018

Do góry
abiko napisał(a)
Co to masz za drzewo w tym okroglaczku z bukszpanami?

To magnolia, która będzie niewielkim drzewem. Wylądowała tu jak się okazało, gdy pierwszy raz zakwitł, że nie jest tą jaką była kupowana. Miał być w formie niewielkiego krzewu. A że miejsca nie mam już nigdzie na drzewko to przesadziłam, ją do tej okrągłej rabaty, bo wtedy powstawała. I na razie tam została.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies